RAPORT DE ŢARĂ. Cel puţin 2000 de străini s-au stabilit în Mărginimea Sibiului în ultimii ani: olandezi, nemţi, chinezi

Data publicării:
1103 20sibiubeta-54173

Până acum, în Mărginimea Sibiului s-au stabilit definitiv cel puţin 2000 de străini din Olanda, Belgia, Austria, Germania, Elveţia, China şi Marea Britanie. Dacă în urma regionalizării burgul din inima Transilvaniei va fi desemnat capitală, acest lucru va aduce cu siguranţă mai mulţi bani europeni pentru investiţii în mediul de afaceri şi implicit va atrage şi investitorii din străinătate.

Campania Digi24 „Raport de ţară” este un experiment jurnalistic ocazionat de regionalizare. Săptămână de săptămână, punem faţă în faţă câte două judeţe ale ţării: cu şoselele, cu şcolile, cu spitalele sau cu poveştile lor de succes. În fiecare zi, descoperim împreună o parte din România şi evaluăm performanţele locale în toate domeniile. Puteţi vota aici judeţul pe care îl consideraţi potrivit drept centru regional.

Olandez naturalizat la Cisnădioara

Nu mai sunt olandez!”, râde cetăţeanul sibian Henri Ossevoort, inginer de mediu, stabilit la Cisnădioara. Omul de afaceri Xiu Gwho cântă în schimb „Mulţi Ani Trăiască”, desigur în româneşte.

Henri Ossevoort este olandez la origine, dar se recomandă ardelean atipic de aproape 15 ani, de când a văzut pentru prima oară peisajele montane din zona satului Cisnădioara. A rămas fascinat de acest loc, aşa că, după o carieră de 25 de ani în ingineria mediului, Henri a ales să investească toţi banii câştigaţi în Olanda pentru a-şi construi casa visurilor în satul care îi cucerise inima. „Sunt om de la ţară şi nu îmi place să locuiesc la oraş. Aşa că am găsit aici un loc, afară: Cisnădioara”, spune Henri. „Îmi place foarte mult.”

Urmărește dezbaterea pe tema regionalizării, votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

A îmbinat utilul cu plăcutul, după cum îi place să mărturisească. La cei 60 de ani ai săi, Henri trăieşte în România a doua tinereţe, schiţând toată reţeaua de canalizare din sat, alături de alte 19 proiecte pe care le are în minte şi pe hârtie.

Olandezul descrie zona Mărginimii Sibiului drept una cu real potenţial de afaceri, dar şi pentru turism, cunoscută fiind proverbiala ospitalitate a oamenilor din regiune. El spune că în ţara sa de origine, oamenii îţi închid uşa în nas, ceea ce nu se întâmplă la Sibiu. Aici, a bătut la uşa unui localnic necunoscut, care l-a invitat înăuntru şi l-a aşezat la masă.

Singurul lucru care îi aminteşte acum de Ţara Lalelelor sunt cele trei mori de vânt pe care le-a construit şi le-a pus singur în curte.

Un chinez la Sibiu

În reşedinţa de judeţ, trăieşte un chinez simpatic în vârstă de 53 de ani. Xiu Gwho locuieşte aici din 2007, de când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Spune că şi-a făcut mulţi prieteni şi că nu ar mai pleca pentru nimic în lume din oraşul ale cărui împrejurimi îi amintesc de oraşul natal din China. Acolo era profesor, dar aici a pus pe roate un restaurant, desigur chinezesc, cu un chef de aceeaşi origine, care s-a îndrăgostit la rândul său de Sibiu.

A cunoscut gustul succesului în afaceri cu restaurantul său şi spune că, de când este aici, gândeşte şi el ca un român.

Potrivit statisticilor, peste 350.000 de turişti din toate colţurile lumii vizitează anual Sibiul. În jur de 5% se întorc şi se stabilesc aici.

Atacuri politice pe chestiunea regionalizării şi a afilierii primarului din Sibiu, Klaus Iohannis, la PNL, în scopul de a obţine conducerea Regiunii Centru

Ministrul energiei şi preşedintele Partidului Social Democrat Braşov, Constantin Niţă, l-a atacat pe proaspătul liberal Klaus Iohannis în privinţa intereselor din jurul regionalizării:

Domnul Iohannis a declarat, zilele trecute, cu o seninătate şi cu o îndrăzneală extraordinare, că unul dintre scopurile principale pentru care a intrat în PNL este să ajute Sibiul să devină capitala Regiunii Centru în urma împărţirii administrative, iar dumnealui, implicit, să devină guvernator.

Deja se aude din ce in ce mai slab numele oraşului Alba Iulia, propus iniţial capitală a regiunii Centru.

Klaus Iohannis a dat un răspuns diplomat. El a spus că spera ca lupta pentru obţinerea supremaţiei în regiune să nu degenereze. Împreună cu noii colegi din PNL Sibiu, el va întocmi un studiu ştiinţific menit să certifice că Sibiul merită să fie capitală regională din toate punctele de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...