Analiză Factual. Dacă Mark Zuckerberg era român, ar fi dat statul faliment, așa cum susține Olguța Vasilescu?

Data actualizării: Data publicării:
lia1

„Dacă Mark Zuckerberg era român și trebuia să îi dam 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!”, a scris ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu pe Facebook, drept comentariu la o știre despre fondatorul Facebook, care intră în concediu de paternitate pentru două luni.

Jurnaliștii de la Factual, un site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, a verificat corectitudinea afirmațiilor ministrului Muncii și a descoperit că este falsă. Nu numai că indemnizația de creștere a copilului acordată unui Mark Zuckerberg român nu ar fi falimentat statul, dar suma pe care acesta ar fi primit-o nu este atât de mare cât a lăsat ministrul să se înțeleagă.

Potrivit paginii web a Securities and Exchange Commission a SUA, care face publice datele fiscale ale companiilor americane, Mark Zuckerberg are lunar lunar de la Facebook, în ultimii 3 ani, venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură în valoare de 1$.

Astfel, în România, Mark Zuckerberg ar fi primit o indemnizație pentru creșterea copilului în valoare de 1232,5 lei, sub suma medie plătită de statul român pentru drepturi curente priving indemnizația de creștere a copilului.

Acest lucru se datorează faptului că, la calcularea indemnizațiilor, nu se pot lua în considerare veniturile pe care un părinte le încasează din dividendele companiilor sale.

Citește analiza completă aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri