„Asta chiar nu se poate”. Ce spune Augustin Zegrean despre intrarea în vigoare a legii stării de alertă imediat după publicarea în MO

Data actualizării: Data publicării:
augustin zegrean captura youtube

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că amendamentul votat de deputații juriști care prevede ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare imediat și nu la cel puțin 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, așa cum prevede Constituția, este neconstituțional.

ACTUALIZARE. Amendamentul a fost respins de Camera Deputaților.

„Asta chiar nu se poate. În Constituție, articolul 78 spune că legile intră în vigoare la 3 zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial, dacă în textul legii nu este un termen ulterior, deci nu se poate mai devreme de 3 zile. Când s-a introdus acest text în Constituție, s-a avut în vedere ca populația să ia cunoștințăa de existența legii”, a spus el la Digi24.

Zegrean a explicat că legea poate fi contestată la Curtea Constituțională, chiar dacă nu acum, ci ulterior.

„Nu e de jucat cu asta, statul de drept trebuie să funcționeze și in situații de criză, e expunerea Comisiei de la Veneția, nu poți saă te joci cu asta”, a spus el.

„Pentru situații de urgență a fost aplicată ordonanța de urgență care intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, legea nu poate să intre decât după 3 zile, așa scrie în Constituție. Dacă fac abstracție de Constituție, pot să facă orice”, a adăugat el.

Zegrean spune că ceea ce se întâmplă acum, în Parlament, la dezbaterea legii privind starea de alertă este doar „luptă politică”.

„Nu e grijă pentru nimic, grija trebuie sa fie pentru respectarea Constituției. Restul e poezie. Avem legea 24 din 2000 și se spune cum se legiferează, despre ce vorbim? Urgența aceasta nu se justifică, astăzi CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului, deci astăzi avem lege care reglementează starea de alertă, este legea 21 din 2004. De ce atata grabă? Ieșim din starea de urgență, dar și legea aceea permite anumite lucruri, dar legea trebuie citită. Nu știu ce vor să facă, trebuie să facă ce le permite legea în vigoare astăzi. Dacă vor sa facă ce spun astăzi, va fi neconstituțională”, a spus el.

Zegrean a adăugat că, dacă săptămâna viitoare se vor da amenzi în baza acestei legi, ea va fi atacată la CCR și va fi declarată neconstituțională, dacă va fi aplicată înainte de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri