Ca să fenteze restricțiile impuse de pesta porcină, oamenii de la țară își vând porcii direct din curte sau pe internet

Data actualizării: Data publicării:
Porc
Foto: Getty Images

Pesta porcină africană a închis târgurile de animale din județul Gorj, chiar înainte de Crăciun. Oamenii sunt nemulțumiți că nu mai au acum unde să-și vândă animalele. Pentru a scăpa de ele, mulți s-au reorientat și vând porcii direct din curte sau pe internet, fără să țină cont că astfel pot contribui la răspândirea pestei. 

În județul Gorj sunt active nouă focare de pesta porcina africană. Oamenii de la sat continuă să vândă porci, chiar dacă nu au voie.

Târgurile de animale de la nivelul județului Gorj au fost închise din cauza pestei porcine, însă în mediul rural oamenii au găsit alte soluții. Vând animalele direct din gospodărie, iar dacă nu reușesc așa aceștia postează anunțuri pe internet.

Filmare cu camera ascunsă

Porcul îl am mai la deal, pe o uliță, un pic mai sus.
Cât este de mare?
La 180-190 de kg.
Cu cât îl dați?
2.700 de lei.
Mai lăsați ceva la el?
Nimic! Nimic, mamaie, că boabele sunt foarte scumpe. Am terenuri, dar ne iau mult la arat, la discuit, la semănat. Opt lei aratul.

De voie, de nevoie, femeia este dispusă să-și vândă porcul din ogradă. Nu vrea să lase la preț, dar speră că ne va convinge să cumpărăm, dacă ne arată marfa.
Pe ulițele satului s-a auzit de pesta porcină, dar pentru mulți este doar un mit.

Femeie: Trebuie să și vândă omul. De ce să nu vândă?
Reporter: Nu mai au voie.
Femeie: Dar de ce? Și să cumpere de la străini? La străini le da voie să vândă, dar românii nu. Eu nu cred așa ceva. De ce țăranul și-l taie și îl mănâncă și nu se îmbolnăvește?
Eu cumpăr sacul de pâine sa cresc porcul și e bolnav de pestă. Hai, ca-i bună asta.
Reporter: În târguri nu se mai pot vinde.
Femeie: Nu, nu. Numai pe internet.

În zonele unde există focare, legea interzice vânzarea cărnii de porc şi transportarea ei. Așa că Direcția Sanitar Veterinară a intensificat controalele.

Sorin Ștefănescu, director al DSV Gorj: Împreună cu reprezentanții IPJ și IJJ, organizăm filtre în județ, cu scopul de a nu avea surprize ca din zone de restricții să ajungă animale în zone unde nu avem probleme. Doar în ultimele două săptămâni, cuantumul ultimelor sancțiuni au fost de 74.000 lei.
 
Cei care vând porci bolnavi sau carne infestată riscă amenzi de până la 40.000 de lei. Potrivit ANSVSA, la nivel național sunt active aproximativ 50 de focare de pestă porcină, majoritatea în gospodăriile oamenilor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri