REPORTAJ. Cum sunt testați piloții de vânătoare, cei care apără spaţiul aerian al României

Data publicării:
piloti de vanatoare test

O cameră de câteva sute de metri pătraţi din Spitalul Militar este locul în care piloţii militari vin şi susţin, o dată la cinci ani, probabil cel mai dificil test pe care sunt nevoiţi să-l promoveze.

Barocamera arată ca o capsulă vidată etanş. Totul este supravegheat atent de o echipă medicală.

„Este monitorizat video iar sistemul ne permite să vizualizăm online și offline proba. Dacă au apărut probleme medicale, luăm decizia de moment”, spune Angelica Raicu, asistentă șef a laboratorului barocameră.

Piloţii simulează aici reacţia organismului în lipsa oxigenului, la peste 10.000 de metri altitudine.

Schimbăm laboratorul şi ajungem în faţa unui scaun, la prima vedere unul banal. În realitate, aici este testat echilibrul în spaţiu al militarilor, după câteva minute în care piloţii sunt învârtiţi în mai multe sensuri.

Cine pică unul dintre aceste teste îşi poate lua adio de la cariera de pilot de vânătoare. Regula se aplică şi candidaţilor pentru un loc la manşa supersonicului. Pentru ca testările medicale să fie cât mai amănunţite, există şi un simulator special.

Simulatorul poate crea situaţii reale de aterizare, pe vreme rea sau pe diferite aeroporturi din întreaga lume. Aici este testul final. Piloţii sunt obligaţi să decoleze sau să aterizeze doar pe baza instrumentelor de bord.

Institutul Naţional de testare Aeronautică din România este unul dintre cele mai performante din sud-estul Europei. De curând, a fost acreditat inclusiv de Forţele Aeriene ale Statelor Unite şi poate găzdui teste sau da acreditări de zbor piloţilor din întreaga Europă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri