Video Culturile de floarea soarelui sunt pârjolite de secetă, iar uleiul va fi mai scump. Agricultor: Pierd cumpărătorii, pierdem și noi

Data actualizării: Data publicării:
floarea soarelui uscata
Culturile de floarea soarelui s-au uscat din cauza secetei. Foto: Captură Digi24

Seceta care a pârjolit câmpurile în partea de sud-est a ţării a compromis în proporție uriașă și recoltele de floarea soarelui. În condiţiile unor producţii la cote minime, prețul uleiului de floarea soarelui va continua să crească în ritm accelerat, spun agricultorii. 

Cătălin Ionescu, agricultor: "Locul este gol aici. Doar marginea are ceva semințe pline. Atât. Se vede clar că a suferit. Și acum la umplere când avea nevoie de apă nu avea de unde să tragă apă."

Fermierii spun că vor recolta floarea-soarelui spre sfârșitul verii, însă nu vor avea ce trimite la export. Nici măcar necesarul propriu nu și-l vor putea acoperi.

Dana Costache - jurnalist Digi24: "Într-un an normal, cu precipitații, planta de floarea soarelui trebuia să fie cât mine de înaltă și de culoare verde crud. Mai mult, pălăria este foarte mică, iar semințele sunt seci."

Agricultorii estimează că uleiul de floarea soarelui va fi mai scump cu 50%

Din cauza recoltelor slabe, prețul uleiului de floarea soarelui va continua să crească. Agricultorii estimează că la raft va fi mai scump chiar și cu 50 la sută.

Cătălin Ionescu - agricultor: "Deja există un deficit pe piața, faptul că noi că producători principali în Europa nu vom putea să ne atingem țintele, va duce la o creștere a prețului. Dar noi nu câștigam nimic din asta, noi pierdem din faptul că prețurile cresc. Pierd cumpărătorii. Pierd cumpărătorii, pierdem și noi pentru că noi nu ne achităm datoriile, iar cumpărătorii cumpără la un preț mult mai mare. "

În judetul Galaţi, campania de recoltare a grâului s-a terminat și potrivit reprezentanților Direcției Agricole, cultura este calamitată în proportie de 75%. Situația este și mai gravă la alte culturi.

Doina Ragea - director Direcția Agricolă Galaţi: "Porumbul e calamitat 100%, în ce privește floarea soarelui avem un procent de 85-100%  calamitat. Nu a plouat și nici nu au anunțat ploi în regiunea noastră."

Deocamdată, ajutoarele de la stat pentru fermierii care au culturi calamitate sunt la nivel de promisiune, iar soluția ar fi oricum una temporară. Marea problemă rămâne lipsa sistemelor de irigații, pentru care sunt necesare investiții semnificative.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri