Cum ne ferim de pericolul West Nile. Luna septembrie se anunță călduroasă, iar medicii avertizează că riscul infectării se menține

Data actualizării: Data publicării:
Femeie care se scarpină la gât după ce a fost mușcată de țânțar
Cercetătorii au descoperit că ceea ce îi atrage pe țânțari la „victimele” lor este combinația de substanțe chimice care produc acest tip de miros și care sunt emise de corp prin piele. Foto: Profimedia Images

Infecția cu virusul West Nile, transmisă prin înţepătura de ţânţar, se poate manifesta ca o viroză și poate trece foarte ușor, spun medicii. Totuși, ocazional, poate duce la apariția unei meningite aseptice sau encefalită severă, în special în rândul vârstnicilor. Medicii avertizează că riscul poate exista însă indiferent de vârstă și că trebuie luate măsuri de prevenție.

Un bărbat de 50 de ani a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara, infectat cu virusul West Nile. Infecţia este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la persoanele adulte o neuroinfecție. 

Majoritatea pacienţilor au infecţii care însă nu prezintă simptome evidente.

Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș a explicat la Digi24, a declarat că nu este vorba despre o infecție nouă și că de cele mai multe ori boala are forme ușoare. Se poate manifesta ca o viroză și poate trece foarte ușor, a spus medicul.

"Când se ajunge la complicații, cam 5% din cazuri, cele mai afectate sunt persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice, cu sistem imunitar deficitar. 

Totuși, trebuie prudență, riscul există indiferent de vârstă. Mă aștept ca și luna septembrie să fie călduroasă, deci se menține riscul.

E foarte greu să îți dai seama ce va fi în următoarele două săptămâni, poate fi o creștere a cazurilor și trebuie să te gândești cum previi. Trebuie să evităm zonele împădurite, și în parcul de lângă bloc e risc de înțepătură. Trebuie să avem soluții anti-țânțar. Cînd ai durere de cap, sensibilitate la lumină, vârsături, trebuie să iei în calcul și această infecție, a declarat medicul.

Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică

Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi.

Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor.

Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței.

Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre).

Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei.

Îndepărtați recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri