Ciobani români, sclavi la ferme din Italia

Sergiu Balaban Data actualizării: Data publicării:
un cioban tanar sta cu capul sprijinit in ciomag
Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile italiene au descoperit trei ferme agricole provincia Macerata, unde proprietarii nu plăteau contribuții la stat pentru 9 muncitori străini, majoritatea de origine română. Muncitorii erau plătiți pentru munca depusă sub limita prevăzută de lege și nu beneficiau de nicio zi liberă, anunță presa italiană. 

Ancheta a început după ce unii muncitori exploatați s-au adresat Ambasadei României la Roma. În urma acestor sesizări, corpul diplomatic a alertat Carabinierii. Ulterior, forțele de ordine au organizat o percheziție la sediile celor trei ferme, care a scos la iveală mai multe ilegalități.

Carabinierii au constatat că muncitorii români nu au primit informațiile necesare privind protecția și siguranța la locul de muncă și nu beneficiau de dreptul la asistență sanitară în caz de nevoie.

Mai mult, autoritățile italiene s-au convins că cele trei ferme obișnuiau să primească, prin rotație, muncitori români. Numai nouă dintre ei au fost identificați.

Românii nu aveau contracte de muncă, lucrau ca ciobani/păstori cu programe de lucru anormale și în condiții degradante - de dimineață și până noaptea târziu, pentru o plată care nu era nici pe departe conformă cu legislația în vigoare.

Proprietarilor le-au fost sechestrate bunuri în valoare de 94.000 de euro, iar procurorii din Macerata au emis o dispoziție de control judiciar pentru cele trei ferme. Acestea mai au în jur de 18 angajați și au fost lăsate să-și continue activitatea.

Fenomenul exploatării la locul de muncă, pe care italienii au început să-l trateze cu seriozitate în ultima vreme, nu este legat doar de unele localități ale Italiei, ci este extins în toată Peninsula.

De multe ori sunt implicați români, iar Carabinierii și sindicatele din domeniu înceacă să combată acest fenomen, dar spun că trebuie eliminate întâi de toate rădăcinile acestora.

Iar cauzele sunt în cazul românilor, de cele mai multe ori, prin satele abandonate și sărace ale României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri