Exclusiv Ben Hodges: Ucraina încă mai poate „să rupă spinarea Rusiei”. Care e singura condiție care trebuie îndeplinită

Mihnea Lazăr Data publicării:
Military mobility of the Ukrainian Army in the direction of Klishchiivka
Ucrainenii au provocat pierderi mari armatei ruse, până în prezent. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii încă se mai află în „fereastra de oportunitate” pentru a le „rupe spinarea rușilor”, a apreciat generalul în rezervă american Ben Hodges, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24.ro. Pentru obținerea acestui obiectiv, SUA și țările NATO trebuie să înceteze să livreze arme „cu țârâita” Kievului și să fie dispuse și capabile să furnizeze pe termen lung muniții și armament, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească portul Sevastopol și bazele aeriene din Crimeea.

„Rusia va continua să lupte atâta vreme cât Putin crede că va câștiga. Putin nu se va opri, pentru că nu-l interesează câți ruși mor. Va continua să sacrifice viețile soldaților, până când va vedea că e înfrânt. Trebuie convins că e înfrânt, iar pentru asta trebuie convins că noi (SUA și Occidentul) vom fi alături de Ucraina până la capăt”

Digi24.ro: Anul trecut, erați supărat pe liderii occidentali că nu au în vedere o strategie care să ducă la victoria clară a Ucrainei în acest conflict. Țin minte că ați spus atunci că „e momentul să le rupem rușilor spinarea”. Acum, după un an și jumătate, cât de greu e să le mai rupem rușilor spinarea?

Ben Hodges: Am fost aproape. Ucrainenii au provocat pierderi atât de mari asupra trupelor ruse. Conform serviciilor de informații britanice, rușii au angajat aproape întreaga lor armată în Ucraina. Vedem că suferă pierderi enorme în materie de echipamente militare. Industria lor de apărare suferă, de asemenea, din cauza sancțiunilor internaționale. Rușii duc lipsă mare de personal în această industrie, pentru că cei mai mulți au fost mobilizați și recrutați să lupte în Ucraina. Apoi, dacă ne uităm la structura lor de comandă, ea nu e pare prea solidă. Se urăsc unii pe alții: armata, marina, aviația. Militarii îi urăsc pe mercenari, pe ceceni și tot așa.

Există o fragilitate (la nivelul armatei ruse), iar dacă SUA și Germania spun că vrem să câștige Ucraina și că e în interesul nostru comun ca Rusia să fie înfrântă pe câmpul de luptă și aruncată din Ucraina până la granițele din 1991, atunci o să fie mai bine pentru noi toți. Iar chinezii o să fie și ei plăcut impresionați.

Dar trebuie ca noi, SUA, să ne hotărâm că vrem ca Ucraina să câștige. Dacă președintele spune clar asta, toate scuzele de genul - nu avem rachete ATACMS, n-avem bani pentru piloții de F-16 - dispar. Iar noi vom livra Ucrainei ce are nevoie, iar Ucraina le va rupe spinarea rușilor și atunci vom vedea o lume nouă.

Digi24.ro: Deci spuneți că încă ne aflăm în acea „fereastră de oportunitate” pentru a le putea „rupe spinarea rușilor”?

Ben Hodges: Absolut! Dar asta depinde de decizia SUA legată de faptul că noi ne dorim ca Ucraina să câștige. Dacă vom continua să le dăm arme cu țârâita, sub nivelul cerințelor ucrainenilor, fără a le da arme cu rază lungă, atunci cred că rușii vor mai rămâne acolo (în Ucraina).

Rusia va continua să lupte atâta vreme cât Putin crede că va câștiga. Putin nu se va opri pentru că nu-l interesează câți ruși mor. Va continua să sacrifice viețile soldaților, până când va vedea că e înfrânt. Trebuie convins că e înfrânt, pentru asta însă că trebuie convins că noi vom fi alături de Ucraina până la capăt.

„Dacă ucrainenii ar lovi zilnic Sevastopolul cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune, flota rusă trebuie să părăsească zona”

Digi24. ro: Dvs. sunteți un mare susținător al ideii ca Ucraina să beneficieze de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. Cum ar schimba acest lucru situația pe câmpul de luptă, atâta vreme cât ucrainenii avansează într-un ritm lent, pe fronturile din Zaporojie, Herson și Donețk?

Ben Hodges: Știți, din moment ce România e o țară cu ieșire la Marea Neagră, cât de importantă e peninsula Crimeea. Crimeea e cel mai important teren din acest război. Cred că o prioritate operațională o reprezintă eliberarea Crimeei. Acesta este și scopul contraofensivei ucrainene. Cheia victoriei ucrainenilor este să facă peninsula Crimeea imposibil de apărat și o zonă periculoasă pentru marina rusă și aviația rusă, încât să-i oblige pe ruși s-o părăsească.

Rachetele cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS (ale SUA), Taurus (Germania), Storm Shadow (UK) ori SCALP (Franța), sunt armele care ar putea lovi portul Sevastopol, sau baza aeriană Saki, ori huburile logistice. Rușii nu ar mai avea unde să se ascundă. Ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a putea atinge aceste ținte.

ATACMS being launched by an M270
Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lanată de un sistem HIMARS. Foto: Profimedia Images

Dacă ar lovi Sevastopolul în fiecare zi cu astfel de arme de precizie, flota rusă trebuie să părăsească zona. Și dacă flota rusă pleacă, rușii nu vor mai putea lansa rachete împotriva civililor ucraineni, nu ar mai putea perturba traficul navelor comerciale în Marea Neagră. Iată de ce Crimeea contează, iată de ce ucrainenii au nevoie de asemenea capacități.

Odată ce rușii se vor vedea nevoiți să părăsească Crimeea, Donbasul nu mai contează. Donbasul e important pentru Rusia datorită legăturii terestre care face legătura dintre Crimeea și Rostov.

Dacă ucrainenii ar avea arme cu rază lungă de acțiune, ar putea face Crimeea imposibil de apărat, iar rușii vor trebui să o părăsească. Asta îi va ajuta pe ucraineni să erodeze artileria și logistica rușilor și le-ar fi mai ușor să treacă prin câmpurile de mine, pentru că nu ar mai fi pisați de artileria rusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita