Boala arterială periferică poate fi tratată prin proceduri moderne, folosite pentru a elimina obstrucțiile arteriale. Cine poate beneficia de aceste tratamente și în ce constau ele discutăm cu dr. Andrada Bogdan, medic specialist Cardiologie.
Boala arterială periferică se manifestă la nivelul membrelor inferioare prin crampe și senzația de picioare „reci” și apare din cauza îngustării vaselor de sânge, ca o consecință a aterosclerozei arterelor care deservesc aceste teritorii. Stenoza astfel apărută afectează circulația sângelui, iar țesuturile nu mai sunt irigate și oxigenate normal. Atunci când îngustarea arterială atinge un prag critic, apare ischemia membrelor interioare, care, dacă nu este tratată la timp, poate conduce la amputație.
Afecțiunea poate fi tratată și minim invaziv, printr-o procedură endovasculară realizată cu ajutorul unui sistem performant de aterectomie – Jetstream. Tratamentul este efectuat de o echipă medicală specializată în cardiologie intervențională și permite eliminarea obstrucțiilor cu calciu, plăci de aterom mobilizate sau trombi, fiind recomandat inclusiv pentru calcificările vasculare severe. Sistemul Jetstream realizează aspirația activă a fragmentelor de placă de aterom, împiedicând astfel migrarea acestora și eliminând riscul de embolizare.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro