Cele mai ascultate cărți în 2023. Ce carte audio deține recordul absolut

Data publicării:
1280x720 Articol susținut de AudioTribe

În 2023, consumul de carte audio în limba română a crescut de trei ori față de anul trecut. Pentru 84% dintre români formatul audio este unul care li se pare atractiv, în creștere cu 12% față de 2022, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2023 (pe populația urbană digitalizată, 18 - 55 de ani, din România).

În 2023 cele mai ascultate cărți au fost titlurile exclusive AudioTribe, dintre care majoritatea sunt bestsellere globale, la mare căutare pe piața străină de carte. 

Pe primul loc se află autobiografia care a bătut un record mondial Guinness pentru cele mai multe exemplare vândute la lansare - Rezervă, memoir-ul prințului Harry, Duce de Sussex. Cartea audio, în lectura actorului și regizorului Alexandru Unguru, a fost lansată la AudioTribe în premieră absolută în România la aceeași oră cu lansarea internațională a volumului Spare. 

Dr. Gabor Maté, cel mai celebru expert în domeniile traumei și dependenței, ocupă locul 2 cu volumul Când corpul spune nu. Cel mai nou volum al său, Ține-ți copiii aproape, s-a bucurat de asemenea de mare popularitate în rândul părinților. 

Pe locul 3 se află autorul care a devenit un fenomen global, Brianna Wiest, cu volumul Tu ești muntele, o carte audio care vorbește despre felurile prin care ne autosabotăm succesul, relațiile și viața. 

Pe locul 4 se află clasicul Dune. Este pentru prima dată când un roman SF intră în lista scurtă a cărților audio preferate, iar lectura lui Andi Vasluianu a primit sute de recenzii pozitive.

Pe locul 5, autobiografia Friends, iubiri și marele lucru teribil a regretatului Matthew Perry, vorbește despre serialul Friends și despre cât de dificilă pentru individ este lupta - invizibilă uneori la exterior - cu dependența. 

Următoarele locuri sunt ocupate de cărți audio care favorizează crearea unei vieți mai bune prin obiceiuri sănătoase și o mentalitate care să gestioneze mai ușor provocările zilnice  - Gânduri către sine însuși, Atomic Habits, Tată bogat, tată sărac și Arta subtilă a nepăsării, în lecturi fantastice semnate de Marcel Iureș, Bogdan Șerban, Șerban Chițu și Șerban Pavlu.

La finalul topului, o nouă surpriză - thrillerul psihologic Menajera, o carte audio apărută spre finalul anului care a captivat mii de cititori, la concurență cu un alt thriller excepțional - Holly, de Stephen King. 

Ce ascultăm în 2024 

Recent, Grupul Editorial Art s-a alăturat platformei AudioTribe cu titluri exclusive semnate de cei mai ceruți autori ai momentului. Printre aceștia este și Fredrik Backman, scriitorul care a înduioșat întreaga planetă cu romanele sale. Cea mai celebră carte a sa, Un bărbat pe nume Ove, tocmai a fost lansată în format audio pe platforma AudioTribe.ro.

În planurile de înregistrare urmează și alte cărți celebre: Farenheit 451, Povestea slujitoarei, Circe sau seria Fundația, a lui Isaac Asimov.

În prima parte a anului, fanii vor relua audiobook-urile Dune și Totul începe cu noi odată cu apariția celor mai așteptate ecranizări din 2024 după cărțile lui Colleen Hoover și Frank Herbert. 

Iar spre final de an, se așteaptă lansări simultane în toate cele trei formate - tipar, audiobook și eBook pentru cele mai importante noutăți editoriale. 

„La AudioTribe, ne-am concentrat mereu să aducem cât mai multe titluri cu relevanță internațională. Aș zice că avem un portofoliu foarte generos, cu peste 20.000 de audiobook-uri și eBook-uri, dar nu cantitatea este prioritară. În acest moment, peste jumătate dintre cărțile aflate acum în topurile străine se află în portofoliul nostru și am introdus în catalogul nelimitat toate titlurile la care acest lucru a fost permis contractual.”, spune Radu Nicolau, manager general și co-fondator AudioTribe.ro. 

Profilul ascultătorului și obiceiurile de ascultare 

Din ce în ce mai mulți români adoptă obiceiuri sănătoase de lectură, ascultând zilnic cărți audio. Acest lucru nu este doar o alegere eficientă, ci contribuie și la starea de bine, mai ales că specialiștii de la Universitatea Sussex arată că 6 minute de lectură pe zi pot reduce stresul cu până la 68%.

Ascultătorii AudioTribe sunt atât femei (53%), cât și bărbați (47%). În țară, cei mai mulți cititori și ascultători sunt în București. În top urmează Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Constanța, Sibiu și Arad, iar în străinătate Londra, Frankfurt, Chișinău și Valencia. Copiii sunt și ei printre ascultători - peste 10% dintre audiobook-urile începute sunt cărți pentru copii. 

AudioTribe.ro oferă gratuit primele 7 zile, cu acces nelimitat într-un catalog cu peste 15.000 de cărți audio și eBooks, pentru oricine își dorește să se relaxeze sau să folosească timpii morți într-un mod mai productiv și plăcut prin intermediul cărților digitale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri