Angajații de la Registrul Comerțului intră în grevă japoneză, nemulțumiți că au cele mai mici salarii din justiție

Data actualizării: Data publicării:
dosare legi functii

Angajații de la Oficiul Național al Registrului Comerţului (SAONRC) vor fi în  grevă japoneză o săptămână, de luni, 17 iulie, până în 21 iulie. Ei sunt nemulțumiți de salarii.

”Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC), afiliat la Federaţia PUBLISIND şi la Blocul Naţional Sindical – protestează împotriva inechităţilor salariale şi a discriminării salariaţilor din ONRC faţă de celelalte categorii de angajaţi din familia ocupaţională „justiţie”. În antiteză, în raport cu importanţa activităţilor derulate de ONRC şi cu nivelul de complexitate a muncii prestate de salariaţi în actualul context economic şi financiar marcat de obligaţiile legate de implementarea PNRR, nivelul salarial actual se situează la cel mai scăzut nivel din categoria funcţiilor din familia ocupaţională „justiţie””, afirmă sindicaliştii.

SAONRC anunță că dacă sindicaliştii nu vor avea un dialog social cu reprezentanţii Guvernului, acţiunile vor duce până la grevă.

Prima acţiune de protest cu rol de avertisment se derulează în perioada 17-21 iulie 2023, când membrii de sindicat din ONRC vor purta banderole negre în semn de protest şi îşi vor îndeplini atribuţiile de serviciu cu exces de zel, conform legii.

Revendicările sindicaliştilor:

  1. Eliminarea discriminărilor şi a inechităţilor salariale din familia ocupaţională “Justiţie”, ONRC fiind instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie.
  2. Plata integrală a drepturilor salariale câştigate în instanţă şi a dobânzilor aferente în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  3. Ocuparea prin concurs a posturilor vacante şi eliminarea practicii de compensare a lipsei de resurse umane prin suprasolicitarea personalului existent.
  4. Dialog social real pe marginea noii legi de salarizare a personalului bugetar anunţate de guvernanţi. Pentru susţinerea revendicărilor SAONRC, a fost transmisă o solicitare către Guvernul României, însă până la acest moment nu există angajamente sau perspective clare de soluţionare.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri