Cum poți supraviețui unui cutremur major

Data actualizării: Data publicării:
cutremur turcia supravietuitor
Ce trebuie să facem în propriile locuințe ca să supraviețuim unui cutremur major. Foto: Profimedia Images

Cutremurele uriașe care au lovit Turcia și au afectat dramatic și Siria îngrijorează locuitorii lumii în special din țările expuse seismelor. Cei mai pregătiți oameni de pe planetă sunt japonezii care au dezvotat o adevărată conștiință seismică. În societatea niponă, de la copiii care primesc lecții de prevenție încă de la trei ani și până la liderii de stat, toți știu cum să reacționeze în cazul unei mișcări tectonice majore. Cutremurele lovesc în câteva secunde și pot provoca adevărate dezastre, iar viața este amenințată. De aceea primul sfat este să fii pregătit și să deții cunoștințe despre cum poți acționa pentru viața ta în cazul unui seism puternic.

Pregătirea presupune ca persoanele apropiate, incluzând copiii, persoanele în vârstă sau cu dizabilități, să cunoască riscurile posibile, să știe care sunt acţiunile corecte din primele secunde, cum comunică și unde se întâlnesc în cazul unui cutremur major. Dialogul pe care îl purtaţi din timp și periodic este extrem de util pentru a reduce teama și anxietatea, mai ales în cazul copiilor, scrie Antiseismic District.

Prevenția

Vă puteţi proteja dacă planificați împreună și exersaţi periodic modul în care trebuie să vă comportaţi, crescând astfel probabilitatea de a lua cele mai bune decizii atât înainte, cât și după încetarea mișcării seismice.

Încercaţi să faceţi un plan cât mai simplu și realist. Stabiliţi responsabilităţi pentru fiecare membru în parte, notaţi‑le și reluaţi discuţia o dată la aproximativ 6 luni, pentru a asimila cunoștinţele și a vă actualiza nevoile.

Nu există clădiri fără risc seismic. Orice clădire expertizată se încadrează în clase de risc seismic, de la I la IV, I fiind clădiri în pericol de colaps în cazul unui cutremur major și IV fiind clădiri al căror răspuns seismic așteptat este echivalent cu cel al unei clădiri nou‑construite.

Poziționarea

Multe persoane sunt grav rănite în timpul unui cutremur tocmai din cauza spargerii sau deplasării bruște a unor obiecte. Ancorează bibliotecile, rafturile, dulapurile, aparatura electronică, oglinzile sau orice alt tip de mobilier înalt cu dispozitive de suspendare și sisteme de prindere. Poziţionează obiectele grele cât mai aproape de podea, deoarece astfel reduci riscul de a fi rănit, în cazul în care acestea se sparg sau cad în momentul producerii unui cutremur major.

Lasă‑te la pământ, sprijinindu‑te pe mâini și genunchi. Această poziţie te ajută să nu fii doborât de mișcările bruște, îţi protejează organele vitale și îţi permite să te deplasezi la adăpost.

Acoperă‑ţi capul și gâtul cu o mână sau cu ambele. Încearcă să ajungi sub un birou sau o masă solidă, iar dacă nu este posibil adăpostește‑te lângă un perete interior, cât mai departe de ferestre.

Dacă ești în interiorul unei clădiri, rămâi în încăperea respectivă. Nu încerca să te deplasezi mai mult de 1–2 metri înainte de a te lăsa la podea. Nu este recomandat să ieși din clădire sau să cobori scările atâta timp cât pământul se mișcă și nici imediat după cutremur.

Cele mai sigure locuri dintr‑o încăpere sunt sub o piesă solidă de mobilier (ex.: birou, masă) sau lângă un perete interior.

Trusa de supraviețuire

Pregătirea unei truse de supravieţuire trebuie să fie o prioritate pentru fiecare locuitor dintr‑un oraș vulnerabil seismic.

Trusa de supravieţuire cuprinde minimum de care ai nevoie pentru a te descurca pe cont propriu în primele 72 de ore după producerea unui cutremur major, luând în considerare probabilitatea că utilităţile precum curentul electric, gazul şi apa nu vor funcţiona imediat.

Este recomandabil să fie într-un rucsac fiindcă este uşor de manevrat. Depozitează rucsacul unde îţi este cel mai la îndemână, astfel încât să fie cel mai ușor să îl iei dacă ești nevoit să părăsești locuinţa.

Foarte important este ca asigurările, contractele sau actele de proprietate să fie într-un format digital pe un stick de memorie, pentru a nu risca să le pierzi în timpul unui cutremur major sau într-o cutie de valori.

Este strategic să ai medicamente de prim ajutor, șerveţele umede, lanternă, baterii, un arzător portabil pentru pregătit mâncarea, vase de unică folosinţă, pungi de plastic și altele.

Apa este un produs vital, de aceea este util să ai ca rezervă câteva sticle cu apă în casă.

Încearcă să cumperi constant, în limita posibilităţilor, conserve, lapte praf, mâncare deshidratată sau instant, biscuiţi, batoane, unt de arahide etc. Cerealele, fructele uscate sau oleaginoasele și sucurile de legume sunt resurse sănătoase pentru nutriţie. Evită alimentele care produc setea în exces.

Vei diminua șansele de a fi rănit dacă urmezi procedura internaţională de protecţie în caz de cutremur, DROP COVER HOLD.

Cum ceri ajutor dacă ești prins sub dărâmături 

Dacă ești blocat în interior, poţi folosi un fluier, deoarece emite sunete puternice și este un semnal că ai nevoie de asistenţă imediată din partea autorităţilor.

Bate ritmic cu un obiect (ex.: o cărămidă) pe o suprafaţă dură cum ar fi o ţeavă sau un perete, astfel încât autorităţile să te poată găsi. Nu aprinde chibrituri sau bricheta chiar dacă este întuneric, pentru că e posibil să provoci un incendiu sau o explozie, dacă există scurgeri de gaz printr‑o ţeavă avariată. Evită să împingi în dărâmături sau să inhalezi praf și acoperă‑ţi nasul și gura cu o bucată de haină.

Verifică dacă ești rănit şi abia apoi încearcă să îi ajuţi pe cei din preajma ta.

Nu fugi în timpul cutremurului

Cutremurele se produc fără nicio avertizare și pot fi atât de violente, încât să nu ai cum să mergi sau să fugi. Cea mai bună alegere este să te lași la podea sau la pământ înainte să fii doborât de intensitatea mișcărilor seismice. Adăpostește‑te într‑un loc sigur din preajmă și rămâi acolo până când încetează mișcarea seismică.

Evită să stai în preajma pereţilor exteriori, ferestrelor, oglinzilor, obiectelor suspendate, mobilierului înalt, aparatelor mari și dulapurilor de bucătărie.

Dacă te afli în exteriorul unei clădiri, este indicat să te lași la pământ și să îţi acoperi capul și gâtul cu mâinile. Chiar dacă nu este nimic exact deasupra locului în care te afli, trebuie să te protejezi de eventuale obiecte care se deplasează la mișcările bruște produse de seism.

Încearcă să te poziţionezi într‑un spaţiu cât mai deschis și evită pereţi exteriori, ferestre, faţade și detalii sau ornamente arhitecturale, pentru că sunt primele părţi care se pot desprinde dintr‑un imobil.

Stai cât mai departe posibil de stâlpi, cabluri electrice, copaci, clădiri, semne de circulaţie sau mașini și rămâi în spaţiu deschis până când încetează cutremurul, pentru a reduce riscul de a fi rănit.

Nu te grăbi să pleci din locul în care te afli, pentru că este posibil să te expui unor pericole suplimentare, căi de evacuare avariate sau obiecte în cădere.

După încetarea cutremurului, verifică ce este în jurul tău și abia apoi deplasează‑te.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri