Video&Foto O mină din Bihor s-a prăbușit după cutremurul de duminică. Apa din zonă a devenit roșie

Data actualizării: Data publicării:
mina prabusita bihor poluare rau
Este alertă de poluare în Bihor, după ce o galerie de mină s-a prăbușit, iar apa în zonă are o culoare roșiatică.Sursa foto: Facebook / Apele Române

Este alertă de poluare în Bihor, după ce o galerie de mină s-a prăbușit, iar apa în zonă  a devenit roșie. Cel mai probabil, mina s-a surpat din cauza cutremurului de 2,9 produs duminică în județ, spun cei de la Apele Române. S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să vină și primele rezultate.

Alerta s-a dat joi dimineață, în Valea Borond, un afluent al Crișului Repede, județul Bihor. Inspectorii de la Apele Române Crișuri au mers în teren să verifice, după ce au primit sesizări că apa a devenit roșie.

În zonă se află o exploatare minieră, nefuncțională de circa 50 de ani, iar prăbușirea galeriei ar putea avea legătură cu seismul de 2,9, înregistrat duminică dimineața în Bihor.

"Din cele constatate la fața locului, apa are o culoare roșiatică, de intensitate mare. Se ia în calcul posibila prăbușire a unei galerii de mină din cauza cutremurului care s-a produs recent în județul Bihor. În zonă se află o exploatarea minieră, nefuncțională de cca. 50 de ani. S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem și primele rezultate.

Totodată, au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei. Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă.

Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate", au transmis, pe rețelele sociale, reprezentanții Apele Române.

Mină surpată din cauza unui cutremur, în Bihor. Alertă de poluare pe un afluent al Crișului Repede. Sursa foto: Facebook / Apele Române
Mină surpată din cauza unui cutremur, în Bihor. Alertă de poluare pe un afluent al Crișului Repede. Sursa foto: Facebook / Apele Române

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri