UPDATE Cod roșu de inundații în Timiș. Este alertă în Gătaia, unde oamenii încearcă să consolideze un dig cu saci de nisip

Data actualizării: Data publicării:
pompieri in barca la inundatii
Cod roșu de inundații]n Timi;. FOTO: Facebook ISU Timiș

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii care vizează bazinul hidrografic Bârzava, în judeţul Timiş. Localitatea Gătaia, distrusă complet de inundații devastatoare în 2005, e acum amenințată din nou. Râul Bârzava a ieșit din matcă, iar oamenii încearcă să consolideze digul cu mâinile goale.

UPDATE 14.40 Urmare a unor infiltraţii în digul de pe râul Bârzava, pe raza oraşului Gătaia, angajaţii ISU Timiş au început, miercuri la prânz, consolidarea cu saci de nisip.

Biroul de presă al Administraţiei Bazinale Apele Banat (ABAB) a anunţat că vârful viiturii de pe Bârzava va fi atins în cursul zilei de astăzi, în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore în bazinul hidrografic Bârzava. S-au produs creşteri de debite şi niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depăşiri ale cotelor de apărare.

Conform prognozelor meteorologice, nivelurile Bârzavei nu vor trece peste dig, dar având în vedere creşterea acestor niveluri, ABAB a instituit o monitorizare strictă şi permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii, până când apele se vor retrage în albie.

Echipele de intervenţie operativă a ABAB sunt pregătite să intervină cu mijloace şi utilaje specifice. Încă din cursul nopţii, Formaţia de Intervenţii a ABAB şi Formaţia de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia şi monitorizează în teren evoluţia situaţiei hidrologice.

Știrea inițială

Potrivit INGHA, miercuri, de la ora 08.00 până la 14.00, este cod roşu de inundaţii în bazinul hidrografic Bârzava, sector aferent S.H. Gătaia (sector îndiguit), judeţul Timiş.

Avertizarea a fost emisă, "ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol – faza a III-a de apărare pe râurile din bazinele hidrografice".

"Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră»", au transmis hidrologii.

Totodată, până la ora 12.00, este în vigoare un cod portocaliu de inundații care vizează râurile din bazinele hidrografice: Bârzava – sector aval S.H. Gătaia (sector îndiguit), Moravița – sector aval S.H. Șemlacu Mare (sector îndiguit), potrivit hidrologilor.

Aici sunt anunțate creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de inundație – faza a II-a de apărare.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri