Chirurgia glandei tiroide: Prin ce etape trece pacientul

Data publicării:
dr roxana boanta
Dr. Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie endocrină

Glanda tiroidă este un organ endocrin localizat la baza gâtului, care produce hormoni a căror activitate este foarte importantă pentru întregul organism. Datorită creșterii accesului la ecografia tiroidiană, pacienții află, în prezent, dacă suferă de boli ale tiroidei, înainte de a avea vreun simptom. Mulți oameni descoperă chiar că au nevoie de operație. Despre chirurgia glandei tiroide discutăm cu dr. Roxana Boanță, medic specialist Chirurgie endocrină.

În prezent, afecțiunile glandei tiroide sunt tratate cu succes cu ajutorul terapiei medicamentoase moderne sau al intervențiilor de chirurgie endocrină. Tiroidectomia este intervenția practicată cel mai frecvent de numai de chirurgii supraspecializați în patologia endocrină și este indicată în anumite cazuri de hipertiroidism, gușă tiroidiană, noduli tiroidieni și, desigur, pentru cancerul de tiroidă.

După o intervenție de chirurgie endocrină, tratamentul cu iod radioactiv este indicat pentru a distruge orice posibilă urmă de țesut tiroidian restant. Celulele canceroase tiroidiene care nu au putut fi extirpate chirurgical sau care s-au răspândit către nodulii limfatici sau au diseminat la distanță pot fi distruse eficient prin terapia cu iod radioactiv. Iodoterapia este recomandată după tiroidectomie la pacienții care suferă de cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular), pentru a completa tratamentul cu viză curativă.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri