VIDEO. Proteste în București și în țară. 16.000 de oameni s-au aflat în stradă

Data actualizării: Data publicării:
protest foto coruptia ucide
Foto: Facebook „Corupția Ucide”

Graba cu care parlamentarii puterii au trecut prin Parlament legile justiției în săptămâna în care țara întreagă a fost marcată de vestea decesului Regelui Mihai i-a îngrijorat și enervat și mai mult pe românii care de aproape un an sunt cu ochii pe putere și ies în stradă pentru a arăta că susțin lupta anticorupție. Peste 16.000 de oameni au protestat în Bucureşti şi în marile oraşe. În Capitală, au fost și 10.000 de manifestanți, dar după ora 21.00, numărul lor a început să scadă. La Sibiu s-au adunat 2.500 de protestatari, la Cluj-Napoca - 2.000, la Timişoara - peste 1.000. Manifestaţii de susţinere a independenţei justiţiei au fost şi-în alte oraşe: la Braşov, Bacău, Iaşi, Galaţi, Constanţa sau Craiova.

protest foto coruptia ucide
Foto: Facebook „Corupția Ucide”

ACTUALIZARE 22.20. Protestele din Piaţa Victoriei s-au încheiat după mai bine de patru ore.

ACTUALIZARE 20.50. În Sibiu sunt 2.500 de protestatari. 

ACTUALIZARE 20.10. În țară, cei mai mulți manifestanți sunt la Cluj și Sibiu, câte 2.000 în fiecare dintre cele două orașe. 

ACTUALIZARE 19.47. 16.000 de oameni protestează în fața Guvernului și în țară, iar numărul lor continuă să crească. Dintre aceștia, 10.000 sunt în Piața Victoriei.  

ACTUALIZARE 19.35. Crește numărul protestatarilor în țară: 2.000 la Cluj, 1.500 la Sibiu, 350 de la Brașov și 200 la Timișoara.  

ACTUALIZARE 19.30. Filosoful Mihai Șora este din nou în stradă, la Iași. El a avut un mesaj ferm pentru toți cei care participă la proteste: „Să fie fermi, să rămână pe poziție! Să nu slăbească protestele până nu au câștig de cauză!”.

ACTUALIZARE 19.15. Printre cei 6.000 protestatari este și președintele liberal, Ludovic Orban. „Noi vom face tot ceea ce considerăm ca e bine pentru România. Ne vom bate cu PSD pe toate fronturile și vom asigura libertățile cetățenilor și independența justiției”, a declarat Orban.

ACTUALIZARE 19.06. Traficul a fost oprit pe Bulevardul Aviatorilor. Nu se circulă de la Piața Charles de Gaulle spre Piața Victoriei. La acestă oră, în faţa Guvernului se află câteva mii de oameni care scandează "Justiţie, nu corupţie", "PSD, ciuma roşie", "Demisia" sau "Hoţii", potrivit news.ro.

ACTUALIZARE 18.52. 5.000 de oameni se află în Piața Victoriei. Sunt proteste și în țară la Cluj-Napoca (1.000 de persoane), Bacău (150), Brașov (250), Galați (aproape 110 de protestatari), Iași (150), Sibiu (250), Târgu Mureș (peste 100).

ACTUALIZARE 18.35. În Piața Victoriei, unde sunt acum 3.500 de oameni, a ajuns și Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș. „De fiecare dată când au fost proteste și am fost în țară, am fost în Piață, ca cetățean român. Intenționez, ca toată lumea de aici, să îmi folosesc în continuare vocea. Sunt cetățean, am drept de vot și mă interesează cum sunt reprezentată și în ce țară trăiesc”, a spus Prună.

ACTUALIZARE 18.30. Numărul protestatarilor din fața Guvernului a ajuns la 1.000.

ACTUALIZARE 18.04. Aproximativ 500 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei. Printre ei se află și liderii opoziției, Ludovic Orban (PNL), Raluca Turcan (PNL) Dan Barna (USR), Dacian Cioloş (Platforma 100).

_____________________________________________________________________________________________________________________

În București, este convocat un marş de comemorare a Regelui Mihai I, urmat de un protest faţă de actuala guvernare în Piaţa Victoriei. Manifestanţii din Bucureşti ar urma să se adune în Piaţa Victoriei în jurul orei 18.00, cu drapele marcate cu doliu, apoi să plece într-un marş comemorativ până la Piaţa Regelui, unde să depună coroane şi să aprindă candele.

Citiți și:  Platforma "România 100" se alătură protestului de duminică

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi în diaspora, la Londra, Milano şi Paris.

Evenimente de comemorare vor avea loc şi în Piteşti şi Oradea (Parcul 1 Decembrie). În Piteşti, oamenii se vor întâlni de la ora 15.00 în faţa Primăriei, urmând să plece în marş spre Piaţa Vasile Milea, unde vor ţine un moment de reculegere şi vor aprinde lumânări.

„Este începutul dictaturii hoţiei în România şi e doar o chestiune de timp până când se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu şi a lui Adrian Năstase, furtul din banii noştri va redeveni normă acceptată şi nepedepsită a comportamentului politic, iar hărţuirea magistraţilor independenţi va fi un fapt cotidian. Noi toţi vom continua să sărăcim şi să trăim într-o ţară fără spitale, fără şcoli sau autostrăzi, în care fiecare dintre noi este bătaia de joc a unor autorităţi publice abuzive, incompetente şi corupte. (...) Haideţi să ne apărăm dreptul la libertate şi demnitate, drept atât de greu câştigat. Maşina de vot PSD, ALDE, UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care noi avem datoria să o apărăm pentru noi şi pentru copiii noştri”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului inițiat în București.

Manifestaţii antiguvernamentale sunt anunţate şi la Alba Iulia (în faţa Prefecturii), Arad (la Primărie), Bacău (în Piaţa Tricolorului), Baia Mare (în Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (în faţa Prefecturii), Braşov (în faţa Prefecturii), Brăila (la Primărie), Constanţa (în faţa Prefecturii), Craiova (în Piaţa Mihai Viteazu), Cluj (la Monumentul Memorandiştilor), Galaţi (Prefectură), Iaşi (în Piaţa Unirii), Petroşani (la Casa de Cultură), Ploieşti, Oradea (în Parcul Titan), Râmnicu Vâlcea, Satu Mare (Palatul Justiţiei), Suceava (Prefectură), Târgu Mureş (Prefectură) şi Timişoara (în Piaţa Operei).

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Fribourg, Elveţia (Piaţa Georges-Python), Londra (în faţa Ambasadei române), Milano (Consulat) şi Paris (Place de la Republique).

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă-maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Citiți și:  Ce mesaje au transmis miercuri în Parlament PSD, ALDE și UDMR

De asemenea, joi, Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Printre cele mai importante modificări adoptate la legea 303/2004 se numără interdicţia pentru preşedintele României de a refuza numirea procurorilor şi judecătorilor simpli, introducerea controlului ierarhic superior, inclusiv din partea ministrului justiţiei, asupra procurorilor şi statuarea obligativităţii pentru magistraţi de a depune anual declaraţii pe propria răspundere că nu sunt agenţi acoperiţi ai serviciilor secrete, iar rolul verificării acestor declaraţii revine comisiilor parlamentare de control al SRI şi SIE.

Camera Deputaţilor este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Senatul, reamintește News.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri