Reportaj | Noii șarlatani. Cum sunt păcăliți românii să iubească mere

Data actualizării: Data publicării:
marul iubit

Din ce în ce mai mulţi români sunt păcăliţi de falşi terapeuţi care le promit însănătoşirea şi armonia spirituală. Pentru a avea mai multă legitimitate în faţa clienţilor, aceştia se recomandă drept psihologi. „Ceva tot e acolo”, spun cei care au încredere în promisiunile ezoterice. Şarlatanii profită însă de naivitatea curioşilor şi a celor vulnerabili pentru a-şi umple buzunarele. Legea le permite să-şi pună în practică fanteziile. Urmăriţi un reportaj special „Din interior”, din iarmarocul halucinant al terapiilor alternative.

O parte din acei oameni sunt pur şi simplu şarlatani. Ştiu că nu e nimic acolo şi vor să-ţi ia banii. Ceea ce face orice şarlatan. O parte dintre ei sunt oameni care cu sinceritate cred că aceste lucruri funcţionează. Ei înşişi au problemele, de cele mai multe ori, de sănătate mentală”, spune prof. univ. Dragoş Iliescu, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti.

„E mai simplu la magician. E mult mai simplu. Nu fac nimic, mă duc şi-mi spune ce să fac. Toate merg pe un fond de încredere în magic”, adaugă prof. univ. Margareta Dincă, cercetător ştiinţific la Academia Română.

Neîncrederea în sistemul sanitar, lipsa educaţiei medicale sau, pur şi simplu, curiozitatea pentru o modă aflată în plină ascensiune aduc din ce în ce mai mulţi români în faţa unui nou tip de terapeuţi. Ei sunt autointitulaţii „doctori de suflete”.

Se spune că două lucruri sunt infinite în toată lumea: universul şi terapiile alternative. Pentru românii care cumpără tratamente ce presusupun doar credinţă şi magie, noul val ezoteric are o mulţime de soluţii. Se folosesc de mituri istorice reinterpretate, puţină dragoste tămăduitoare, puterea Mântuitorului, îngeri, mama-pământ, un pic de meditaţie, servicii profesioniste de curăţire a aurei, două-trei poveşti orientale şi, mai ales, se folosesc de naivitatea clienţilor. Preţul unei singure şedinţe de spiritualitate poate depăşi 100 de lei. Tratamentul presupune însă mai multe întâlniri, pentru că nimeni nu se lecuieşte uşor.

Inforenergetica, știință românească 100%

Reporterii Din|Interior au căutat vindecarea în iarmarocul terapiilor alternative, fără dovezi ştiinţifice, dar cu destui maeştri, discipoli şi pacienţi. În spatele dantelei de fum care acoperă astfel de terapii se ascund şarlatani cu patalama.

Inventatorul inforenergeticii spune că a instruit 30.000 de cursanţi în toată România.

„Am să vă prezint ştiinţa vieţii pe care am denumit-o inforenergetica, al cărei autor sunt. Este o ştiinţă eminamente românească, deocamdată”, spune Claudian Dumitru, inforenergetian.

Claudian Dumitriu se crede primul inforenergetician din lume. Este comandor de marină în retragere şi fondator al Fundaţiei de Inforenergetică "Sfântul Apostol Andrei".

Susţine că a descoperit această ştiinţă în anul 1987. Un an mai târziu, a prezentat-o pentru prima dată în faţa pubicului, cu ocazia înfiinţării Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă, sucursala Brăila.

În ultimii 26 de ani, Claudian Dumitriu spune că a instruit 30.000 de cursanţi în cele 24 de filiale pe care fundaţia sa le are în toată România. La şcoala de inforenergetică sunt organizate cursuri pentru 13 grade de iniţiere: absolvirea primului grad costă 250 de lei, iar preţul creşte odată cu specializarea.

„Această ştiinţă, inforenergetica, este formată din toate învăţăturile Mântuitorului Iisus Hristos şi din toateştiinţele moderne care există”, spune Claudian Dumitru, inforenergetian.

Potrivit maestrului inforenergetician, corpul fiecărui om, animal sau plantă este înconjurat de exact şapte biocâmpuri nevăzute, care se pot mări doar cu ajutorul dragostei divine. Efectul: sănătatea sfântă. Vă prezentăm un studiu de caz. Inforenergetică aplicată.

- V-aş ruga să iubiţi acest măr şi să-i faceţi o declaraţie de dragoste. Şi-n timpul ăsta eu am să vă arăt ce se întâmplă cu biocâmpul vital al acestui măr.... Iubiţi-l mai tare!... Vreau să-l iubiţi mai tare... Iubiţi-l cât puteţi de tare!

- Te iubesc, mărule.

- Foarte frumos şi foarte bine, aţi adus o mare bucurie mărului.

Terapia inforenergetică presupune însă ceva mai mult decât scamatorii teatrale şi iubiri stranii. Claudian Dumitriu spune că poate face măsurători riguroase ale stării de sănătate, folosind doar două instumente: ansa radiestezică şi raportorul centezimal.

- Dac-o să vă măsor raţiunea dumneavoastră... Starea de sănătate: foarte bună. Starea de vitalitate: foarte bună. O să vă examinez sufletul dumneavoastră compus din opt structuri... foarte bună.

- Dar, practic, nu v-aţi mişcat, aţi ţinut...

- Nu m-am mişcat, dar, concentrându-mă ca să aflu cât este... 100. 100 înseamnă că n-aveţi probleme psihice.

Pe baza cifrelor obţinute prin acest procedeu complex, problemele de sănătate identificate pot fi vindecate, promite Claudian Dumitriu. Dar nici măcar inforenergeticienii cu ani de experienţă în lucrul cu ansa nu pot înţelege, pe deplin, procesul curativ.

Cum au apărut medicii satanici

Deşi este o invenţie recentă, inforenergetica a păstrat vechiul limbaj de lemn.

Claudian Dumitru, inforenergetian: Am comunicat la congresele Uniunii Medicale Balcanice primele cazuri de SIDA vindecate prin ajutorul inforenergeticii, cazuri de cancer, de neoplasm.

- Care-i explicaţia logică?

Claudian Dumitru: Explicaţia ştiinţifică este că dispare cauza care a determinat... îmbolnăvirea, starea patogenă. Orice stare patogenă are o cauză zero, Cauza zero sau faza zero a oricărei stări patogene este înfăptuirea unui păcat. (...) Un păcat mai mare atrage o stare patogenă mai mare.

- Păi, asta înseamnă că persoanele care suferă de cancer sunt păcătoase?

Claudian Dumitru: Foarte sigur.

Aceasta este una dintre axiomele inforenergeticii, preluată chiar de la străbunii noştri protodaci şi daci, susţine Claudian Dumitriu: „Erau foarte elevaţi spiritual, în principal preoţii albi daci, şi nu preoţii negri, că au avut nişte preoţi care s-au dus la Roma să studieze logistică tehnică şi care şi-au însuşit procedee satanice. Şi aşa au apărut medicii satanici.”

Moștenirea lui Decebal

Claudian Dumitriu se laudă că duce mai departe în special moştenirea lui Decebal. Prin fapte de vitejie s-a remarcat şi el, pe 22 decembrie 1989, când a venit la Televiziune să transmită un mesaj patriotic către toţi marinarii din ţară.

El ştie că în toiul Revoluţiei, la televiziune se întâmplau şi lucruri diavoleşti.

L-am salvat pe Preafericirea Sa Părintele Teoctist. Când a venit şi el la Televiziune, eu eram în anicameră la Studioul 4, şi el a intrat împreună cu patru preoţi, probabil că vreo doi de-acolo aveau centruri negre la arte marţiale şi a vrut să intre. Şi un nebun care era acolo, când l-a văzut pe Teoctist, a sărit în gâtul Preafericirii Sale. Şi când am văzut că face asta, m-am repezit la nebunul ăsta, l-am înhăţat de revere, l-am tras în faţa mea”, își amintește Claudian Dumitru, inforenergetian.

„Ceea ce e tipic pentru peseudoştiinţă este că îmbracă hainele ştiinţei, vorbeşte vorbele ştiinţei, dar nu aderă la standardele de calitate severe privind evidenţa ştiinţifică, dovada ştiinţifică, demonstraţia ştiinţifică ş.a.m.d. la care adevărata ştiinţă aderă. Şi pentru că educaţia în ştiinţă este la un nivel atât de jos, populaţia, posibilii clienţi ai terapeuţilor nu pot să discearnă cu rigurozitate între ceea ce e ştiinţă şi are o şansă mai mare să fie eficient şi ceea ce e pseudoştiinţă, şi în spatele căreia se poate ascunde orice”, afirmă prof. univ. Dragoş Iliescu, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti .

Fanteziile cu îngeri costă

- Se pot fura îngeri?

- Eu prefer să nu vorbesc despre lucruri de genul ăsta pentur că sunt energii joase care nu are rost să le aducem aici.

În centrul Bucureştiului, sute de oameni participă la festivalul de spiritualitate „A noua dimensiune”. Pe lângă comercianţii de cărţi, talismane astrale, praf de stele şi alte cristale, programul celor cinci zile de festival include conferinţe aproape din oră în oră.

Cel puţin 77 de lei costă o conexiune asistată cu un singur înger. Preţul poat creşte pentru în cazul unor fantezii mai elaborate.

Anca Lavinia Florea este unul dintre lectori. Se prezintă drept psiholog, specialist în terapia cu îngeri, consilier spiritual şi bioterapeut. Aşa îşi câştigă existenţa. Preţul pentru unei singure conexiuni asistate cu îngerii este fix: 77 de lei, indiferent de înger.

„Să nu uitaţi că arhanghelii şi îngerii sunt zilnic, mereu alături de noi, iar eu sunt un mesager al lor şi sunt onorată şi fericită şi recunoscătoare că pot să transmit mesajul ăsta oamenilor şi lumii întregi”, spune Anca Lavinia Florea, terapeut cu îngeri

În faţa sa stau zeci de oameni care-o ascultă şi chiar îşi iau notiţe ca şcolarii. Titulatura de psiholog le alimentează încrederea celor mai slabi de îngeri.

- O conferinţă foarte interesantă, eu sunt interestă de prezenţa îngerilor şi de cum a putea să intru în contact cu ei. Şi în seara asta la conferinţă am primit această informaţie.

„Sigur, nu-i de dorit să ai etichetă de psiholog. Dacă eşti terapeut cu îngeri, trebui să scrie acolo „terapeut cu îngeri", să se ştie cine eşti. Deci nu psiholog. Faptul că bagi şi psihologia acolo, asta nu e corect. Nu e corect din partea lor”, spune prof. univ. Margareta Dincă, cercetător ştiinţific la Academia Română.

„Sunt oameni care cred cu sinceritate în ceea ce fac. Sunt oameni care cred cu sinceritate că terapia cu îngeri funcţionează şi că există îngeri... deci cred că funcţionează şi ei cred că fac un bine. Ei chiar cred că te ajută. Aceşti oameni ar trebui opriţi, pentru că noi ştim de un organism cu putere să-i oprească, pentru că ştim, bazându-ne pe evidenţe ştiinţifice, că ei fac rău. Dar ei au probabil ei înşişi o problemă de sănătate mentală”, mai spune prof. univ. Dragoş Iliescu.

Cum aflați dacă un psiholog are atestat

Anca Florea crede însă că îngeri precum Metatron, Uriel sau Raziel îi pot feri de rele pe cei cu aripile frânte. Este un zbor la joasă înălţime.

„Şi atunci intervin eu, ajutându-i combinat, într-o manieră atât psihoterapeutică, cât şi în terapie cu îngeri, pentru că fiecare înger poate ajuta specific”, susține Anca Lavinia Florea, terapeut cu îngeri.

Deşi terapia cu îngeri ar putea părea exotică în România, Anca Florea are concurenţă serioasă.

„Eh, atunci se pot întâmpla lucruri grave. Se poate întâmpla ca, pentru moment, printr-un placebo sau prin anticipare să-şi rezolve problema, dar pentru moment. Să depăşească hopul. Şi, la următoarea situaţia conflictuală, se decompensează din nou şi, probabil, mai grav. În mod obişnuit, mai grav”, atrage atenția prof. univ. Margareta Dincă, cercetător ştiinţific la Academia Română.

„Noi avem datoria - Colegiul Psihologilor, în raport cu statul român - să protejăm publicul, cetăţenii României de false terapii, false servicii psihologice. E o datorie pe care noi ne-o asumăm”, spune Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Din anul 2004, pentru a-şi practica meseria, psihologii trebuie să obţină un atestat de liberă practică de la Colegiul Psihologilor, asociaţie profesională de reglementare şi control.

Aceeaşi instituţie aprobă şi terapiile ce pot fi folosite în cabinet. Registrele pot fi consultate pe site-ul instituţiei. Anca Florea şi terapia cu îngeri nu se află însă pe liste.

„Am licenţă în psihologie, pentru mine asta e suficient”, consideră Anca Lavinia Florea, terapeut cu îngeri.

Șarlatanii, necondamnați

Deşi cunosc efectele reale ale trucurilor ezoterice, şi psihoterapeuţii cu atestat vând generalităţi pretenţioase în cabinete.

Raluca Dubăşaru este psiholog, specializat în parapsihologie, psihodiagnostic pe fotografie, studii de compatibilitate si identificarea protectorilor astrali.

Dintre toate, clarviziunea este cel mai solicitată. O şedinţă costă 100 de lei, însă o terapie poate presupune mai multe întâlniri. Nu se pot face abonamente.

„Legea psihologului este o lege organică, ea are un articol foarte clar - de aceea este şi organică, pentru că prevede sancţiuni penale pentru practicarea profesiei în mod ilegal - dar nu am făcut-o, nu ne putem lăuda că am condamnat oameni”, spune Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

- Aveţi atestat de liberă practică de la Colegiul Psihologilor, nu?

Raluca Dubăşaru, clarvăzător: Da, sunt psiholog principal.

- Pe de altă parte, ceea ce faceţi dumneavoastră n-are legătură cu psihologia, nu?

Raluca Dubăşaru, clarvăzător: Ba da. Ba da, pentru că de exemplu...

- Păi, nu sunt terapii validate ştiinţific.

Raluca Dubăşaru, clarvăzător: Nu sunt terapii validate ştiinţific, e adevărat.

„În astfel de situaţii, dacă primim sesizări, persoana respectivă este raportată la Comisia de Deontologie şi Disciplină a Colegiului Psihologilor, se analizează situaţia şi sigur se iau anumite măsuri. (Reporter: Păi, şi având în vedere că nicio persoană nu a fost exclusă, asta înseamnă că ori sesizările pe care le-aţi primit nu au fost fondate, ori nu aţi primit sesizări.) Nu am.. depinde.. sunt şi sesizări primite în legăură cu faptul că oamenii nu îşi practică în mod corespunzător profesia, iar acelea sunt discutate. Nu se poate pune problema că dăm afară din Colegiu”, declară Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

„E o instituţie de reglementare, care a fost înfiinţată de statul român printr-o lege, cu scopul explicit de a proteja publicul. Cum faci asta? Păi, faci asta stabilind standarde minimale de competenţă sub care să nu permiţi cuiva să practice şi urmărind implementarea acelor standarde minime de competenţă. Deci, evident că e căderea lor să urmărească derapaje de la ceea ce e considerat bună practică în România. Evident că există modalităţi prin care pot să urmărească. (Au făcut- o vreodată?) Nu, asta n-au făcut niciodată”, afirmă prof. univ. Dragoş Iliescu.

„Noi nu putem să facem poliţie, nu putem să-i urmărim şi să umblăm. Sigur că primim sesizări şi în baza sesizărilor... dar nu putem, n-avem o formă prin care să spunem: trimite un organ de control la uşa omului: ce faci aici?”, mai spune preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Activarea celui de-al treilea ochi

Paul Apostică este psiholog atestat de Colegiul Psihologilor. Specializările sale sunt psihologia solară, meditaţia şamanică, călătoriile iniţiatice, remediile florale, cristaloterapia, reîncarnarea şi activarea celui de-al treilea ochi.

Conexiunea cu natura este secretul fericirii, susţine Paul Apostică. În cabinetul său, Paul Apostică pretinde ca oferă lecţii de fericire şi chiar mai mult decât atât. Preţul fericirii: 100 de lei.

„Trebuie să înţelegem că omul e fizic, trup, psihic şi spirit. În momentul în care am terminat Facultatea de Psiholgie, care se adresează în special minţii şi oferă soluţii şi răspunsuri la foarte multe întrebări în cea ce priveşte latura emoţională şi de interrelaţionare umană, am căutat să mă îndrept şi spre partea de spirit, unde psihologia, cumva are încă mici lacune”, susține Paul Apostică, şaman.

Soluţia lui Paul Apostică este meditaţia şamanică: „Omul vine stresat, îi relaxezi puţin grupele de muşchi, îl pui cumva în conexiune cu natura şi asta e foarte în regulă. Nu produci nimic rău aici. (Reporter: Vă folosiţi, practic, de legitimarea pe care v-o conferă statutul de psiholog pentru a practica metodele alternative.) Nu, deci statutul de psiholog rămâne statut de psiholog. Şi atât. Tu faci psihoterapie în ceea ce te-ai format. Restul, că fiecare psiholog, dacă vrea să se formeze în anumite tehnici, este ok.”

Psihologul Daniel David: Terapiile hocus-pocus vă costă!

Dac-ar scrie pe uşă doctor şaman Popescu, vino la noi, ne vom juca cu nişte cristale, vom umbla pe cărbuni încinşi şi te vei vindeca, te-ai duce?”, adaugă prof. univ. Dragoş Iliescu.

„Cineva ar putea să spună: bun, nu mă costă nimic să încerc. Ba te costă. Fiindcă în momentul când tu încerci o terapie de tip hocus-pocus, în timpul ăsta, nu accesezi o terapie validată ştiinţific, astfel încât îţi refuzi dreptul de aţi rezolva problema. Ca să nu mai spun că sunt şi costuri financiare suplimentare”, declară prof. univ. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, Universitatea Babeş-Bolyai.

Daniel David conduce catedra de Psihologie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi este psihologul român cu cel mai mare impact în literatura internaţionala de specialitate.

Mentorul său este profesorul american Aaron T. Beck, fondator al abordării şi terapiilor cognitiv comportamentale. În prezent, este profesor la Şcoala de Medicină „Mount Sinai” şi director de cercetare al Institului Albert Ellis, ambele aflate la New York.

În anul 2007, a înfiinţat la Cluj Centrul de Psihoterapie prin Roboterapie şi Realitatea Virtuală MATRIX, format din mai multe laboratoare pentru cercetarea şi tratamentul tulburărilor de sănătate mintală.

Programele de terapie cu ajutorul roboţilor sunt folosite pentru a trata autismul în rândul copiilor. Platforma MATRIX are şi un laborator virtual de ultimă generaţie.

Ce vedem aici este un sistem de realitate virtuală în care, spre exemplu, pacientul poate fi introdus înainte de a-l expune la o situaţie fobică. Altfel spus, îl putem pune în acest mediu ca să se relaxeze. În timp ce este în acest mediu şi circulă în acest mediu, i se poate înregistra comportamentul prin diverse camere video pe care le folosim. Putem înregistra o serie de aspecte neurofiziologice. Îl putem întreba pe pacient direct, aici şi acum, ce simte, la ce se gândeşte”, explică prof. univ. Daniel David.

Deşi ţara noastră noastră are un loc important pe harta psihogiei de elită, mulţi români încă preferă să-şi spună problemele în faţa vindecătorilor specializaţi doar în terapii plăsmuite.

În absenţa sancţiunilor şi a unui control riguros, mulţi dintre şarlatani se folosesc de titlul de psiholog pentru a atrage clienţi.

În timp ce, în cabinetele acestora, pacienţi vulnerabili învaţă lecţiile protodacilor, iubesc poame coapte şi se conectează cu natura, Colegiul Psihologilor încă meditează la aceste probleme.

Psihologii din mediul universitar şi terapeuţii cu experienţă academică internaţională condamă fenomenul şi acuză că este din ce în ce mai delirant.

Singurii care profită de confuzia dintre psihoterapeuţi şi tămăduitori rămân şarlatanii, care-şi umplu buzunarele oferind iluzii contra cost.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri