CAMPANIE. Digi24 face o analiză nepărtinitoare a momentului 23 august 1944

Data publicării:
campanie 23 august

Ce a fost la 23 august? Ce se ascundea dincolo de paradele de Ziua naţională a Republicii Socialiste România? A fost, timp de 40 de ani, doar o zi înecată în lozinci, mici şi bere pentru omul nou, de tip socialist? Vom răspunde la toate aceste întrebări, în această săptămână, în cadrul campaniei „Digi24 recuperează istoria furată".

Ca să știm cine am fost și cine suntem trebuie să proiectăm corect imaginea asupra istoriei noastre naționale Ce idealuri au avut bunicii și străbunicii noștri și pentru ce au luptat în Al Doilea Război Mondial?

„Pentru ce am luptat?. Am plecat pe front de pomană, de pomană....”, spune unul dintre veteranii cu care Digi24 a stat de vorbă.

Războiul de propagandă

La început a fost războiul de propagandă, pentru că numai prin propagandă, ideologie și seducție otravită poți îmbolnăvi și îngenunchea un popor pe termen lung. O dovedesc imagini de arhivă cu mareșalul Antonescu și legionarii, cu Ana Pauker, apoi cu propaganda comunistă despre insurecție.

Cu misiunea de a restabili adevărul istoric, punem în oglindă propaganda comunistă cu cea nazistă. În timp ce ostașii români mureau în Crimeea, activiștii lui Goebells prezentau războiul ca pe o o șuetă.

Tot din dorința de a recupera istoria furată, Digi24 a descoperit și a transpus de pe peliculă în format digital primul film de propagandă făcut de regimul comunist despre 23 august 1944.

În film, este numai fericire și minciună elaborată. De pildă, se afirmă: „Forţa politică cea mai consecventă care s-a ridicat de la început cu toată fermitatea la lupta de eliberare a ţării de sub dominaţia fascismului a fost Partidul Comunist”. Sau: „Totodată, insurecţia a însemnat începutul revoluţiei populare, poporul s-a angajat sub steagul marxist-leninismului".

În realitate, am ieșit din război ca țară învinsă și am fost pedepsiți și umiliți de sovietici, după cum au confirmat istoricii intervievați de Digi24. „Partidul Comunist spunea 'domnule, noi suntem autorii lui 23 August', ceea ce este o minciună sfruntată. Partidul Comunist a fost și el ancorat la acest 23 august, pentru că așa au cerut rușii”, spune istoricul Dinu Zamfirescu.

Temele campaniei

Timp de o săptămână, Digi24 vă arată istoria României înainte şi după 23 august 1944, de la regalitate la comunism, de la dictatura lui Carol al II-lea şi cea antonesciană, la totalitarism de tip sovietic.

Materiale dedicate zilei de 23 august vor fi difuzate în jurnalele de știri de luni până joi, iar de la ora 18.00, în fiecare zi, vor fi ediții speciale prezentate de Elena Vijulie şi Dan Suciu. Vineri, de la 18.00, Alice Iacobescu, alături de invitații ei, dezbat importanța zilei de 23 august în istoria României, iar de la 19.30 Elena Vijulie şi Dan Suciu trag concluziile campaniei „23 august 1944 - istoria furată”.

Zilnic, începând cu 19 august pînă joi, 22 august, în jurnalele de știri de la orele 06.00, 08.00, 10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00, 24.00, vor fi difuzate materiale dedicate zilei de 23 august, iar vineri, 23 august, toate jurnalele de știri Digi24 vor dezbate temele majore ale campaniei „23 august, istoria furată”:

Luni, 19 august – Dictatura regală

Marți, 20 august – Cedarea teritoriilor

Miercuri, 21 august – Campania din Est

Joi, 22 august – Mareșalul

Vineri, 23 august – Drama unui popor

O bază de date impresionantă, imagini de o mare importanță istorică, jurnale de ştiri din perioada interbelică, o analiză jurnalistică nepărtinitoare a momentului 23 august 1944, bazată pe filme vechi şi cercetarea documentelor istorice. Digi24 recuperează istoria furată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri