Atenție! Vremea devine deosebit de rece

Data actualizării: Data publicării:
DIGI Cod galben 19APR-02

Iarna se întoarce zilele acestea, în special în zona de munte. Nici restul ţării nu scapă de capriciile vremii, cel puţin în următoarele două zile. Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteo, miercuri dimineață, de ploi, ninsori și frig. 

DIGI Cod galben 19APR-02

ACTUALIZARE 14.00: Un cod galben de ploi abundente va intra în vigoare în Capitală, „foarte probabil” începând cu ora 16.00, până joi dimineață, în jurul orei 9.00, a anunțat Gabriela Băncilă, reprezentanta ANM, miercuri, la comandamentul convocat de primarul general al Capitalei. 

„Pentru zona municipiului București este în vigoare o atenționare Cod Galben care intră în vigoare în această seară, la ora 18,00. În după-amiaza acestei zile, ANM va actualiza acest al doilea mesaj prezent acum pe site-ul ANM, iar această actualizare va viza și Municipiul București, pentru că foarte probabil acesta va intra sub incidența acestui Cod Galben mai devreme, la ora 16,00. Atenționarea va fi valabilă până mâine dimineață, cel mai probabil până în jurul orei 9,00", a precizat Băncilă, citată de Agerpres

 

Potrivit oficialului ANM, în tot acest timp, în București va ploua abundent.

„Estimăm o cantitate de apă pe tot parcursul intervalului în jurul a 25-35 litri pe metru pătrat, izolat posibil mai ridicat spre 40 în partea de nord a orașului, spre județul Ilfov. De asemenea, vântul se va intensifica, se resimte deja la acest moment în special în cartierele din nordul și nord-estul Capitalei, iar între orele 13,00-14,00 și 19,00-20,00 va fi valabilă o atenționare Cod Galben privind rafalele de vânt ce vor atinge 50-55 și posibil trecător 60 de km/oră", a explicat Băncilă


Ninsorile şi viscolul sunt fenomene destul de rare în această perioadă, dar nu ieşite din comun, pentru că cele mai târzii semne ale iernii pot apărea la munte chiar în primele luni de vară.

Meteorologii au emis două mesaje de avertizare valabile începând din această dimineaţă. Astfel, începând cu ora 18.00 intră în vigoare un cod galben în Banat, Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, unde va ploua, și în zona montană, unde vor fi mai ales ninsori. Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40 l/mp. La altitudini de peste 1400 m se va depune strat nou de zăpadă, iar rafale de peste 60...70 km/h vor viscoli ninsoarea.

De asemenea, meteorologii au emis și un cod portocaliu de vreme rea, valabil de la ora  18:00 până vineri dimineaţa. Avertizarea vizează Carpaţii Meridionali şi Orientali unde va ninge abundent, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vântul va avea rafale ce pot depăşi chiar şi 90 km/h, pe creste, unde va viscoli ninsoarea şi va reduce vizibilitatea. În sudul, centrul şi estul teritoriului va ploua, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp. De asemenea, lapoviţa sau ninsoarea va apărea joi noapte în Moldova, pe suprafeţe restrânse din Transilvania şi Maramureş, precum şi prin zona deluroasă din sud.

Mai mult, în afară de ploi şi ninsori va trebui să suportăm şi temperaturi anormal de scăzute pentru această perioadă din an. Astăzi se vor mai atinge 15 grade doar în sud-vestul Munteniei, dar mâine şi poimâine vor fi cel mult 11 grade la amiază, în sudul Olteniei. La început de weekend temperaturile vor mai creşte puţin, iar ploile vor reveni în interiorul arcului carpatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri