Video Ce localități din România ar trebui să devină comune sau, din municipii, simple orașe

Data actualizării: Data publicării:
predeal
Lista orașelor din România care ar trebui să fie retrogradate. Foto: primaria-predeal.ro

80 de orașe și municipii din România nu-și mai justifică statutul, pentru că au prea puțini locuitori. Situația a ieșit la iveală după recensământ.

Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24: În județul Bihor, conform ultimului recensământ al populației, Beiușul are o populație sub 10.000 de locuitori, 9.700 mai exact, ceea ce ar impune declasificarea lui. În aceeași situație se află 80 de localități din România, care ar trebui transformate din municipii în orașe și din orașe în comune. Pe lângă acest criteriu al populației, localitățile trebuie să respecte și altele. Astfel, două treimi din populație ar trebui să fie implicate în activități neagricole, 70% din populație să aibă acces la apă curentă, iar 50 din populație să aibă baie și wc propriu în casă. Alte criterii se referă la străzi asfaltate, la spitale, medici sau baze sportive. Această reformă administrativă depinde și de voința populației, care ar trebui consultată prin referendum, și de o decizie a consiliilor locale ale localităților respective.

Maria Colciar, jurnalist Digi24: Aceste schimbări ar aduce un număr mai mic de consilieri locali și reducerea salariilor angajaților din Primărie, a taxelor și impozitelor locale. În județul Brașov există un municipiu și două orașe care nu se încadrează în standardele statulului lor. Este vorba de Predeal, Codlea și Rupea care nu au suficienți locuitori pentru a se numi orașe. Predeal are în prezent 4.020 de locuitori, iar în Rupea sunt 4.907, deși ar trebui să aibă peste 5.000 de locuitori. În cazul minicipiului Codlea, populația este în număr de 20.534 de oameni, deși ar trebui să aibă peste 25.000.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri