RAPORT DE ȚARĂ. O tânără din Dâmbovița are cea mai mare colecție de porturi populare muntenești

Data publicării:
1204 20dambovita 20traditii-60226

Cristina Ilie, din comuna Dragomireşti, are o impresionantă colecţie de costume populare. A reuşit, la cei doar 17 ani, să strângă peste o sută de porturi populare, majoritatea munteneşti, dar şi din Banat şi Moldova. Spre deosebire de alţi colecţionari, ea le-a primit pe majoritatea.

„Mergeam în emisiuni de televiziune pe la posturile locale din Târgovişte, emisiuni de folclor şi telespectatorii mă vedeau mică şi sunau şi întrebau: am un costum popular nu vrea Cristina să-l primească? Că ea poate îl poartă şi-l păstrează mai bine decât mine”, spune tânăra.

De şase ani, Cristina face parte dintr-un grup de mici artişti locali, cu vârste între trei şi 18 ani. Pasiunea pentru folclor şi artă se simte în spectacole, dansuri şi cântece prin turneele pe care micuţii le au prin toată ţara.

Colecţia de costume populare ocupă însă un loc aparte în viaţa Cristinei. Este mereu în căutare de porturi vechi, de colecţie, pe care le conservă şi le îngrijeşte cu mare atenţie.

O altă dâmboviţeancă a reușit să îmbine pasiunea pentru tradiție cu spiritul antreprenorial. Denisa Bobeică lucrează cu ţesătorese din tot judeţul şi creează porturi tradiţionale dâmboviţene pe care le vinde în magazine de artizanat.

„Suntem prezenţi cu produsele noastre la majoritatea expoziţiilor din ţară. Am avut şi în străinătate participări, mai puţine, dar au fost apreciate. Întotdeauna la târgurile noastre sunt şi străini care vin şi cumpără produsele noastre şi le caută în mod deosebit. Realizăm şi varianta tradiţională, dar şi varianta modernă care se poate purta de zi cu zi”, spune Denisa Bobeică.

Ca să păstreze autenticitatea iilor şi poalelor pe care le face, Denisa lucrează numai la războiaiele vechi de ţesut. Adună motive inspirate din toate zonele de pe Valea Dâmboviţei, de la Tătărani, Căprioara, Izvoarele, Malu cu Flori sau Pucheni. Recunoaşte însă că producţia de articole de artizanat este grea şi presupune foarte mult efort şi muncă de căutare, iar profitul nu este prea mare. Vrea ca de anul acesta să se axeze mai mult pe prezenţa la târgurile internaţionale pentru că, spune ea, străinii sunt fascinaţi de porturile populare munteneşti.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri