RAPORT DE ȚARĂ. Cum arată sistemul medical din județul Dâmbovița

Data publicării:
0904 20spitale 20dambovita-59660

După doi ani de şantier, o corecţie financiară de 10% din valoarea totală a finanţării cauzată de contracte deficitare cu firma de construcţii şi nereguli la rapoartele de audit, spitalul este mai bine de jumătate reabilitat.

Unitatea a fost dotată cu un tomograf nou şi un nou aparat de RMN. Stă însă prost la capitolul de depistare a nivelului de substanţe toxice din organism. Şi aici apare primul paradox al sistemului sanitar dâmboviţean. La Spitalul Municipal din oraş, unitate subordonată spitalului judeţean, doctorii de la Medicină Legală au făcut în primăvara anului trecut o investiţie de 260.000 de euro pentru două aparate de ultimă generaţie.

Unul măsoară nivelul substanţelor toxice din organism, cum sunt etnobotanicele sau drogurile, iar cel de-al doilea - alcoolemia. Din lipsa unei aprobări a Spitalului Judeţean, aparatele sunt folosite doar pe cadavre, nu pe oameni vii.

„Acest aparat este de ultimă generaţie - un gaz cromatograf - care depistează orice substanţă toxică ce se află în organismul uman. Adică etnobotanice - noi le spunem substanţe de abuz, droguri, pesticide. Orice substanţă dăunătoare organismului uman. Cu ajutorul acestui aparat, putem să salvăm vieţi omeneşti. S-a mai şi întâmplat să salvăm vieţi omeneşti lucrând cu sau fără aprobare pentru Spitalul de Urgenţă”, spune Viorel Pantea, coordonatorul laboratorului de toxicologie medicină legală.

În inima masivului Bucegi, o altă unitate aflată în subordonarea directă a Spitalului Judeţean zace în paragină. Sanatoriul de la Moroieni a fost vreme de 50 de ani cel mai mare spital de tratare a bolnavilor de TBC din Europa. Doctorii de aici vorbesc de o altă unitate similară tocmai în Elveţia.

La Sanatoriul TBC Moroieni s-au făcut prima tomografie clasică din ţară şi prima branhoscopie. Tot aici s-au inovat şi perfecţionat multe tehnici de chirurgie toracică. Un întreg oraş a fost construit în jurul sanatoriului. Medicii erau obligaţi să-şi facă mutaţia în Moroieni şi beneficiau de tot ce aveau nevoie. Astăzi, mai găsim doar ruine şi o privelişte dezolantă.

În 2002, numărul paturilor a fost redus de la 650 la 225. Bugetate însă sunt doar 100 de paturi, iar acum în sanatoriu mai lucrează patru medici şi 30 de asistente medicale. Investiţii substanţiale nu au mai fost făcute din 1971.

Renovarea şi dotarea Sanatoriului de la Moroieni ar presupune o investiţie de câteva zeci de milioane de euro. Iar, în lipsa banilor, pacienţii şi doctorii se descurcă cum pot.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...