Ce înțelegem prin pierderea stării de conștiență și care pot fi cauzele ei
Data publicării:
Stările de slăbiciune urmate de aşa zisul leşin sunt situaţii care necesită intervenţie de urgenţă. Sunt mai multe cauze ale pierderii de conştienţă. Cum reacţionăm dacă suntem martorii unei astfel de situaţii ne spune dr. George Burlacu, medic specialist Medicină de urgență.
Sincopa definește o pierdere bruscă, temporară, a stării de conștiență, în urma reducerii aportului de oxigen la nivel cerebral. Criza este precedată de mai multe semnale de alarmă, printre care senzația de amețeală, vederea în ceață și înfundarea urechilor, iar pacientul își revine singur, după scurt timp. Sincopa, denumită popular stare de leșin, nu este o afecțiune în sine, ci o manifestare care poate fi provocată de numeroase afecțiuni, inclusiv unele grave, cum sunt bolile cardiovasculare, care pot duce la deces.
De aceea, pentru identificarea rapidă a cauzei care a declanșat sincopa și administrarea tratamentului, care să prevină apariția altor crize, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la Compartimentul de Primiri Urgențe, pentru investigații de specialitate. Acestea includ efectuarea unei electrocardiograme, a unei ecografii cardiace, dar și alte teste specifice sau investigații avansate, cum este coronarografia, dacă medicul va considera necesar.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro