Boicot la dulciuri în ţările scandinave. Producătorul biscuiților Oreo și ciocolatei Toblerone, acuzat că încă face afaceri în Rusia

Data publicării:
piece of dark chocolate sweet food
Grupul alimentar american Mondelez este prezent şi pe piaţa din România. Foto: Profimedia Images

Grupul alimentar american Mondelez, prezent şi pe piaţa din România, se confruntă cu un adevărat boicot în regiunea scandinavă din cauza faptului că în continuare este prezent în Rusia, astfel că a solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului norvegian pentru a-şi proteja afacerile din regiune, transmite Reuters. 

Companiile aeriene SAS şi Norwegian Air, operatorul feroviar SJ, lanţul hotelier Strawberry, retailerul Elkjop, grupul de shipping Fjord Line precum şi Asociaţia Norvegiană de Fotbal se numără printre entităţile care în ultimele zile au anunţat că vor înceta să mai vândă produse din portofoliul Mondelez. 

Grupul american, care produce dulciurile Oreo, Toblerone şi alte mărci, are o prezenţă puternică în Norvegia şi Suedia, via producătorii locali de ciocolată Freia şi Marabou. 

În timp ce unele companii occidentale şi-au vândut activele din Rusia, după invazia declanşată anul trecut de Moscova în Ucraina, altele, printre care şi Mondelez, au decis să rămână în Rusia, în ciuda criticilor venite de la angajaţii din alte ţări, notează Agerpres. 

Companiile nordice au precizat că decizia lor de a înceta să mai vândă produse Mondelez are la bază un anunţ venit în acest an de la Agenţia Naţională pentru Prevenirea Corupţiei din Ucraina, care a trecut pe o listă neagră Mondelez dar şi alte grupuri. 

Într-un comunicat de presă difuzat duminică seara, Mondelez a informat că va încerca să obţină o întâlnire cu ministerele de resort din Norvegia pentru a-şi exprima punctul de vedere, adăugând că nu a comercializat în Norvegia produse fabricate în Rusia. Grupul american a adăugat că politicile oficiale ar trebui să aibă la bază sancţiunile formale introduse de statele occidentale şi alte naţiuni, iar liniile directoare ar trebui să se bazeze pe criterii obiective care să trateze în mod egal toate companiile. 

Mondelez subliniază că menţine o activitate "limitată" în Rusia, în timp ce a oprit investiţiile şi publicitatea, şi că a condamnat războiul din Ucraina. Pe piaţa locală, Mondelez Romania, fosta Kraft Foods, este o companie de produse alimentare care deţine mărci precum Milka, Jacobs sau Oreo.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri