Un „lup negru” nu poate fi învins. Rănit în Afganistan, caporalul Ionel Ciocântă s-a reîntors în misiune

Data publicării:
caporal ionel ciocinta

Noaptea în care baza din Afganistan a fost atacată de insurgenţi nu poate fi uitată de caporalul Ionel Ciocântă. Alarma s-a dat spre dimineaţă. Sistemul automat de avertizare anunţa un val de rachete care aveau ca ţină unitatea militară. Soldaţii nu ştiau cum să se adăpostească mai repede.

„Una e să ştiu că se trage cu muniţie de manevră şi alta e să ştiu că se trage cu muniţie de război”, spune caporal Ionel Ciocântă, Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri.

Caporalul Ciocântă a fost rănit grav de racheta care a căzut în sectorul militarilor români. Era la prima lui misiune. Sosise în baza din Afganistan cu trei săptămâni înainte de atacul talibanilor.

„Un moment în care am contat pe colegi a fost momentul în care am fost atacați. A fost un moment mai critic”, mai spune caporalul.

Alături de el au mai fost mutilaţi de schijele proiectilului patru soldaţi. Au urmat două luni de internare în spital american din Afganistan.

„Toată lumea din jurul tău încerca să-ți dea o încurajare, să-ți dea un sprijin, nu cumva să decazi psihic”, spune militarul.

Rănit grav la picioare, a avut nevoie de îngrijiri medicale timp de un an. Cu mare efort fizic şi de voinţă a învăţat să meargă din nou.

„Am avut și satisfacție la sfârșit când m-am întors cu toți băieții mei acasă”, afirmă locotenent Cristian Stănică, Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri.

Familia l-a ajutat să-şi ducă însă viaţa mai departe. La patru ani după ce s-a întors de pe frontul din Afganistan, Ionel Ciocântă a primit cel mai frumos cadou, fetiţa lui Miruna.

Acesta este primul Crăciun cu fetița sa, prima goană după cadouri, primul brad împodobit. Consideră că cel mai frumos dar de sărbători este familia pe care o are alături.

Au trecut 5 ani de când a fost rănit în Afganistan, locul unde a fost la un pas să-și piardă viața.

Nu vreau să mă emoționez, dar ajungând în fața ușii și bătând la ușă, să vezi că ți se deschide ușa și totul e bine și totul e în regulă, chiar îți aduce o satisfacție maximă, o bucurie imensă”, spune caporal Ionel Ciocântă, Batalionul 151 Infanterie Lupii Negri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri