Galerie Foto 100 de ani de când actorul și înotătorul Johnny Weissmüller („Tarzan”) a înotat 100 de metri în mai puțin de un minut

Data actualizării: Data publicării:
JOHNNY WEISSMULLER PE UN CUB SIMULAND INOTUL
Johnny Weissmuller a fost primul înotător care a reușit, la 9 iulie 1922, să parcurgă 100 de metri în mai puțin de un minut Foto: Profmedia Images

Actorul și înotătorul Johnny Weissmüller, născut în 1904 la Timișoara (pe atunci parte din Austro-Ungaria), a rămas celebru pentru rolul din seria „Tarzan”, dar el a fost și primul om care, exact acum un secol, la 9 iulie 1922, a înotat 100 de metri în mai puțin de un minut. La 18 ani, el parcurgea distanța în 58,6 secunde. 100 de ani mai târziu, performanțele înotătorilor sunt mult îmbunătățite. Luna trecută, la Budapesta, David Popovici, la 17 ani, a înotat aceeași distanță în 47 de secunde și 13 sutimi, stabilind un nou record mondial la juniori.

Johnny Weissmuller și Maureen O'Sullivan în „Tarzan, omul-maimuță” (1932) Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller și Maureen O'Sullivan în „Tarzan, omul-maimuță” (1932) Foto: Profimedia Images

Johnny Weissmuller și Maureen O
Johnny Weissmuller și Maureen O'Sullivan în „Tarzan, omul-maimuță” (1932) Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller s-a născut în Banat în 1904 Foto: Profimedia Images | Poza 2 din 18
Johnny Weissmuller s-a născut în Banat în 1904 Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller a fost unul dintre cei mai rapizi înotători din secolul trecut Foto: Profimedia Images | Poza 3 din 18
Johnny Weissmuller a fost unul dintre cei mai rapizi înotători din secolul trecut Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller a avut 5 medalii olimpice de aur la înot Foto: Profimedia Images | Poza 4 din 18
Johnny Weissmuller a avut 5 medalii olimpice de aur la înot Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller în „Tarzan, omul-maimuță” Foto: Profimedia Images | Poza 5 din 18
Johnny Weissmuller în „Tarzan, omul-maimuță” Foto: Profimedia Images
Strigătul lui Tarzan a rămas celebru Foto: Profimedia Images | Poza 6 din 18
Strigătul lui Tarzan a rămas celebru Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller și Maureen O
Johnny Weissmuller și Maureen O'Sullivan în „Evadarea lui Tarzan” Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller în rolul lui Tarzan Foto: Profimedia Images | Poza 8 din 18
Johnny Weissmuller în rolul lui Tarzan Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller, secvență din „Tarzan și Femeia-leopard” Foto: Profimedia Images | Poza 9 din 18
Johnny Weissmuller, secvență din „Tarzan și Femeia-leopard” Foto: Profimedia Images
Tarzan și Jane într-o secvență dintr-un film din 1934 Foto: Profimedia Images | Poza 10 din 18
Tarzan și Jane într-o secvență dintr-un film din 1934 Foto: Profimedia Images
Tarzan lângă maimuța Chita într-o secvență din film Foto: Profimedia Images | Poza 11 din 18
Tarzan lângă maimuța Chita într-o secvență din film Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller, în rolul Tarzan, alături de Frances Gifford, în 1943 Foto: Profimedia Images | Poza 12 din 18
Johnny Weissmuller, în rolul Tarzan, alături de Frances Gifford, în 1943 Foto: Profimedia Images
Tarzan (Johnny Weissmuller) și Jane (Maureen O
Tarzan (Johnny Weissmuller) și Jane (Maureen O'Sullivan) Foto: Profimedia Images
Virginia Grey și Johnny Weissmuller în „Swamp Fire”, 1946 Foto: Profimedia Images | Poza 14 din 18
Virginia Grey și Johnny Weissmuller în „Swamp Fire”, 1946 Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller și partenera sa din filmele cu Tarzan, Maureen O
Johnny Weissmuller și partenera sa din filmele cu Tarzan, Maureen O'Sullivan Foto: Profimedia Images
Johnny Weissmuller a fost primul înotător care a reușit, la 9 iulie 1922, să parcurgă 100 de metri în mai puțin de un minut Foto: Profmedia Images | Poza 16 din 18
Johnny Weissmuller a fost primul înotător care a reușit, la 9 iulie 1922, să parcurgă 100 de metri în mai puțin de un minut Foto: Profmedia Images
Johnny Weissmuller cu fiul său, John Jr. în 1955 Foto: Profimedia Images, | Poza 17 din 18
Johnny Weissmuller cu fiul său, John Jr. în 1955 Foto: Profimedia Images,
Johnny Weissmüller, fotografie din 1976 Foto: Profimedia Images | Poza 18 din 18
Johnny Weissmüller, fotografie din 1976 Foto: Profimedia Images
,

Unul dintre cei mai rapizi înotători ai secolului XX

Johnny Weissmuller (născut Johann Peter Weißmüller la 2 iunie 1904) a fost, înainte de a deveni actor, un sportiv talentat: înotător olimpic și jucător de polo. A fost unul dintre cei mai rapizi înotători ai secolului XX. A stabilit numeroase recorduri și a câștigat cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice: la proba de 100 m liber, la cea de 400 de m liber și la proba de ștafetă 4 × 200 m la Jocurile Olimpice de vară din 1924 de la Paris, apoi la proba de 100 de m liber și la cea de ștafetă 4 x 200 de m la Jocurile Olimpice de vară din 1928 de la Amsterdam. Weissmuller a câștigat, de asemenea, o medalie olimpică de bronz cu echipa de polo pe apă, la Paris.

După ce s-a retras din înot, Weissmuller l-a interpretat pe Tarzan, eroul junglei inventat de Edgar Rice Burroughs, în douăsprezece filme de lung metraj, între 1932 și 1948. A continuat să joace în șaisprezece filme „Jungle Jim”, pe o perioadă de opt ani, apoi a filmat 26 de episoade suplimentare de o jumătate de oră din serialul TV „Jungle Jim”.

Născut în Banat, a emigrat în SUA de la 7 luni

Johann Peter Weißmüller s-a născut într-o familie de șvabi din Banat, în Freidorf, un sat care pe atunci făcea parte din Austro-Ungaria, în prezent fiind cartier al Timișoarei. A fost botezat în credință catolică cu versiunea maghiară a numelui său german, János.

Când avea numai 7 luni, la 26 ianuarie 1905, a pornit alături de părinți într-o călătorie de 12 zile cu vaporul spre Ellis Island. Familia a emigrat la Windber, în Pennsylvania, iar aici, în anul următor se năștea fratele lui Johnny, Peter. Copil bolnăvicios, lui Johnny i s-a recomandat să facă sport și așa a devenit un înotător remarcabil.

Cum a devenit „Tarzan” și cum celebrul său strigăt l-a scăpat de revoluționarii cubanezi

Primul rol al lui Weissmuller a fost unul fără replici. Îl juca pe Adam în filmul „Glorifying the American Girl” (1929). A apărut acoperit doar cu o frunză de smochin în timp ce o ridica pe umeri pe actrița Mary Eaton. A fost marea sa șansă. Remarcat de scriitorul Cyril Hume, i s-a încredințat apoi rolul lui Tarzan în „Tarzan, omul-maimuță” din 1932.

Celebrul strigăt al lui Tarzan a fost creat de operatorul de înregistrări sonore Douglas Shearer, care a înregistrat strigătul normal al lui Weissmuller, dar l-a redat apoi în sens invers. Se povestește că în timpul revoluției cubaneze, pe când Johnny Weissmüller juca golf cu niște prieteni în Cuba, jucătorii s-au trezit înconjurați de revoluționari înarmați. Fără să-și piardă cumpătul, Weissmüller a lansat celebrul strigăt al lui Tarzan, iar soldații, recunoscându-l, au fost foarte încântați să escorteze grupul într-o zonă sigură.

Weissmuller s-a retras din actorie în 1957.

A salvat 11 oameni de la înec

Dincolo de cariera sa ca sportiv și actor, 11 oameni îi datorează viața lui Johnny. În 1927, în timp ce se antrena pentru maratonul de la Chicago, Weissmuller i-a salvat de la înec după ce ambarcațiunea lor s-a răsturnat pe furtună. 

În 1974, Weissmuller și-a fracturat atât șoldul, cât și piciorul. A fost începutul unor ani de sănătate șubredă. În timp ce era spitalizat, a aflat că, în ciuda forței sale și a regimului zilnic de înot și exerciții fizice pe care îl avea de-o viață, avea o afecțiune cardiacă gravă.

În 1977, a suferit o serie de accidente vasculare cerebrale. În 1979 s-a mutat împreună cu ultima sa soție, Maria, (a avut cinci soții) în Acapulco, Mexic, acolo unde fusese și locul de filmare al ultimului său film din seria „Tarzan”.

Fiul său, Johnny Weissmuller jr., a fost la Timișoara

La 20 ianuarie 1984, Weissmuller a murit din cauza unui edem pulmonar. Avea 79 de ani. A fost înmormântat chiar lângă Acapulco, iar în momentul în care sicriul său a fost coborât în pământ, o înregistrare a celebrului strigăt al lui Tarzan pe care îl inventase a fost difuzată de trei ori. Fusese dorința sa expresă. 21 de salve de tun au fost trase în onoarea sa, la fel ca în cazul unui șef de stat, un protocol ce fusese aranjat de senatorul Ted Kennedy și de însuși președintele Ronald Reagan.

Fiul său, Johnny Weissmuller jr., născut în 1940, a practicat de asemenea înotul și a fost actor, fără a atinge însă performanțele carierei tatălui său. A scris însă o carte de memorii despre tatăl său, în 2002, și a venit la Timișoara în 2004 să o promoveze. A murit în 2006, la 65 de ani, în urma unui cancer hepatic. 

În 2004, autorităţile de la Timișoara au pregătit o placă memorială dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea actorului, cu inscripţia „Aceasta este casa în care campionul de înot olimpic şi marele actor Johnny Weissmuller s-a născut la 2 iunie 1904”. A fost dezvelită de fiul său, dar de fapt nu s-a identificat exact casa în care s-a născut „Tarzan”, cel mai probabil aceasta fiind distrusă în timp.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri