RAPORT DE ȚARĂ. Proiectanții din domeniul petrolier din Ploieşti muncesc fără apă și curent

Data publicării:
10042013 20proiectanti 20ploiesti-59928

La Institutul de Proiectare şi Cercetare Utilaj Petrolier Ploieşti muncesc, în condiţii de ghetou, 45 de oameni care nu au mai văzut un ban de doi ani.

Înfiinţat în 1954, Institutul a fost cândva gloria cercetării în domeniu.

„Din '54 până în '95, Institutul a lucrat proiectele numai pentru export, am avut reprezentanţi în toată lumea, am avut reprezentant permanent în Rusia, SUA şi Brazilia. Avea, în 1954, 1690 de salariaţi şi patru filiale în ţară”, afirmă Ileana Haţegan, lider de sindicat IPCUP.

Acum Institutul a ajuns cu conturile blocate de ANAF, cu curentul şi apa tăiate. Nu mai are nici măcar conducere. S-a ajuns aici printr-un lanţ al erorilor, al nepăsării autorităţilor şi al managementului defectuos.

„În 2006, Institutul a intrat în executare silită. Până în anul 2010, datoria a crescut cu majorări şi penalităţi. Datoria era atunci în jur de 60 de miliarde vechi. Sunt restanţe la curent, la apă, la utilităţi, de câteva sute de milioane bune”, mai spune liderul sindicat IPCUP.

Cu utilităţile întrerupte din vara lui 2011, institutul este paralizat. Cei 45 de angajaţi au ajuns să se gândească la soluţii extreme.

„Situaţia noastră este disperată, am devenit o povară pentru familiile noastre. Vom face o cerere de eutanasiere colectivă. Constatăm că statului român îi este mult mai simplu să ne eutanasieze”, afirmă Constantin Zaharia, inginer la IPCUP.

Vina pentru ruinarea institutului, spun angajaţii, trebuie căutată la Bucureşti.

„Factorii de decizie din Ministerul Economiei nu numai că nu au ajutat, ci au avut o contribuţie esenţială la distrugerea IPCUP”, susține Ileana Hețegan.

Clădirea cu șapte etaje şi zeci de birouri de proiectare a ajuns o fantomă. Ultimii 45 de angajati bântuie doar la parterul institutului, etajele fiind înghiţite de beznă şi frig.

Partea cea mai dureroasă este, însă, că nicio autoritate a statului nu îi vrea.

„Nu ştiu de cine aparţinem. Ne ducem la Ministerul Economiei, spun că nu mai au nicio treabă cu noi, ne ducem la Ministerul Educaţiei, spun că încă nu ne-au preluat”, spune liderul de sindicat.

Au vorbit cu miniştri, premieri, secretari de stat, primari, prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţe. Au trimis memorii la Preşedinţie, la Comisia Europeană, ba chiar şi la Fondul Monetar Internaţional. Răspunsurile primite au fost fără milă.

„Din IPCUP au mai rămas numai cei care care chiar nu ştiu să facă vreo lucrare de cercetare şi care au zis că dacă te duci la serviciu iei salariul chiar dacă nu faci niciun venit. Şi-au pierdut comenzile, şi-au pierdut prestigiul pe piaţă şi au considerat că statul e cel mai bun platnic şi că ce fac ei acum cu patru lozinci şi trei manifeste este realitatea”, declară Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova.

Autoritățile promit totuși că vor rezolva în curând situaţia. Potrivit prefectului judeţului, Guvernul va emite o hotărâre prin care Institutul este transferat integral la Ministerul Educaţiei. Prin acelaşi act ar urma să se aloce şi un milion de lei pentru plata salariilor restante şi a datoriilor la utilităţi.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
Cum arată o zi din viața antreprenorului care vrea să devină adevăratul Benjamin Button. Ia 100 de suplimente...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...