Testele genetice: cariotipul clasic și molecular. Cui sunt recomandate

Data publicării:
viorica radoi
Conf. dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală

Laboratoarele de genetică asigură diagnostice avansate ale afecțiunilor genetice. Despre tipurile de testări, utilitatea lor și importanța rezultatelor, discutăm azi cu conf. dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală.

Cariotipul este numele dat setului complet de cromozomi al unui individ. Totodată, cariotipul definește și testele de laborator prin care sunt analizați cromozomii izolați de la nivelul unei celule. Prin intermediul testelor de cariotip, realizate într-un laborator de genetică, se poate aprecia dacă un individ prezintă un set complet de 46 de cromozomi și poate fi evaluată structura acestora.

Testele de cariotipare sunt indicate pentru diagnosticul modificărilor genetice atunci când membrii unei familii prezintă boli cu transmitere genetică, atunci când este necesară evaluarea fătului sau a produsului de concepție pentru probleme cromozomiale sau pentru cuplurile infertile, atunci când nu este identificată cauza infertilității, în vederea unor proceduri de fertilizare in vitro.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri