Ancheta incendiului de la Ferma Dacilor a fost extinsă. Procurorii fac opt percheziții și vor aduce șase persoane la audieri

Data actualizării: Data publicării:
Urmari ale incendiului de la "Ferma Dacilor, Tohani.
Urmari ale incendiului de la "Ferma Dacilor, Tohani. Inquam Photos / Bogdan Buda

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova au descins la Ferma Dacilor din Tohani, marți dimineața. Aceștia efectuează 8 percheziții la administratorii pensiunii - 5 dintre ele au loc la locuințele acestora, atât la cei care figurează în acte, dar și la cei care gestionau de fapt afacerea. Percheziții au loc și la Primăria Gura Vadului, în contextul în care fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, dar şi un funcţionar al administraţiei locale sunt vizaţi de anchetă. 6 persoane vor fi aduse la audieri, printre care și Cornel Dinicu, cel care se prezenta drept patron și fondator al complexului turistic.

ACTUALIZARE 13.22 Cornel Dinicu, bărbatul care se prezenta drept fondatorul complexului turistic Ferma Dacilor este audiat, marţi, alături de alte cinci persoane, în dosarul deschis în urma incendiului în care opt oameni, între care trei copii au murit.

Numele lui Dinicu nu apare în documentele firmei care administrează Ferma Dacilor, însă în decembrie 2023, cu câteva zile înainte de incendiul devastator, Dinicu dădea interviuri în presa centrală şi în presa locală, în care se prezenta drept patron al complexului şi vorbea despre cum a fondat Ferma Dacilor.

În unul dintre interviurile publicate în presa locală din Prahova, el se plângea de lentoarea de care au dat dovadă autorităţile publice în relaţia cu mediul de afaceri.

Printre copiii care au murit în incendiu se numără şi fiul lui Dinicu, unul dintre cei cinci copii ai acestuia.

Într-un mesaj publicat la finalul anului, pe pagina de Facebook a Fermei Dacilor şi pe care îl numeşte «spovedanie publică», Cornel Dinicu susţine că nu are "prieteni în politică, nici în presă, nici susţinerea de care se tot vorbeşte".

"Afacerea era pe numele lui Adrian Ristin, un prieten vechi şi bun al familiei. Un om foarte apropiat. Situaţia mea de familie este mai complicată, pentru că am 5 copii din 3 relaţii şi pentru a nu crea favoritisme şi tensiuni am decis ca firma să fie din punct de vedere juridic în administraţia unui apropiat. Astfel, cine a vrut din familie bani, a trebuit să muncească, urmând ca pe viitor fiecare să primească ceva în funcţie de implicarea avută", a scris Dinicu pe reţeaua socială.

El mai crede că incendiul a fost provocat de "o mână criminală" şi susţine că se aşteaptă să fie arestat după înmormântarea fiului său.

ACTUALIZARE 12.05 Fostul şi actualul primar ai comunei Gura Vadului, dar şi un funcţionar al administraţiei locale sunt vizaţi de percheziţiile efectuate, marţi, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în dosarul deschis în urma incendiului de la complexul turistic Ferma Dacilor, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Anchetatorii au extins urmărirea penală in rem cu privire la fapte de fals şi abuz în serviciu.

Știrea inițială:

"La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic «Ferma Dacilor» din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracțiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) și trei infracțiuni de abuz în serviciu (art. 297  alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situația juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

În cursul zilei de azi, 2 ianuarie 2024, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului", transmit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Pe 26 decembrie a avut loc un incendiu devastator la Ferma Dacilor, o pensiune din Tohani, județul Prahova. Șapte persoane au murit, iar o alta este dată dispărută și căutată de autorități. În momentul izbucnirii flăcărilor, în pensiune se aflau 26 persoane care, din informațiile disponibile, au participat la o petrecere organizată de proprietar. 18 persoane au reușit să se evacueze la timp.

Anterior, anchetatorii au anunţat că cauză sunt efectuate cercetări in rem (pe faptă - n.red.) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru şi, respectiv, ucidere din culpă. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri