RAPORT DE ȚARĂ. Județul Bihor, poarta de intrare în Occident

Data publicării:
1032013 20bihor-52411

Cao recunoaştere aimportanţeisale, oraşul găzduieşte celmaiimportant complex baroc din estul Europei. Puternic industrializată înainte de 1989, Oradea a pierdutînultimii animaimultefabricidemarecalibru. Azi, autorităţile încearcă revigorarea zonei prin înfiinţarea parcului industrial.

„Credcăar trebuisăspunemcăe un judeţ care poate multmaimult, un judeţîncreştere, apoi un judeţ cu probleme multe de rezolvatşia treia un judeţ dinamic”, afirmă Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

ÎnBeiuş, principala bogăţie a oraşului esteresursade apă geotermală; este singurul oraş din România încălzit majoritar cu apă geotermală, iarastasereflectăînpreţul pentru încălzire, celmaimic dintoatăţara. Beiușul a reprezentat principalul centru de cultură, economic şi comercialalzonei de sudaljudeţului Bihor.

„Fiind un oraş mic,dacăieşi peterasă, cum spunem noi,saulao cofetărie, riştiînghilimele spussăte întâlneşti cu un prietenşisăstailaunpaharde vorbe”, spune profesorul Traian Bodea.

Multă vreme i s-a spus„orașul florilor”, un nume predestinat parcă pentru o urbe care ascunde o intimitate și o frumusețe a unor timpuri apuse.

Oraşul Marghita este ocontinuăsurpriză pentru cei care ajung aici, nu doar datorită oamenilor, ci și a unei intimități aparte a acestei mici localități. Nenumăratebiserici, clădiri vechi și noi împletite parcă într-o conexiune a unui timp pe care ne-ar fi greu să-l stabilim. Ceea ce surprinde este faptul că marghitanii se consideră omarefamilie. Oamenii se întâlnesc, deapănă amintirisauîși oferă ajutor necondiționat.

În1998, Aleșdul a fost declaratzonădefavorizată,statutcare i-a permissăatragă noiînvestițiiîn industria ușoară. Au fost create astfel noi locuri de muncă pentru ceirămăşifărăslujbăînurmacrizei din industria materialelor extractive.Până atunci, industriaspecificăzoneieracea a materialelor de construcții, în special ciment,varși produse refractare.

Zonabeneficiază de un important potențial turistic și sportiv evidențiat prin existența unor resurse naturalecaizvorul de ape minerale din localitatea PădureaNeagrăși apă termală, în Aleșd.

Poate ceamaimarebogăţie a acestor meleaguri este îmbinareaarmonioasăa formelor de relief. Bihorul dispune de bogate resurse de ape geotermaleşiminerale, de un relief carstic complex, cu peisaje careîţitaierespiraţia.

Laînceputul anului 2010, descoperireasenzaţionalăfăcutăde un grup de speologiromâniîntr-omicuţăpeşterăde pe Valea Sighistelului,ladoar câţiva kilometri de oraşul bihorean Stei uimea o lumeîntreaga. Într-o galeriemaiînaltă,ferităde viituri, cei cinci speologi au observatcăpereţii peşteriisuntgravaţi cu desene dintr-oaltălume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...