Jaf ca-n codru. Profit de 5 miliarde de euro din defrișări ilegale

Data publicării:
defrisari

Cinci miliarde de euro. Atât au câştigat, în ultimii 27 de ani, hoţii care au ras de pe faţa pământului păduri întregi din România. Au furat 80 de milioane de metri cubi de lemn, iar efectele le vedem în fiecare an - inundaţii şi alunecări de teren. Cum autorităţile par depăşite sau impasibile în faţa fenomenului, se mulţumesc să publice statistici din care reiese că se taie mai puţini copaci. Urmăriți primul episod al campaniei Digi24 „România cu încetinitorul. Masacrul aurului verde”.

Actualul ministru al Pădurilor, inginer electronist de profesie, a avut misiunea de a proteja pădurile şi în 2014.

Se taie ilegal cam 8 milioane de metri cubi pe an. Opt milioane era aproape jumătate din cât se tăia legal”, spune Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Pentru tăierile ilegale de pădure din primul mandat, ministrul Doina Pană are explicaţii. Ştie cum se fura atunci.

Au continuat să fure cu acte. Tu îţi luai, ca firmă, un bloc de avize. Declarau că şi-au pierdut blocul de avize! În realitate, îl vindeau altcuiva. Pentru că l-au pierdut, i se elibera alt lot de avize. Şi atunci apăreau deja la dublu numărul de avize”, spune Doina Pană.

Problema este că abuzurile continuă şi acum.

Pe Valea Sadului, la 30 de kilometri distanţă de Sibiu, este dezastru ecologic. Greenpeace anunţă că 100 de hectare de pădure au fost distruse şi că cel puţin opt exploatări nu au respectat legea. Imaginile filmate din aer arată amploarea dezastrului: versanţi întregi cu păduri retezate în zona Cindrel.

În amonte de Gura Sadului sunt zeci de zone cu aprobări pentru tăiere. Hectare întregi care privite de sus par arate.

„Suntem la 1.700 de metri altitudine, iar pe versantul din spatele meu sunt nu mai puţin de cinci exploatări forestiere. Pădurile de aici au fost tăiate "la ras", ceea ce înseamnă că niciun arbore de pe aceste suprafeţe nu a rămas în picioare”, relatează Adela Mohanu, corespondent Digi24.

Tăierile la ras, adică cele care pun jos toţii copacii, inclusiv puieţii, din zona aprobată sunt interzise în toate pădurile de amestec răşinoase şi foioase. Iar pădurile de molid nu pot fi rase pe suprafeţe mai întinse de trei hectare.

Legislaţia ne spune că, pe această suprafaţă, 90% dintre arbori trebuiau să fie în picioare! Nu mai este nimic. Am făcut demersuri către Direcţia Silvică, către Garda Forestieră şi au constatat că tăierea este ilegală. Şi nu s-au întocmit dosare penale pentru asta. Avem o contravenţie cu amendă de 4000 de lei. Noi am estimat o pagubă de 240.000 de lei”, spune Octavian Berceanu, consultant Greenpeace.

În ciuda acestor probleme, deputaţii au micşorat în primăvară amenzile pentru cei care avizează tăierea copacilor catalogaţi bolnavi sau dezrădăcinaţi de vânt, dar care în realitate sunt perfect sănătoşi. Sancţiunea nu mai este 20.000 de lei, ci 2.000.

Aici nu ajung nici televiziunile, nu ajung nici inspectorii Gărcii Forestiere, probabil nu ajung nici alţi inspectori, ajung doar firmele de exploatare şi pădurarii”, adaugă Octavian Berceanu.

Departe de ultima aşezare umană, o bucată de pădure montană, cu arbori înalţi de peste 20 de metri şi vârste de 130 de ani, a fost deja marcată pentru tăiere. Activiştii Greenpeace cer intervenţia Ministerului Pădurilor în zona Valea Sadului. Romsilva confirmă exploatarea „la ras”, dar anunţă că tăierile au avizele legale. Garda Forestieră Braşov, însă, care are atribuţii şi în acea arie, anunţă că pădurea a fost afectată şi cu complicitatea personalul silvic plătit să o protejeze.

Vorbim de o tăiere care nu a respectat normele tehnice! Amenzile au fost de peste 12.000 de lei. Şi au fost aplicate atât firmei care a exploatat în zonă, cât şi personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic care este administratorul acelei suprafeţe de pădure”, spune Florin Nan, inspector şef la Garda Forestieră Braşov.

Între timp, activiştii de mediu mai trag un semnal de alarmă. Greenpeace România susţine că pădurile din perimetrul Râul Sadului - Lacul Negovanu - Valea Frumoasei sunt tăiate masiv pe o distanţă de şase kilometri. Asociaţia Agent Green vorbeşte despre parcurile naţionale şi pădurile virgine din zona Vidraru.

Tot ce era în jurul lacului erau păduri virgine. 80% s-au dus”, spune Gabriel Păun, preşedintele Asociaţiei Agent Green.

Imaginile făcute publice de asociaţia Agent Green arată versanţi întregi de pădure particulară rasă, în perimetrul barajului Vidraru. Aproape tot lemnul tăiat este cărat apoi abuziv.

Drujbele au făcut măcel în Gorj, Olt, Argeş, Suceava, Braşov şi Mureş. Aproape 10.000 de cazuri de tăieri ilegale anul trecut, anunţă Greenpeace. Mai mult de jumătate s-au transformat în anchete penale. 597 de persoane au fost trimise în judecată. Dar asta nu sperie încă mafia lemnului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri