VIDEO. Principalele momente ale Galei premiilor OSCAR® 2019

Data actualizării: Data publicării:
Lady Gaga Bradley Cooper oscar 2019
Lady Gaga și Bradley Cooper cântă succesul lor „Shallow” din coloana sonoră a filmului „A Star Is Born” Foto: Guliver/Getty Images

Spre deosebire de alte ediţii, Gala Premiilor OSCAR® 2019 s-a remarcat printr-o mare diversitate a laureaţilor și un oarecare echilibru în distribuirea premiilor. BBC consideră că surprizele galei au fost premiul pentru cel mai bun film (Green Book) și premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal (Olivia Colman). Pentru prima dată, după 30 de ani, gala nu a avut o gazdă anume, ci mai multe.

Este pentru a doua oară în istoria galei când aceasta are loc fără un prezentator principal. După propunerea făcută lui Kevin Hart în decembrie şi refuzul lui, în urma scandalului privind mesaje anti-gay publicate pe Twitter în urmă cu un deceniu, au fost vehiculate mai multe nume care ar putea prelua acest rol. În ultimă fază, s-a spus că actriţa Whoopi Goldberg ar putea fi gazda-surpriză a ceremoniei.

Lungmetrajul „Green Book”, regizat de Peter Farrelly, este marele câştigător al celei de-a 91-a ediţii a galei premiilor Academiei Americane de Film (AMPAS), care a avut loc duminică seară la Los Angeles. Pelicula a primit trei trofee Oscar - „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Mahershala Ali) şi „cel mai bun scenariu original” (Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly).

Trei trofee au primit şi „Roma” al lui Alfonso Cuarón - la categoriile regie, imagine şi film în limbă străină -, şi „Black Panther”, regizat de Ryan Coogler - pentru design de producţie, cea mai bun coloană sonoră şi cele mai bune costume.

„Bohemian Rhapsody” a primit cele mai multe trofee - 4 - pentru „cel mai bun actor în rol principal” (Rami Malek), „cel mai bun montaj”, „cel mai bun mixaj de sunet” şi „cel mai bun montaj de sunet”.

Queen şi Adam Lambert au deschis ceremonia Oscarurilor cu piesa "We will rock you", care a ridicat publicul în picioare. Invitaţii au cântat şi ei cel mai cunoscut refren al trupei.

Replici amuzante pe scenă

Scurtele discursuri au făcut referire la scandalul celor patru categorii, ironii primite cu aplauze, la zidul pe care Donald Trump vrea să îl ridice la graniţa cu Mexicul şi la egalitatea de gen.

Tina Fey, Amy Poehler şi Maya Rudolph au fost primele prezenţe pe scenă în rol de prezentatoare. Ele au făcut referire cu umor la gafele făcute în ultima perioadă de Academie.

„Nu suntem gazdele voastre, dar vom sta aici suficient încât oamenii care vor vedea mâine USA Today să creadă că am fost”, a spus Fey.

Rudolf a completat: „În cazul în care sunteţi confuzi. Nu există gazdă în această seară şi nu va exista categoria celui mai bun film popular”.

La rândul ei, Poehler a subliniat: „Nu vom prezenta premii în pauzele publicitare, ci vom prezenta reclame în timpul premiilor”.

Una dintre cele mai amuzante prezenţe pe scena galei a fost Melissa McCarthy, ea însăşi nominalizată pentru rolul principal din „Can You Ever Forgive Me?”. În prezentarea premiului pentru „cele mai bune costume”, ea a imitat-o pe Olivia Colman în rolul reginei Anne din „The Favourite”, purtând o amplă rochie, cu o trenă plină cu iepuri din pluş.

Premiile și premianții

Primul premiu al galei i-a fost înmânat Reginei King, pentru cel mai bun rol secundar feminin în "If Beale Street Could Talk" - o mamă disperată care îşi susţine fiica însărcinată, în vreme ce tatăl copilului său este închis pe nedrep pentru viol. Intepretarea i-a adus şi Globul de Aur. A fost prima sa nominalizare la Oscar, la o categorie la care a avut adversare redutabile, precum Amy Adams, Rachel Weisz şi Emma Stone.

Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Mahershala Ali. Este vorba despre câştigătorul de acum doi ani al aceleiaşi categorii. Acum a fost răsplătit pentru rolul din "Green Book", pentru care a mai câştigat şi Globul de Aur şi premiul BAFTA. Intră în pielea unui celebru pianist de culoare, într-o perioadă în care rasismul se manifesta violent.

Filmul, bazat pe povestea reală a muzicianului Don Shirley şi a şoferului său alb, a luat troferul şi pentru cel mai bun scenariu orginal.

Iar cel pentru cea mai bună adaptare pentru marele ecran i-a revenit filmului regizat de Spike Lee, "BlacKkKlansman" - o altă poveste inspirată din fapte reale. Un poliţist afro-american se infiltrează cu succes în organizaţia Ku Klux Klan locală cu ajutorul unui evreu, care îi devine lider.

Lady Gaga şi Bradley Cooper au oferit o intepretare emoţionantă a melodiei "Shallow" din filmul "A Star is Born". Câteva minute mai târziu, Lady Gaga a urcat din nou pe scenă, pentru că a obţinut Oscarul pentru cea mai bună melodie originală.

Julia Roberts a anunţat marele câştigător al serii şi a fost cea care a pus punct final galei. „Este ca un vis. Am făcut filmul ăsta cu respect. Toată povestea este despre dragoste, indiferent cum suntem. Fără Viggo nu aveam acest film”, a spus regizorul filmului „Green Book”, Peter Farrelly.

Alfonso Cuarón a primit premiul pentru regie și premiul pentru imaginea filmului „Roma”. „Filmul a fost făcut din propriile amintiri”, a spus el, mulţumind Mexicului şi familiei lui. A plecat acasă și cu trofeul pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”. „Mulţumirile nu se învechesc. Yalitza şi Marina sunt filmul!”, a  mai spus cineastul mexican pe scena galei.

Pentru Rami Malek, să fie premiat cu primul Oscar din carieră pentru interpretarea rolului Freddie Mercury în „Bohemian Rhapsody” reprezintă un „moment monumental”. Emoţionat, actorul a mulţumit trupei Queen, căreia a spus că îi va rămâne dator „pe vecie”, părinţilor şi echipei de producţie. „Poate că nu am fost alegerea evidentă, dar cred că a funcţionat”, a spus el. „Sunt fiul unor imigranţi din Egipt, reprezint prima generaţie în America (...) Este un moment pe care îl voi preţui toată viaţa”. Poate tot din cauza emoției, când a coborât de pe scenă a fost și protagonistul unui incident: a căzut.

91st Annual Academy Awards - Show
Rami Malek Foto: Guliver/Getty Images

Tot primul Oscar din carieră l-a primit şi Olivia Colman, pentru rolul principal din „The Favourite”. La această categorie au mai fost nominalizate Glenn Close („The Wife”), considerată favorită, Yalitza Aparicio („Roma”), Lady Gaga („A Star is Born”) şi Melissa McCarthy („Can You Ever Forgive Me?”). „Glenn Close, eşti idolul meu de atâta timp. Nu îmi doream ca asta să se întâmple aşa”, a glumit ea, declarându-se recunoscătoare regizorului Yorgos Lanthimos şi colegelor de platou, Emma Stone şi Rachel Weisz.

91st Annual Academy Awards - Arrivals
Olivia Colman pe covorul roșu Foto: Guliver/Getty Images

Regina King a câştigat primul ei Oscar, pentru rolul secundar din „If Beale Street Could Talk”, devansându-le pe Rachel Weisz („The Favourite”) şi Amy Adams („Vice”), considerate favorite.

Mahershala Ali a primit al doilea Oscar din carieră, în decurs de doi ani. Ambele trofee, pentru roluri secundare. Mai întâi, pentru „Moonlight”, în 2017, iar acum, pentru „Green Book”. El i-a mulţumit, în primul rând muzicianului Dr. Don Shirley, al cărui rol l-a interpretat, apoi lui Viggo Mortensen, „pentru că mi-a arătat drumul”.

Barbra Streisand a fost primită de întreaga sală aflată în picioare. Ea a prezentat filmul „BlacKkKlansman” al lui Spike Lee. „Este bazat pe adevăr şi adevărul este ceva special în zilele noastre”, a spus ea. Straisand a caracterizat filmul ca „prima operă de artă” a lui Spike Lee, „relevantă şi astăzi”.

Reuşita „BlacKkKlansman” la categoria „cel mai bun scenariu adaptat” a fost primită cu ovaţii. Spike Lee a citit un discurs prin care a adus un tribut „înaintaşilor”. Cu referire la alegerile prezidenţiale din SUA, Spike Lee i-a îndemnat pe americani să meargă la vot: „Să fim de partea corectă a istoriei! Să facem ce trebuie!”.

Cele două trofee acordate de Academie pentru sunet – montaj şi mixaj – au revenit filmului „Bohemian Rhapsody”, cel mai de succes lungmetraj biografic muzical din toate timpurile. Filmul produs între alţii de Brian May şi Roger Taylor s-a impus şi la categoria „cel mai bun montaj”, deşi aici „BlacKkKlansman” era favorit.

Lady Gaga, câştigătoare a primului Oscar, pentru cântecul „Shallow” a spus: „Am muncit mult pentru mult timp. Nu este vorba despre câştig, ideea este să nu renunţi. Dacă ai un vis, luptă pentru el. Nu contează de câte ori eşti respins, ci de câte ori rămâi pe poziţie”.

91st Annual Academy Awards - Show
Bette Midler Foto: Guliver/Getty Images

„The Divine Miss M”, aşa cum a fost prezentată Bette Midler, a cântat piesa nominalizată „The Place Where Lost Things Go” din „Mary Poppins Returns”, actriţa Jennifer Hudson, premiată cu Oscar pentru „Dream Girls”, a interpretat piesa „I ll Fight” din documentarul „RBG”, iar Gillian Welch şi David Rowlings, „When a Cowboy Trades His Spurs for Wings” din „The Ballad of Buster Scruggs”. Lady Gaga şi Bradley Cooper au urcat pe scenă direct din sală, pentru a cânta „Shallow”, din „A Star is Born”.

Lungmetrajele „Roma”, regizat de Alfonso Cuarón, şi „The Favourite”, de Yorgos Lanthimos, au primit cele mai multe nominalizări anul acesta, câte zece, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Anul trecut, marele câştigător al premiilor Oscar a fost „The Shape of Water” al mexicanului Gillermo del Toro, cu patru trofee, inclusiv pentru „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Scandalul celor 4 categorii. Academia Americană de Film a transmis la începutul lunii că anunţurile pentru patru categorii - cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „machiaj/coafură” şi „cel mai bun scurtmetraj live action” - vor fi transmise la TV cu o întârziere, din cauza pauzelor de publicitate. Acest lucru a stârnit un val de nemulţumiri, numeroşi cineaşti catalogând decizia drept o insultă. AMPAS a oferit lămuriri, spunând că este vorba despre o serie de dezinformări, şi a afirmat că trofeele vor fi înmânate în formatul obişnuit.

Un număr de 7.902 membri ai Academiei au votat câştigătorii, anunţaţi de peste 40 de staruri ale cinematografiei, între care s-au aflat Javier Bardem, Daniel Craig, James McAvoy, Brie Larson, Charlize Theron, Jennifer Lopez şi Chris Evans.

Gala premiilor Oscar de anul acesta a fost produsă de cineaştii Donna Gigliotti, premiată de Academie pentru „Shakespeare in Love”, şi Glenn Weiss, regizor recompensat cu 14 trofee Emmy.

(surse: Digi24, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri