Bucureștiul, la un pas să iasă din scenariul roșu. Ce se va întâmpla cu restricțiile actuale după ce incidența scade sub 3 la mie

Data actualizării: Data publicării:
alin stoica cu masca la masa in prefectura
Prefectul Capitalei, Alin Stoica,. Foto: Agerpres

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spune că, probabil, după 24 sau 48 de ore de la scăderea incidenţei COVID sub 3 la mia de locuitori va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru a decide dacă se impun noi măsuri de relaxare a restricţiilor. El se așteaptă ca săptămâna viitoare să avem măsuri mai relaxate în Capitală. În cel mai recent bilanț, publicat joi, incidența este 3,09 în București.

„Vom aştepta să vedem că este o coborâre constantă. Aici nu avem marjă, la 3 la mie, şi atunci trebuie să aşteptăm un pic şi probabil că vom aştepta 48 de ore până când vom lua o decizie. Nu va fi o reacţie atât de rapidă cum a fost la 3,5 la mie, ci vom aştepta un pic să vedem că trendul de scădere se menţine şi nu este niciun fel de pericol să se întoarcă. Dacă trendul se menţine descendent, avem 48 de ore la dispoziţie să ne întrunim în Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi să luăm hotărârea”, a spus, pentru Agerpres, Alin Stoica.

El a spus mai târziu, la Digi24, că incidența cazurilor COVID este în scădere în Capitală, dar că această tendință a încetinit, așa că nu se poate spune dacă vineri va scădea sub 3 la mie, astfel încât și Bucureștiul să iasă din scenariul roșu. El a spus că trebuie văzut dacă acastă tendință de scădere continuă.

Stoica a adăugat că, dacă Bucureștiul iese din scenariul roșu și se menține așa, autoritățile se pot reuni pentru a decide relaxarea măsurilor inclusiv în zilele libere de Paște. 

Conform raportării Grupului de Comunicare Strategică de joi, doar Bucureştiul a mai rămas în zona roşie, cu 3,09 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când incidenţa a fost de 3,12.

Potrivit legislaţiei, la scăderea incidenţei COVID-19 sub 3 la mia de locuitori, pot fi deschise restaurantele la interior la capacitate de 30% şi în intervalul orar 6,00 – 22,00.

De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Comitetului municipal pentru Situaţii de Urgenţă a decis, luni, în contextul în care incidenţa COVID-19 a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori, că deplasarea persoanelor este permisă în Bucureşti până la ora 22,00 şi în weekend, că operatorii economici pot funcţiona şi vineri, sâmbătă şi duminică până la ora 21,00, iar sălile de sport/fitness se pot redeschide.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri