Avertisment. 1 Mai, un nou test pentru România. Moldovan: Există posibilitatea să apară aglomerații incontrolabile

Data publicării:
Oameni pe stradă în București
Oameni pe stradă în București Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

România nu a ajuns încă la vârful epidemiei de coronavirus, iar data de 1 Mai va reprezenta un nou test pentru populație, pentru că românii sunt obișnuiți să iasă din casă și să socializeze în minivacanță, spune Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Dacă numărul cazurilor crește semnificativ, se va putea reveni asupra măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, a avertizat el.

În tradiția noastră, perioada de 1 Mai e o perioadă de zile libere, în care populația simte nevoia să iasă din casă, să socializeze și, așa cum a fost și Paștele, ne atrage atenția posibilității să apară aglomerații incontrolabile care să genereze difuzia infecției. Din acest motiv trebuie să fim atenți și să menținem măsurile de protecție, de distanțare socială, să se evite deplasările, aglomerările”, a explicat Horațiu Moldovan la Digi24.

Până la data la care se va renunța la starea de urgență, măsurile rămân în vigoare și e necesară prudență pentru a evita o creștere bruscă a numărului de pacienți infectați”, a avertizat el.

El a adăufat că măsurile sunt necesare pentru ca frecvența îmbolnăvirilor de la o zi la alta să nu crească în mod semnificativ.

Dacă în continuare vom avea cam același număr de infecții de la o zi la alta vom ajunge la ce a spus președintele”, a spus Moldovan, referindu-se la anunțul lui Klaus Iohannis că din 15 mai nu vom mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a ieși din casă.

Dacă apare o creștere semnificativă se poate rediscuta. De altfel, măsurile epidemiologice se pot rediscuta oricând în funcție de evoluția stuației”, a spus Moldovan.

El a adăugat că România nu a ajuns la vârful epidemiei, pentru că nu există un tren descendent clar al numărului de azuri.

Contează că acest vârf să nu fie prea mare”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri