RAPORT DE ȚARĂ. Județul Brașov. De ce au apărut primele pensiuni din România în zona Bran

Data publicării:
1403bran-54823

„Mă aflu aici pentru a doua oară, am vizitat deja castelul şi acum m-am întors pentru a face ceva cumpărături pentru că sunt lucruri minunate. Faptul că oamenii sunt amabili ne-a făcut să venim”, spune un turist din Turcia.

De ce au apărut primele pensiuni din România în zona Bran? Poate pentru că aici nu a ajuns colectivizarea şi localnicii au avut pământul lor, pe care au ridicat uşor vile, unde au cazat turişti. Sau poate pentru că brănenii au simţ negustoresc, exersat în sutele de ani petrecute la graniţa dintre provincii, spațiu al schimburilor comerciale prin excelență. Au fost dintotdeauna gospodari, iar acum atrag turiştii cu bucatele făcute cu mâna lor.

Locuitorii din Bran au păstrat obiceiurile pe care le aveau părinții și bunicii lor. Așa se face că la baza castelului au organizat un târg unde vând produse tradiționale, pregătite în gospodăriile proprii. Vedetele bazarului sunt, bineînțeles, diversele sortimente de brânzeturi.

De aici, de la Bran, a început agroturismul. Casele mari şi politica de promovare a Branului nu au fost așa dintotdeauna. Ileana Enescu este printre primii proprietari de pensiune. Imediat după 90, caza turiştii în casa ei de trei camere, cu o singură baie. Cu timpul, a reușit să ridice o pensiune nouă, iar acum are şapte camere de cazare, fiecare cu grup sanitar propriu.

„Am muncit foarte mult, în primul rând a trebuit să păstrez casa ca să fac faţă cheltuielilor. Când am făcut corpul nou, acum patru ani, deja materialele şi mâna de lucru erau foarte scumpe și nu a fost simplu, însă ne-am descurcat”, spune Ileana Iliescu.

Aici este sezon mereu, aşa că oameni din toată ţara, dar şi foarte mulţi din străinătate se cazează la pensiunile din Bran şi Moeciu. Vin pentru aerul curat de la poalele munţilor, dar și pentru plăcerea de a experimenta ei înșiși traiul autentic de ţară.

Proprietarii de pensiuni spun că secretul unei afaceri de succes este orientarea spre client, însă cu toţii recunosc că mai e ceva care i-a ajutat să aducă turişti aici: legenda lui Dracula şi castelul Bran.

Un fapt nu îl exclude pe celălalt. Castelul Bran câștigă turiști datorită agroturismului din zonă, iar pensiunile sunt atât de căutate pentru că la Bran există celebrul monument istoric. Așa se face că zona Bran-Moeciu este azi una dintre cele mai frecventate din țară.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri