Bătuți și amenințați. Pădurarii pierd lupta cu hoții de lemne

Data publicării:
hoti de lemne

În România se taie trei hectare de pădure la fiecare oră, iar asta ne apropie de un dezastru ecologic, avertizează activiştii. Autorităţile par însă surde la zgomotul drujbelor. Cei care le folosesc ilegal sunt şi înarmaţi, spre deosebire de pădurari. Şi în plus, fiecare pădurar are în grijă suprafeţe enorme. Urmăriți un nou episod din campania „România cu încetinitorul”.

Pădurarul Dorel Dumitraşcu este plătit de stat să păzească peste 400 de hectare de pădure din comuna Daneţi-Dolj. Singur, cu maşina personală şi fără armă, este mereu pe urmele hoţilor.

I-am mai prins la lemne, de câteva ori. Le-am confiscat căruţele”, spune el.

Hoţii s-au răzbunat însă pe pădurar.

Au venit vreo două maşini încărcate cu băieţi. M-au blocat - o maşină prin spate, una prin faţă. Au sărit cu sapele şi cu ţevile, m-au lovit în cap, cum se şi vede. Cu ce să ne apărăm? Cu telefonul! Sunăm la 112, la Poliţie. Arme nu avem deocamdată. Nu putem să îi combatem pentru că nu există o lege pentru ei”, spune Dorel Dumitraşcu.

Pădurarul a fost în comă.

Traumatism cranio-cerebral, un traumatism facial, de coloană cervicală. Prezintă contuzii toracice şi leziuni la nivelul membrului superior stâng”, spunea Cristina Geormăneanu, medic specialist la Spitalul Județean Craiova.

Ca să fie anchetaţi penal pentru furt şi expuşi pedepsei de trei ani de închisoare, hoţii trebuie să fie prinşi cu cel puţin cinci metri cubi de lemn. Cantitatea este de peste două ori şi jumătate mai mare decât cea care poate fi transportată într-o căruţă. Hoţii duc maxim doi metri cubi de lemn, de fiecare dată. Dacă sunt prinşi, amenda este mai mică şi decât valoarea lemnului furat. Din cauza acestei legi şi a lipsei de protecţie pentru pădurari, judeţul Dolj a pierdut în ultimul deceniu 10.000 de hectare de pădure.

„Suntem la mâna hoţilor! Hoţii sunt dotaţi, sunt mulţi”, spune Iulian Cîrjaliu, brigadier la Ocolul „Renaşterea Pădurii", Mârşani.

Avem 6.100 de pădurari. Suprafaţa pe care o are în gestiune un pădurar, între 350 şi 400 de hectare în zona de câmp şi 1200 - 1300 de hectare în zona de munte”, spune Ciprian Pahonţu, director general Romsilva.

În Argeş, la Davideşti, un localnic cu afaceri în comună a început un război surd cu hoţii de lemne. Marius Fulgeanu le-a semnalat autorităţilor centrale o serie de tăieri ilegale. A avut de îndurat răzbunarea hoţilor: l-au atacat cu săbii, macete, topoare şi sape.

De la incidentul din ianuarie 2014 şi până astăzi, rănile pe care i le-a făcut mafia lemnului lui Marius Fulgeanu s-au vindecat. Copacii tăiaţi au fost vânduţi şi atât! Iar autorii violenţelor îşi văd liniştiţi de treabă.

Am fost încolţit, am fost deposedat de ATV, bătut cu lopeţi, cu sape! Am fost lovit cu o sabie, cu o macetă. Tentativa de omor a fost clasată de Parchetul Câmpulung”, spune Marius Fulgeanu, activist de mediu.

Coincidenţă sau nu, după câteva luni de la incident, şeful postului de poliţie din comună a fost detaşat într-o altă localitate. Atacatorii bărbatului sunt cercetaţi în libertate.

Un alt pădurar a ajuns în spital din cauza bătăii încasate de la hoţii de lemne în pădurea de la limita comunelor Ion Luca Caragiale, Vlădeni şi Finta, din judeţul Dâmboviţa. Cazul a intrat în atenţia procurorilor.

De bătaia hoţilor de lemne nu au scăpat nici activiştii de mediu ai Asociaţiei Agent Green.

Adesea, investigaţiile noastre se soldează cu evenimente violente. Acum doi ani, în Munţii Retezat, am făcut plângere pentru tentativă de crimă. Pentru că dacă nu reuşeam să scap cu fuga, mă omorau acolo. Am avut capul spart, am avut coaste rupte, am fost în spital, am fost luat cu ambulanţa”, spune Gabriel Păun, Preşedintele Organizaţiei Agent Green.

Conform Romsilva, hoţii au bătut anul trecut 22 de pădurari. Situaţia a explodat însă anul acesta. Din ianuarie şi până la sfârşitul lunii iunie, hoţii de lemn au trimis în spital 19 angajaţi ai ocoalelor silvice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri