GERMANIA ALEGE. Relația dintre București și Berlin

Data publicării:
basescu merkel mediafax

În luna iunie a acestui an, premierul se întâlnea pentru prima dată cu omologul său german. Vizita a fost una scurtă şi se pare că Angela Merkel nu a uitat evenimentele politice din vara anului trecut, legate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

„Pentru economia germană este deosebit de important să fie respectate standardele statului de drept şi să existe încredere în regulile juridice și să se combată corupția, iar transparența să fie la cel mai înalt nivel”, a declarat atunci Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Premierul a mers la Berlin cu o poziţie clară, apropierea de Germania. La un an de la referendum, liderii USL şi-au schimbat însă poziţia.

Schimbarea de atitudine a prim-ministrului, Victor Ponta a fost apreciată de şeful statului.

„Faptul că prim-ministrul Guvernului României a făcut o vizită la invitaţia doamnei Merkel este extrem de important. Că a durat patru minute, că a durat 15, că a durat 30, este foarte important pentru că nu era suficientă relaţia mea cu liderii europeni. Firmele se referă la Guvern, nu la preşedinte”, a spus Traian Băsescu.

Şi liderul PNL Crin Antonescu a renunţat în acest an la criticile dure la adresa cancelarului german.

„În ce o priveşte pe doamna Merkel, în ciuda campaniei isterice care se face în România pe această temă împotriva mea sau împotriva USL, am avut cuvinte de laudă la adresa ei de foarte multe ori. E, probabil, de câţiva ani buni, cel mai bun politician din Europa şi, da, e un om de dreapta”, a afirmat Crin Antonescu.

O schimbare radicală de viziune, dacă ne amintim ce declara şeful PNL, în august, anul trecut, în timpul referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Să-l ia în Germania (n.r. pe Traian Băsescu) doamna Merkel, Germania este o ţară mare, prosperă, să îi dea o bucăţică de pământ acolo lui Băsescu şi PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu!!”, susținea Crin Antonescu.

Traian Băsescu declara atunci că însuşi Angela Merkel l-a sunat pentru a-l întreba despre situaţia din ţară. Cancelarul german a catalogat evenimentele de la Bucureşti ca fiind o încălcare a principiilor de bază ale statului de drept.

Atunci premierul răspunea însă tăios.

În Germania este democratic să decidă oamenii la vot şi în Romania nu este democaric, ce suntem colonie?”, a întrebat retoric Victor Ponta.

În opinia prim-ministrului, cancelarul german ar fi trebuit să consulte toate părţile implicate în conflict înainte să se pronunţe.

Tot anul trecut, la Summitul PPE de la Bucureşti, Angela Merkel şi-a exprimat susţinerea pentru preşedintele Traian Băsescu: „Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor, chiar dacă aceste acţiuni nu sunt întotdeauna populare”.

În aceeaşi zi, la Arena Naţională, acolo unde se lansau candidaţii USL, liderii i-au atacat dur pe reprezentanţii PPE şi implicit şi pe cancelarul german.

___________________________________

Digi24 va trata pe larg teme de interes legate de Germania pe parcursul întregii săptămâni, campanie ocazionată de alegerile care vor avea loc în 22 septembrie.

Începând de marți, Digi24 aduce în obiectivul Digi24 alegerile din Germania. Sâmbătă, trimișii speciali ai Digi24 transmit din Berlin ultimele informații de dinaintea votului, iar duminică urmăresc atent scena politică germană în jurnalele de știri.

De la ora 18.00, Balazs Barabas discută despre miza acestor alegeri, iar de la 18.45, Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu, aflați în Germania, analizează primele estimări ale votului.

Luni, la Digi24 ia primele reacții interne și internaționale și de la ora 20.00 trage concluziile într-o ediție specială a „Jurnalului de seară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri