Arafat apără intervenția pompierilor la Crevedia: Nu a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic, civil, şi a dat dispoziţii

Data actualizării: Data publicării:
aratat in conferinta de presa prezinta echipamentul pompierilor
Arafat apără intervenția pompierilor la Crevedia: Nu a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic, civil, şi a dat dispoziţii. Sursa: captură Facebook

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat un raport privind intervenția echipelor de salvare după epxlozia de la Crevedia de săptămâna trecută. El a susținut că acţiunea pompierilor a avut la bază „o abordare defensivă”, al cărei scop a fost acela de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului”. El a adăugat că, dacă nu ar fi fost lucrurile în acest fel, exista riscul ca mai mulți oameni să moară.

„Scopul nu era stingerea incendiului de la cisternă, ci scopul era răcirea şi prevenirea răspândirii. (...) Era riscul ca gazul să continue să scape, pentru că e un gaz mai greu şi să producă alte evenimente. Aşa că aici abordarea era defensivă şi nu o abordare ofensivă”, a spus şeful DSU.

Primul apel la 112 în cazul exploziilor la staţia GPL de la Crevedia a anunţat o explozie urmată de incendiu la o locuinţă, iar unul dintre hidranţii din zonă nu avea presiune, ceea ce a impus alimentarea cu apă a cisternelor în sistem navetă, maşinile mergând şi alimentând din altă parte, a spus Arafat, potrivit News.ro. El a precizat că în astfel de situaţii, conducerea intervenţiei este făcută de pompieri şi executată de pompieri.

„Când am ajuns acolo, dispozitivul era stabilit oamenii erau stabiliţi, activitatea era în desfăşurare. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri”, a subliniat Arafat.

„Nu a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care e medic, civil și a dat dispoziții cum să stingă incendiul. Asta nu se face”, a adăugat el.

Acesta a acuzat „manipulări în spaţiul public” privind rolul celor care au intervenit la faţa locului.

Conform lui Arafat, „echipajele de intervenţie au sosit în timp mult mai scurt decât s-a vehiculat”.

El a relatat că prima cisternă care a explodat „a zburat şi a fost aruncată spre o casă”, iar pe parcursul incendiului focul trecea peste drumul naţional pe marginea căruia era amplasată staţia GPL.

Arafat a amintit că firma care deţinea staţia GPL a fost amendată cu 10.000 de lei şi pentru utilizarea unei pompe neomologate pentru transvazarea gazului.

Acesta a anunţat de asemenea că la momentul intervenţiei niciun reprezentant al firmei nu s-a aflat la faţa locului pentru a discuta cu pompierii.

Exploziile de la Crevedia s-au soldat cu moartea a trei persoane şi cu rănirea a peste 50, majoritatea pompieri

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri