RAPORT DE ȚARĂ. Cea mai mare salină din Europa este în Prahova

Data publicării:
12042013 20salina-60292

La peste două sute de metri sub pământ, în Salina Unirea, se găseşte cel mai pur aer de pe planetă. Poluarea şi radiaţiile sunt inexistente, aşa că locul a fost ales de Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară pentru teste şi măsurători.

În cele trei secole de exploatare, au fost scoase din subterane trei milioane de metri cubi de sare gemă. În 1970, exploatarea în mina Unirea a fost oprită, iar locul a devenit obiectiv turistic.

Sala Genezei, o atracție turistică

După o coborâre care durează un minut şi jumătate, ajungi într-un imens palat de sare. Aici, jos, într-un spaţiu de 53.000 de metri pătraţi, găseşti 14 camere imense. Cea mai spectaculoasă a fost denumită Sala Genezei, o reprezentare în blocuri de sare a naşterii poporului român.

În Sala Genezei, Traian şi Decebal stau încă faţă în faţă, împietriţi în sare. Câteva zeci de metri mai departe, turistul face un salt în timp. Bustul lui Mihai Eminescu străjuieşte locul în care cei mici şi-ar petrece cel mai mult timp. În această zonă, copiii pot juca tenis sau biliard, în timp ce părinţii se odihnesc şi se încălzesc cu un ceai.

Într-o altă sală, vagoneţi ruginiţi stau mărturie a trudei muncitorilor care au săpat în măruntaiele pământul după Sare. Mina din Slănic Prahova este căutată şi pentru virtuţile sale terapeutice.

Pentru unii, a petrece anual două săptămâni în Mina Unirea a devenit deja un obicei de viaţă.

Sălile înalte de 54 de metri au însă şi o acustică aparte. Două concerte de muzică de cameră organizate aici anul trecut i-au captivat pe turişti. Salina din Slănic Prahova atrage în fiecare tot mai mulţi vizitatori. Anul trecut 170.000 de oameni au coborât în acest imperiu al sării care îşi aşteaptă următorii musafiri.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri