Video Dezastru după inundații în mai multe județe. Oamenii s-au adăpostit în podul caselor, un bărbat luat de viitură a murit

Data actualizării: Data publicării:
viitura
Avertizarea de vreme rea vizează aproape toată țara. Sursă foto: Jandarmeria Arad

Avertizarea de vreme rea vizează aproape toată țara. Sud-estul, centrul și nordul țării sunt sub cod portocaliu până mâine dimineață, iar cantitățile de apă pot depăși chiar și 60 de litri pe metrul pătrat. Vremea rea a făcut deja prăpăd în mai multe județe din țară. Zeci de oameni au avut nevoie de ajutorul pompierilor după ce casele le-au fost inundate. Mai multe drumuri au fost blocate de aluviuni aduse de ape și copaci doborâți de furtună. Un bărbat surprins de viitură în județul Arad a fost găsit mort la cinci kilometri de la locuința sa, a transmis IGSU.

Natura s-a dezlănțuit în satele din județul Hunedoara, traversate de râul Cerna și de afluenții săi. Apele învolburate au inundat mai multe gospodării, au blocat drumuri și au doborât stâlpi și copaci. În localitatea Govăjdia, pompierii au scos pe brațe oamenii izolați în propriile case.

Aproximativ 200 de persoane din patru sate - Cerbăl, Vălari, Ulm şi Arănieş - din Ţinutul Pădurenilor sunt izolate în urma distrugerilor provocate de viituri la drumurile de acces, se arată într-un nou bilanţ dat publicităţii duminică de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.

Circulaţia pe drumul judeţean care pleacă din Hunedoara spre satele Cerbăl, Topliţa, Dăbâca şi Hăşdău este oprită total.

De asemenea, peste 1.200 de consumatori din judeţ nu beneficiază de curent electric, însă echipe sunt în teren pentru a remedia defecţiunile, relevă datele transmise ISU Hunedoara de către furnizorul de electricitate.

„Pompieri, jandarmi, echipe de la drumuri şi autorităţi locale acţionează non-stop pentru înlăturarea efectelor negative ale fenomenelor meteo periculoase înregistrate sâmbătă în centrul judeţului. De asemenea, în zonele afectate se află echipe ale Asociaţiei SALVITAL care asigură, la nevoie, asistenţă medicală”, precizează sursa citată.

Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara s-a aflat sâmbătă după-amiază sub Cod roşu de ploi torenţiale, în urma acestora peste 30 de localităţi fiind afectate de inundaţii.

Un bărbat din Arad, luat de viitură, a murit

Potrivit autorităților, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate, sub incidenţa cărora este şi judeţul Arad, a generat o viitură în localitatea Buceava-Şoimuş, din Arad din cauza scurgerii apei de pe versanţi.

Astfel, pe DJ 708 (Arad), între localitatea Gurahonţ şi Buceava-Şoimuş, o mașină în care se aflau patru persoane (trei adulţi şi un minor) a fost surprinsă de apă, persoanele fiind salvate de către forţele de intervenţie, iar autoturismul a fost mai apoi tractat într-o zonă de siguranţă.

„Totodată, o persoană, pentru care a fost sesizată dispariţia de la domiciliu a fost găsită la aproximativ 5 km de locuinţă, cu multiple traumatisme, decedată. Organele de cercetare verifică circumstanţele şi împrejurările în care s-a produs această situaţie”, se precizează în comunicat.

E vorba despre un bărbat în vârstă de 74 de ani care a fost surprins de viitură în gospodăria sa.  „În ziua de 25 Iunie a.c., polițiștii din Gurahonţ au fost sesizați despre faptul că, pe un teren agricol situat pe raza localității Brazii, a fost găsit un cadavru. Din primele verificări, s-a stabilit că este vorba de un bărbat de 74 de ani, din localitatea Brazii. Cercetarea la fața locului a stabilit că nu sunt suspiciuni cu privire la cauza decesului, trupul nu prezintă urme de violență. Victima ar fi fost surprinsă în gospodăria sa, de viitură”, au transmis reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Arad.

Patru persoane din Arad care se adăposteau în podul caselor au fost salvate

Patru persoane au fost salvate, duminică, din podurile caselor, după ce localitatea Buceava-Şoimuş a fost lovită de o viitură provocată de scurgerea apei de pe versanţi. Potrivit unui comunicat al ISU Arad, viitura s-a produs ca urmare a ploilor abundente, la faţa locului fiind transmise echipaje ale inspectoratului, alături de Garda 1 de intervenţie Ineu şi Garda 2 de intervenţie Gurahonţ, scrie Agerpres. 

În zona afectată se află patru autospeciale de teren, o autospecială de stingere A3000 şi cinci motopompe, precizează ISU Arad.

Patru persoane surprinse de viitură şi care s-au adăpostit în podul caselor au fost salvate de către echipajele de la Gurahonţ.

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate pe DJ708 din cauza apei acumulate pe carosabil, însă echipe specializate se află în teren pentru remedierea situaţiei.

Gospodării inundate, drumuri blocate de viituri în mai multe județe din țară

Viiturile au măturat mai multe sate din Buzău, acolo unde a fost emis și un cod roșu. Un drum județean a fost inundat complet.

Și în județul Alba a fost prăpăd. La Albac, apele au coborât pe versanți până în gospodăriile oamenilor. Mai multe drumuri au fost blocate, iar salvatorii abia au reușit să ajungă la cei în nevoie.

În comuna Brebeni din Olt, drumul județean 564 a fost blocat zeci de minute, după ce un copac s-a prăbușit.

În Covasna, un pod care face legătura între 2 sate a fost blocat cu aluviuni. Pompierii au lucrat continuu să scoată apea din casele oamenilor.

La Brașov, canalizarea nu a mai făcut față, după o ploaie torențială de numai 20 de minute. Apele au ajuns în casele, curțile și beciurile oamenilor.

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile

Mai multe trenuri înregistrează întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, care au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate şi la întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică, cu implicaţii în circulaţia trenurilor CFR Călători de pe secţiile Petroşani - Târgu Jiu, Gheorgheni - Topliţa, Timişoara-Caransebeş, informează CFR Călători, potrivit Agerpres. 

„CFR Călători a pus la dispoziţia managerului de infrastructură - CFR SA, locomotive diesel pentru a permite tranzitarea zonelor afectate, după redeschiderea circulatiei.Programul de circulaţie în zonele afectate de vremea nefavorabilă se desfăşoară în funcţie de măsurile operative stabilite şi dispuse de managerul infrastructurii feroviare - CFR SA”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, în funcţie de evoluţia fenomenelor atmosferice, sunt posibile şi alte decalări ale orariilor trenurilor. „CFR Călători este în permanent contact cu managerul infrastructurii feroviare, CFR SA pentru rezolvarea operativă a tuturor problemelor, astfel încât toate trenurile şi călătorii să ajungă la destinaţie în siguranţă”, se mai precizează în comunicat.

Copaci puși la pământ în Capitală

Pe durata codului meteo portocaliu au avut loc mai multe intervenţii în Capitală şi în judeţul Ilfov pentru îndepărtarea de copaci şi pentru extragerea apei acumulate în locuinţe şi curţi, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). 

Potrivit sursei citate, în Bucureşti au fost şase intervenţii pentru îndepărtarea de copaci, iar un autoturism a fost avariat.

În Ilfov au fost două intervenţii pentru îndepărtarea unor copaci, în Dărăşti şi Măgurele, şi două intervenţii pentru extragerea apei acumulate în locuinţe şi curţi, în Domneşti şi Clinceni.

O avertizare meteo de intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice, grindină, averse de ploi torenţiale a fost emisă duminică de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov pentru intervalul 16:10 - 17:10.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri