Doi primari au dat în judecată propriile primării pentru salarii mai mari: „Profesorii și medicii manâncă cu două guri și noi cu una?”

Toma Petcu Data publicării:
Costea Daneluș, primarul localității Slănic.
Costea Daneluș, primarul localității Slănic.

Doi primari din județul Prahova s-au dat singuri în judecată supărați că, în trecut, Guvernul le-a înghețat indemnizațiile. „Păi ce, profesorii și medicii manâncă cu două guri și noi doar cu una?”, se întreabă unul dintre ei. Așa că, și-au chemat în instanță Unitățile Aministrativ Teritoriale, deci implicit și Primăriile pe care, potrivit legii, tot ei le reprezintă și le conduc. Un primar în funcție nu își poate da în judecată propria instituție, avertizează președintele Asociației Comunelor din România. Avocații le transmit și ei edililor, că atâta timp cât Ordonanțele de Urgență ale Guvernului privind plafonarea indemnizațiilor și salariilor nu sunt declarate neconstituționale, nu au cum să obțină banii la care visează. „Noi încercăm”, insistă primarii. Urmăriți un nou episod al campaniei „Statul la stat”.

Domnul Costea Daneluș este primarul orașului Slănic din județul Prahova. Consideră că prin Ordonanțele de plafonare a indemnizațiilor primarilor date în ultimii ani, guvernanții de la București i-au cam umblat la portofel, iar acum vrea să își recupereze banii. Are și un argument solid.

Costea Daneluș, primar Slănic: La alții de ce le-a dezghețat?
Reporter: La alți bugetari.
Costea Daneluș: Da. De ce pentru profesori s-au găsit bani, pentru... și la sănătate. Ei mănâncă cu două guri, noi mâncăm cu o gură? Dumneavoastră dacă ați fi în locul meu ce ați face?
Reporter: Mi-e greu să fiu în locul dumneavoastră.
Costea Daneluș: Nu știu.
Reporter: Mi-e greu să fiu în locul dumneavoastră să vă spun ce aș face.
Costea Daneluș: Da.
Costea Daneluș: Noi nu avem dreptul la alte „preme”, nu avem dreptul la... suntem demnitari în fața legii, când răspundem, la semnătură.
Reporter: La ce să aveți drepturi?
Costea Daneluș: La alte... cum au demnitarii. Păi, puneți demnitarii și puneți și un primar. Nu.

La alte... prime sau premii a vrut, probabil, să spună, domnul primar. Așa că, anul trecut a dat în judecată Unitatea Administrativ Teritorială pe care chiar domnia sa o conduce. La întrebarea dacă, prin acest demers, nu cumva s-a dat singur în judecată, domnul Daneluș este categoric. Ba, chiar încearcă să ne convingă că primarul și instituția pe care o conduce sunt două lucruri complet diferite.

Nu primarul Daneluș a dat în judecată UAT-ul, ci cetățeanul Daneluș

Reporter: Pare că v-ați dat singur în judecată.
Costea Daneluș, primar Slănic: Nu, asta e absurd, cum să...
Reporter: Din moment ce dumneavostră sunteți primarul și dați instituția în judecată...
Costea Daneluș: Stați să ne înțelegem. Primarul nu este UAT Slănic, primarul este o perioadă limitată de la, până la...

El reprezintă interesele, este ales, dar nu reprezintă UAT Slănic, niciodată.

Legea administrației publice locale este însă cât se poate de clară. La articolul 62 se precizează că „Primarul reprezintă Unitatea Administrativ-Teritorială în relațiile cu alte autorități publice, cu persoanele fizice sau juridice române ori străine, precum și în justiție”.

Adriana Puiu este consilier personal al primarului. De la început face o precizare importantă: este avocat, deci... în măsură să rezolve dilema. Ne spune că... nu primarul Daneluș a dat în judecată UAT-ul, ci... cetățeanul Daneluș.

Adriana Puiu, consilier personal al primarului: Nu există nicio incompatibilitate. O dată semnează în nume propriu, pentru că este cetățeanul Costea Daneluș care a dat în judecată, indiferent ce funcție ocupi, și a doua este calitatea de primar care semnează documentele, dânsul nu a dat în calitate de primar a dat în calitate de Costea Daneluș în judecată, UAT-ul și nu primăria.

În mijlocul confuziei generale vine să facă lumină domnul Emil Drăghici. Este primar și președinte al Asociației Comunelor din România, deci o voce cât se poate de autorizată.

Reporter: Poate un demnitar, un primar să dea în judecată propriul UAT pentru a recupera acești bani?
Emil Draghici, președinte AcoR: Aici, aș spune nu, pentru că eu reprezint, nu pot să dau comuna mea, dar atunci când nu mai ești primar poți acționa în instanță Unitatea Administrativ-Teritorială respectivă, dar cât ești în funcție, eu zic că nu, și există și o practică în acest sens.

Încurcată situație: Interesele UAT, deci inclusiv ale primarului Daneluș, sunt cu totul altele decât ale cetățeanului Daneluș

Iar șarada nu se oprește aici. Din 2008, UAT Slănic are un contract de asistență juridică cu un avocat care îi apără interesele în instanță. Acum însă, interesele UAT, deci inclusiv ale primarului Daneluș, sunt cu totul altele decât ale cetățeanului Daneluș. Cu alte cuvinte, de această dată, avocatul trebuie să apere instituția tocmai împotriva primarului cu care, în alte procese, a colaborat... Încurcată situație.

Andreea Gheorghe, avocat: Conflictul de interese nu există. Nu am colaborat în calitate de avocat care a încheiat contractul de asistență juridică cu UAT Slănic numai cu primarul, colaborez cu consiliul local, care este organul legislativ al UAT, colaborez cu Primăria care este organul Executiv al UAT, respectiv cu foarte multe persoane din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei Slănic.

În plus, avocatul susține că relațiile profesionale pe care le-a avut până acum cu primarul nu îi vor influența în niciun fel prestația în acest proces. Ba chiar îi transmite edilului că nu are nicio șansă să câștige.

Andreea Gheorghe, avocat: Câtă vreme aceste ordonanțe nu sunt declarate neconstituționale, acțiunea nu poate fi promovată, pentru că mă ține dispoziția legală peste care nu pot să trec.

O situație similară găsim și în orașul Plopeni, situat la câțiva kilometri de Slănic. Aici primar este Dragoș Niță. Și el și-a dat propriul UAT în judecată, cerând banii pe care Guvernul i-ar fi oprit pe nedrept. Domnul primar însă, nu a vrut nici în ruptul capului să vorbească public despre demersul său, indiferent cât de mult am insistat.

„Nu discut pe tema asta”

Discuție telefonică reporter - primar Plopeni:

- Nu vreau pe tema asta, orice altceva, dar nu pe tema asta. Înțeleg că ați fost la Slănic. Bun, dacă ați fost la Slănic, domnul primar de la Slănic dacă știa și de mine, nu este aceeași poziție?
- Păi, e poziția dânsului, dumneavoastră sunteți altă persoană, alt primar și mă interesa și poziția dumneavoastră.
- Nu discut eu, vă rog să mă înțelegeți și pe mine.

Alături de cei doi primari, și viceprimarii din Slănic și Plopeni și-au dat UAT-urile în judecată. Am căutat pe portalul instanțelor din România și nu am mai găsit nicăieri în țară alți aleși locali care să facă acest lucru. În schimb, Asociația Comunelor din România împreună cu sindicatul SCOR a dat Guvernul în judecată pentru recuperarea banilor care consideră că li se cuvin aleșilor locali și funcționarilor. Mai multe Judecătorii au decis deja că este treaba Curții Constituționale să stabilească dacă așa-numitele „ordonanțe trenuleț” sunt sau nu constituționale. Până atunci însă, mai este cale lungă.

Operator imagine: Florin Dizanov

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri