Bulgaria a intrat pe lista galbenă. Cum pot evita românii carantina la revenirea în țară

Data publicării:
plaja si nisip intr-o statiune din bulgaria
Bulgaria a intrat pe lista galbenă a României. Foto: Gettyimages

Bulgaria a intrat pe lista galbenă a României, iar măsurile se aplică începând de duminică, 29 august, la orele 00:00. Turiştii români care revin în țară pot evita carantina dacă prezintă certificatul verde european, a anunţat vineri Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Foarte mulţi turişti români aleg litoralul bulgăresc în continuare. Carantina poate fi evitată prin prezentarea certificatului verde european. De asemenea, copiii sub 6 ani împliniţi sunt exceptaţi de la prezentarea oricărui document, iar turiştii care revin în ţară fără niciun document pot ieşi din carantină după efectuarea unui test PCR în ţară şi prezentarea rezultatului negativ", se menţionează în comunicat.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism recomandă turiştilor "să nu se panicheze".

ANAT: Toți turiștii români care vin din Bulgaria pot evita carantina

"Cât timp ţara vecină va fi doar pe lista galbenă, toţi turiştii români pot evita carantina. Esenţial este certificatul digital european", susţin reprezentanţii agenţiei.

Cei vaccinați sau trecuți prin boală își fac certificatul digital european românesc prin accesarea link-ului certificat-covid.gov.ro, iar cei care își efectuează testele PCR în Bulgaria vor accesa aplicația echivalentă a statului bulgar, la link-ul https://www.his.bg/bg/dgc.

Carantina poate fi exceptată, prin înscrierea în aplicația europeană, în următoarele situații:

  •  persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România
  •  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară
  •  persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (inclusiv copiii între 6 și 16 ani nevaccinați) efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)
  •  copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2
  •  persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării.

"Cetăţenii români care se întorc dintr-o zonă galbenă, nu sunt vaccinaţi şi nu au făcut test înainte de intrarea în ţară vor intra automat în carantină. Şi în acest caz există o soluţie. După ce ajung la domiciliul declarat pentru carantinare, vor contacta serviciul DSP din raza teritorială unde este declarat domiciliul şi vor cere derogare pentru a se deplasa la un centru de testare PCR, iar după ce au primit rezultatul şi este negativ acesta se transmite pe o adresă de email, turiştii putând să iasă imediat din carantină. Turiştii trebuie să ştie că la orice punct de frontieră există reprezentanţi DSP", se mai precizează în comunicat.

Testare Covid în Bulgaria

Potrivit ANAT, partenerii bulgari au comunicat că există numeroase posibilităţi de testare în staţiuni (cabinete medicale independente sau în incinta unor hoteluri, puncte mobile) sau în oraşele din vecinătate, iar tarifele sunt în general mai mici decât în România. Astfel, turiştii pot obţine informaţii la recepţiile hotelurilor unde sunt cazaţi.

În acelaşi timp, turiştii români care merg în Bulgaria trebuie să ştie că la intrarea în această ţară li se va solicita doar actul de identitate sau paşaportul până la finalul sezonului, indiferent de situaţia epidemiologică din România, conform Ordinului emis de Guvernul Bulgariei pe 13 august.

"'Ţări cu care Republica Bulgaria a ajuns la un acord reciproc pentru libera circulaţie a cetăţenilor şi a persoanelor cu statut de reşedinţă permanentă, pe termen lung, şi a membrilor familiilor lor, la sosirea din cealaltă ţară: România'. După cum subliniază textul de lege, România este unica ţară pentru care se face o excepţie, iar statul bulgar se ţine de cuvânt şi menţine excepţia, aşa cum a anunţat şi pe 16 iulie", susţin reprezentanţii ANAT.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...