Ororile din Irak, prin ochii soldaţilor care au scăpat cu viaţă

Data publicării:
ochi soldat irak

Pe Valentin Muscă îl găsim în aceeași unitate militară din Topraisar, județul Constanța, la fel ca în urmă cu şase ani. La prima vedere, un soldat ca oricare altul. În realitate, un om care a văzut moartea cu ochii, după ce TAB-ul pe care îl conducea s-a răsturnat, în 2008, în încercarea de a evita o zonă minată. S-a întâmplat în aproapiera orașul irakian Talil, în plină ofensivă contra regimului Sadam Hussein. Valentin şi alți trei camarazi de-ai săi au fost atunci răniți.

Şi-a fracturat şase coaste iar plămânul i-a fost perforat. Recuperarea militarului a durat mai bine de jumătate de an. După recuperare, Valentin Muscă s-a reîntors în armată. Nimic însă nu poate șterge clipele trăite în TAB-ul avariat. Zilnic trece prin parcul blindatelor pe care le-a condus în misiunea din Irak.

Acasă, Valentin încearcă să scape de haina militară. Are alături o soţie şi două fete care l-au ajutat să depăşească tragedia prin care a trecut. Acum chiar are putere să zâmbească.

La doar un an de la accidentul din Irak, Valentin Muscă a decis să zdrobească şi ultima piedică psihică. S-a reîntors în unitatea din Irak şi s-a dus chiar în locul unde era să-şi piardă viaţa. Accidentul din Irak, aşa cum freferă Valentin să descrie ceea ce i s-a întâmplat, l-a făcut să vadă viaţa în cu totul alt mod. Se bucură de fiecare clipă şi acum are o noua misiune...să fie de Craciun în sânul familiei.

Poveştile soldaţilor români, eroi pe teatrele de conflict din întreaga lume, continuă la Digi 24. În următorul reportaj vorbim despre un miliar care a stat în comă mai bine de o săptămână, după ce, în urma unui atac insurgent din Afganistan, TAB-ul în care se afla a sărit în aer.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri