LIVE BLOG. Numărătoare paralelă. Dragnea: USL a câștigat toate mandatele în 25 de județe

Data publicării:
20121209 20pontadigi24-37805

Actualizare ora 2.00Vasile Blaga este pe locul al doilea în colegiul său, fiind aproape la egalitate cu reprezentantul PPDD, susține Liviu Dragnea. La Suceava și Vaslui, candidații USL par să câștige detașat cursele electorale împotriva lui Gheorghe Flutur, respectiv Cristian Boureanu. Mihail Neamțu nu intră în Parlament, pericol ce îl pândește și pe Mihai Răzvan Ungureanu, în colegiul căruia încă se numără, a spus șeful de campanie al USL.

În estimarea lui Liviu Dragnea, USL va avea două treimi din mandate în viitorul Parlament și se va apropia de o majoritate de 70%. Cu toate acestea, el a confirmat că „există o discuție începută cu UDMR” și spune că va continua.

Șeful campaniei electorale a USL, Liviu Dragnea, a anunțat că USL a câștigat toate mandatele în 25 de județe, ceea ce înseamnă, până acum, 346 de mandate, însă numărătoarea continuă. Printre județele unde USL a câștigat toate mandatele se numără Argeș, Botoșani, Brașov, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Ilfov, Ialomița, Olt, Mehedinți, Teleorman, dar și municipiul București.

Numărul de mandate al USL va crește însă, a spus Dragnea, pe măsură ce va continua numărătoarea.

Dacă numărul de parlamentari se menține la 470, cele 346 de mandate care revin USL, conform numărătorii paralele, înseamnă o proporție de 73,6% în viitorul Parlament.

Dacă numărul parlamentarilor ajunge la 500, va însemna o majoritate de 69,2%, iar dacă ajunge la 520 va fi o majoritate de 66,5%.

Filmul alegerilor îl puteți urmăriAICI.

Actualizare 00.59Liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, îşi exprimă speranţa că preşedintele Traian Băsescu va accepta rezultatul alegerilor din România.

„Sper că preşedintele Băsescu va accepta rezultatul alegerilor din România şi va putea începe o nouă epocă a politicilor constructive”, scrie Swobodape Twitter,

Actualizare 00.42. Votul în străinătate continuă în secţiile de vot din SUA, Brazilia, Uruguay, Argentina, Chile, Venezuela, Cuba, Columbia, Peru şi în Mexic.

Votul se va încheia mâine, 10 decembrie 2012, în secţiile de votare din: Brazilia şi Uruguay (ora 01.00, ora României), Argentina (ora 02.00, ora României), Chile, Venezuela, Cuba (ora 03.00, ora României), Columbia, Peru, secţii de votare din SUA şi Mexic (ora 05.00, ora României), secţia de vot de la Phoenix, SUA (ora 06.00, ora României) şi ultimele secţii de pe coasta de vest a SUA (la ora 07.00, ora României) - secţii la care votul a început astăzi la ora 17.00, ora României, informează MAE.

Actualizare 23.30 Consilierul prezidențial Iulian Chifu a postat pe Facebook un mesaj în care atrage atenția asupra faptului că rezultatele prezentate în exit poll-uri nu ar fi conforme cu realitatea de la urne.

Actualizare23.10Avocatul Gabriel Biriş îşi anunţă pe Facebook victoria în Colegiul 3 din Bucureşti, la Camera Deputaţilor:

„A învins valul, noi ne inghitim amarul. Va multumesc din suflet tuturor pentru sustinere. "Ai invins, continua, ai pierdut, continua." Aceasta e deviza mea. Voi merge mai departe. Ramanem impreuna aici pe facebook si vom construi un drum nou, data viitoare vom castiga. Am deschis totusi sticla de sampanie sa sarbatorim o campanie frumoasa, curata, in care am cunoscut oameni frumosi, inteligenti, onesti. Le multumesc tuturor si le promit ca data viitoare vom avea motive relale de bucurie. Il felicit pe contracandidatul meu, Ludovic Orban caruia ii doresc sa il lumineze Dumnezeu sa faca ce trebuie pentru oamenii care l-au votat. E obligat de votul oamenilor. I-as ramane recunoscator daca ar lua masurile mele economice pe care le-am promovat in campania mea electorala. Sa le fie bine oamenilor! Sa ne ajute Dumnezeu! Azi am pierdut o batalie, nu si razboiul!”

Gabriel Biriş, victorie pe Facebook | facebook.com

Actualizare 22.30 Prezența la urneestimată de BEC la ora 21.00 este de 41,72%, mai mare decât cea de la alegerile parlamentare din noiembrie 2008.

Un guvern stabil şi pace politică - dorinţele premierului Victor Ponta

Întrebat la Digi24 cum comentează afirmaţia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, care „se pune la dispoziţia României şi a USL”, Victor Ponta a motivat că este grăbit şi că se pregăteşte să plece la Bucureşti, evitând să dea un răspuns.

În direct la Digi24, Victor Ponta a vorbit în jurul orei 22:15 despre dorinţa sa de a opri„un război civil politic”.„Mă refer la ceea ce s-a întâmplat din 2009 încoace în România, instabilitate politică, bătălie politică dusă dincolo de orice limită. Şi m-am referit de fapt la viitor. La faptul că USL, aflată în această poziţie privilegiată de câştigătoare a alegerilor, cu un scor net favorabil, îşi doreşte ca de mâine să evite în orice fel o nouă criză politică. Avem nevoie de un guvern stabil, avem nevoie de pace politică, atât cât va fi posibilă, de evitarea unor noi crize care să lase România fără guvern, fără buget, fără îndeplinirea îndatoririlor şi obligaţiilor faţă de instituţiile internaţionale.”

Imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, Victor Ponta, proaspăt reales deputat în Colegiul din Târgu Jiu, declarase că„dorinţa noastră (a Uniunii Social Liberale - n.red.) este de a considera că această zi a pus capăt unui război civil, unui război politic care a sfâşiat mediul politic, care a distrus destine, vieţi, speranţe.”

Eu nu ameninţ preşedintele şi aş vrea să nu mai avem un preşedinte care să ne ameninţe pe noi

O a doua declaraţie care a stârnit interesul comentatorilor a fost aceea că,„în perioada următoare, cine va ridica sabia, de sabie va muri, şi vreau să înţeleagă toţi ceea ce au distrus”. La Digi24, Victor Ponta a negat că avertismentul i-ar fi fost adresat direct preşedintelui Băsescu:

Eu nu ameninţ preşedintele şi aş vrea să nu mai avem un preşedinte care să ne ameninţe pe noi. Eu am făcut trimitere la toţi liderii politici: dl Băsescu, dl Antonescu, eu, dl Hunor Kelemen, dl Blaga, spunând foarte clar că, din punctul de vedere al USL, soluţia este respectarea votului, respectarea până la urmă a atribuţiilor fiecărei instituţii a statului, şi că cel care acum, după alegeri, va arăta lipsă de respect sau se va opune, până la urmă, voinţei suverane exprimate la vot, va avea de suferit. Îşi va asuma responsabilitatea. Noi nu ne dorim o nouă criză”, a spus deputatul de Gorj.

Nu sunt vesel sau fericit pentru că responsabilitatea şi aşteptările sunt uriaşe

„Eu văd cu toată responsabilitatea şi cu toate datele şi informaţiile pe care le deţin ca prim-ministru în funcţie. Evident că vor fi patru ani dificili, patru ani importanţi. România trăieşte într-o Europă şi va fi în continuare într-o Europă aflată în recesiune şi în căutarea unor soluţii pentru viitor, motiv pentru care mă întreba un coleg al dumneavoastră de la o televiziune de ce nu sunt mai vesel sau mai fericit: pentru că ştiu că responsabilitatea şi aşteptările sunt uriaşe.

Însă, atunci când ne-am prezentat în faţa electoratului ştiam acest lucru şi rămâne ca în perioada următoare, aşa cum aţi spus, cu o majoritate foarte clară, să ne îndeplinim aceste obiective”, a mai spus Victor Ponta.

Despre afirmaţia lui Tăriceanu, cares-a pus „la dispoziţia României”

Întrebat cum comentează afirmaţia fostului premier, Victor Ponta a declarat scurt că nu a urmărit declaraţiile altor lideri politici și a evitat să răspundă.„Îmi cer scuze, n-am văzut nimic din ce a fost la televiziuni. O să pornesc spre Bucureşti şi o să mă întâlnesc cu colegii mei la sediul USL, şi de mâine avem foarte mult timp de alte discuţii”, a spus premierul în exerciţiu grăbindu-se să pună jos microfonul Digi24.

_________________________________________

În prima zi veritabilă de iarnă, România a ales drumul pe care îl va urma în următorii patru ani. Este o diferenţă uriaşă între primele două formaţiuni politice la aceste alegeri. Peste 35 de procente despart USL de ocupanta locului secund, ARD, potrivit exit-pollurilor. În ultimii 22 de ani, acest record a fost depășit doar de FSN.

La alegerile din mai 1990, FSN a obţinut peste 67 la sută din voturi, în timp ce PNL şi UDMR, formaţiuni plasate pe locul al doilea, abia atingeau 7 la sută.

În comparaţie cu scrutinul din 2008,românii au ieşit în număr mai mare la vot, chiar dacă vremea nu i-a încurajat să meargă la urne.

Potrivit exit-poll-urilor realizate de CURS şiCCSB, USL a învins ARD cu o diferenţă de aproape 40 de procente atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat. Cele două sondaje realizate la ieşirea de la urne arată că, în afară de USL şi ARD, au mai trecut pragul electoral Partidul Poporului Dan Diaconescu şi UDMR.

Ambiția USL este acum de a avea o majoritate suficient de confortabilă pentru a putea amenda Constituția. În acest sens, ar putea fi lansate negocieri pentru a coopta UDMR la guvernare, după cuma anunțat premierul Victor Ponta.

Cu miza principală a formării guvernului încă pe masa negocierilor, USL deja transmite ameninţări voalate către Cotroceni, ameninţări îmbrăcate în mesaje de „pace politică”. Numărătoarea voturilor continuă, iar rezultatul final va decide împărţirea puterii pentru următorii patru ani.

PPDD face un pas istoric

PPDD a fost una dintre marile surprize ale scrutinului de ieri. Partidul întemeiat de omul de televiziune Dan Diaconescu a reuşit să strîngă aproape de trei ori mai multe voturi în comparaţie cu UDMR, formaţiune care, pentru prima oară în ultimele două decenii, ar urma să intre în parlament la doar cîteva zecimi de procent peste pragul minim electoral.

Pe Digi24.ro urmăriţi cele mai importante declaraţii politice, reacţii post-electorale de victorie sau înfrângere, dar şi rezultate transmise din teritoriu de reprezentanţi ai partidelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri