Cazul Caracal. Fifor: Dosarul e la DIICOT, nu la MAI

Data actualizării: Data publicării:
mihai-fifor-gov.ro
Foto: gov.ro

Mihai Fifor, ministrul interimar de Interne, nu comentează cazul Caracal, motivând că acesta e la DIICOT, nu la MAI. Jurnaliștii Digi24 au încercat să stea de vorbă cu oficialul, în condițiile în care, la 48 de ore de la  dezvăluirile Libertatea că fostul șef interimar al IPJ Olt încerca să obțină informații de la interlopi în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu, oferind date din dosar,  de la conducerea ministerului nu a venit nicio reacție.

ACTUALIZARE. Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, spune că există o anchetă în desfășurare în acest caz și că rezultatele vor comunicate după ce aceasta va fi finalizată.

Precizările ministrului, pe Facebook: „In seara aceasta, am primit din partea unui jurnalist Digi24, printr-un mesaj pe WhatsApp, invitația de a interveni telefonic pentru a “vorbi despre cazul Caracal”. La acest mesaj am răspuns, politicos, că acest caz se află la DIICOT, nu la MAI.

Acesta este motivul pentru care nu am competența de a comenta public, la televizor, pe marginea unei anchete în desfășurare. Pentru că acesta este "cazul Caracal" - o anchetă în curs, despre care nu sunt legitimat să comentez.

Fake-news-ul apărut ulterior este “Reacția lui Fifor la dezvăluirile că un șef de poliție încerca să obțină date de la interlopi, oferind date din dosar”. Așa cum se poate vedea în conversația cu jurnalistul Digi24, acest lucru nu a fost nicio secundă adus în discuție, iar răspunsul meu nu reprezintă vreo reacție la acest subiect.

Este riscantă distorsionarea realității, iar efectele pot fi realmente dăunătoare și periculoase pentru caz, pentru percepția publică, pentru dreptul cetateanului la o informare corecta. Fac un apel către jurnaliști, oameni pe care i-am pretuit si pe care ii pretuiesc, la respectarea veridicității faptelor prezentate.

Vorbim despre un caz amplu, care a generat un val de emoție uriaș la nivelul societății, caz in care contributia media a fost extrem de importanta.

În ceea ce privește legătura dintre Nicolae Alexe și reprezentantul unei firme locale de pază, există deja, de săptămâna trecută, o anchetă în curs, iar rezultatele acesteia vor fi comunicate ulterior finalizării.

Niciun ministru sau șef de instituție nu pot interfera cu aceste anchete, emițând păreri sau divulgând informații parțiale la televizor. Nu este nici corect si nici legal.

In ceea ce ma priveste, voi fi mereu gata sa raspund prompt si onest solicitarilor jurnalistilor, asa cum am facut de fiecare data.”


Contactat de Digi24 pe acest subiect, Mihai Fifor a răspuns scurt: „Cazul Caracal e la DIICOT, nu la Poliție”.

Polițiștii care au căutat-o pe Alexandra Măceșanu, declarată acum victima unui omor calificat, au cerut mandate de percheziție plecând de la informații furnizate de un patron de firmă de pază. Acesta i-a trimis în casele locotenenților liderului unei grupări locale proaspăt intrate în colimatorul procurorilor pentru cămătărie și șantaj. În dosarul pe care procurorii din Olt l-au deschis pe numele celui din urmă, martorii audiați vorbesc despre legăturile acestuia cu șefii, demiși acum, ai Poliției Caracal.

Nicolae Alexe, șef interimar al IPJ Olt, între timp demis, spune că informațiile pe care le-a dat mai departe „erau deja publice”.

„Dacă nu făceam ceea ce am facut mi se imputa că nu am făcut, dacă am făcut, mi se impune că am făcut. Am apelat la toate mijloacele. Acele informații de care vorbiți dumneavoastră deja erau pe o pagină de Facebook cu numerele de telefon, nu știu, cred că cineva de pe la Primărie a luat numerele de telefon și le-a pus să le găsească. S-au pus numerele de telefon pe o pagină de Facebook, deci deja erau făcute publice”, a declarat Alexe pentru B1.ro.

Pe de altă parte, în raportul MAI privind felul în care s-a acționat în acest caz se arată că Alexe a aflat despre apelurile Alexandrei la 112 puțin după ora 11.00, dar și-a mințit superiorii că a aflat mult mai târziu despre caz. El participa la bilanțurile poliției din localități din județ, când a fost informat despre situație. Nu și-a schimbat însă programul. 

Abia la ora 20.00 a constituit punctul de comandă pentru dispariția de minori, la aproape șapte ore după apelurile Alexandrei la 112, potrivit raportului.

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri