Gabriela Firea renunță: Târgul de Crăciun se mută din Piața Victoriei. Ce spune Carmen Dan după incidente

Data actualizării: Data publicării:
camion strange echipamente

Decizia municipalității de a organiza un târg de Crăciun - pentru prima oară - în Piața Victoriei a dat naștere, sâmbătă dimineața, unei dispute între angajații Primăriei Capitalei, veniți să instaleze echipamentele, și câţiva protestatari aflaţi în acest loc în care se desfășoară, cu predilecție în ultimul an, mitinguri antiguvernamentale. Ulterior, tensiunea, dar şi numărul protestatarilor au crescut şi s-a ajuns la îmbrânceli cu jandarmii. În cele din urmă, primarul Gabriela Firea a anunțat că renunță să mai organizeze târgul în Piața Victoriei, pe care îl va muta în altă parte, însă totodată face acuzații grave: instituțiile abilitate ale statului nu apără Constituția!

171202_PROTEST_TARG_VICTORIEI_03_INQUAM_Photos_George_Calin (2)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Eu din piaţa asta nu ies. Stau aici cu camarazii mei şi luptăm până sfârşim”, spunea un protestatar.

Jandarmii spun că totul a pornit de la o altercaţie între unul dintre protestatari şi un trecător care nu era de acord cu manifestaţiile din Piaţa Victoriei. Spiritele s-au încins şi mai tare în momentul în care jandarmii au încercat să aplaneze conflictul dintre cei doi.

„M-a pus jos ca pe un criminal, ca pe un infractor”, spune protestatarul.

Alţi doi protestatari care au intervenit în dispută au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la audieri, unde au fost şi amendaţi.

Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 7.000 de lei pentru amenințare cu acte de violență și împiedicarea forțelor de ordine în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Colegii mei au intrat în acea zonă doar pentru că a avut loc acel incident când o persoană în vârstă a fost agresată, iar presupusul agresor s-a deplasat în mulțimea protestatarilor de acolo și, la insistențele colegilor mei de a fi condus la secție pentru clarificarea situației, s-au declanșat acele evenimente. Transmitem un apel la calm, nu vom tolera niciun fel de acte de violență”, a spus Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Protestatarii s-au strâns în Piaţa Victoriei încă de la prima oră dimineții. Oamenii sunt nemulțumiți că primăria Capitalei va organiza aici, în locul în care se adună să scandeze împotriva Puterii, un târg de Crăciun. Ei spun tăios că nu de târguri au nevoie românii, ci de investiții.

Noi nu avem nevoie de târguri de Crăciun, sunt o grămadă, atât timp cât spitalele sunt pline de microbi și de infecții, când nu avem soseele, traficul este cum este”, spune un protestarar.

Protestatarii au început să demonteze schelele pe care ar fi trebuit să se ridice scena pentru târgul de Crăciun din Piața Victoriei. De altfel, azi toate lucrările pentru amenajarea acelui festival de colinde și tradiții au fost imposibil de realizat, protestatarii s-au asigurat că aceste lucrări nu se vor desfășura”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.

Facem spațiu, ne vom strânge mai mulți și nu avem spațiu. Libertatea de exprimare ne este îngrădită cu această scenă”, spune un protestatar.

Nu era o muncă pentru amenajarea unui târg, era o tentativă de a confisca un protest de la oamenii care se implică în asta și atunci era normal să împiedicăm”, spune alt protestatar.

În final, protestatarii au învins. Târgul de Crăciun va fi mutat din Piaţa Victoriei, a anunţat chiar primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

ACTUALIZARE 21.08. Ministrul de Interne, Carmen Dan, verifică modul în care „structurile subordonate MAI” au acționat în timpul incidentelor de astăzi din Piața Victoriei, în urma cărora primarul general Gabriela Firea a anunțat că târgul de Crăciun va fi mutat în altă parte. Concluziile verificărilor făcute de MAI, aici.

ACTUALIZARE 20.00 Aproximativ 200 de persoane se aflau sâmbătă seară în Piaţa Victoriei din Capitală, când şi-au făcut apariţia utilaje similare celor care în cursul dimineţii instalau parapete, relatează News.ro.

La vederea acestora, mulţimea a huiduit, însă spiritele s-au calmat, când oamenii au constatat că de fapt vehiculele veniseră să ridice parapetele din piaţă.

Printre cei adunaţi în Piaţa Victoriei se află şi persoane care strâng semnături pentru convocarea unui referendum de demitere a primarului Capitalei Gabriela Firea.


ACTUALIZARE 16:20 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunță că a luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun din Piața Victoriei într-un alt loc, însă edilul face afirmații grave în comunicatul transmis. Detalii, aici.

ACTUALIZARE 15.15 Un camion care aparține probabil firmei ce urma să monteze scena pentru festivalul de colinde organizat de Primărie în Piața Victoriei a venit și încarcă echipamentele, în timp ce protestatarii strigă „Victorie!”.

ACTUALIZARE 14:15 Protestatarii au început să demonteze schelele pe care trebuia să se ridice scena din cadrul târgului de Crăciun din Piața Victoriei. Le-au strâns și le-au pus ordonat, la un loc.

„Vă aşteptăm în piaţă, doamna Firea, să stăm puţin de vorbă. Nu vă puneţi cu românii! Uitaţi, le-am strâns frumos, doar să veniţi să le ridicaţi”, transmit protestatarii din Piaţa Victoriei.

Manifestanţii demontează schelele scenei din faţa Guvernului, au dărmâmat deja o parte din gardurile care împrejmuiesc locul şi împiedică în continuare angajaţii Primăriei să intre cu maşinile în piaţă pentru amenajarea târgului.

Ei spun că vor să facă mai mult loc în piață, pentru că vor veni și mai multe persoane să manifesteze. Deja sunt câteva sute, după ce dimineață erau câteva zeci. Printre manifestanți au fost văzuți și membri ai fostului guvern Cioloș, cum ar fi fostul ministru al muncii, Dragoș Pâslaru.

ACTUALIZARE 14:10 Mișcarea civică #Rezistența condamnă ferm acțiunile Primăriei Municipiului București de a ocupa „abuziv” Piața Victoriei,  considerându-le o „acțiune provocatoare de cea mai joasă speță la comanda Gabrielei Firea”, se arată într-un comunicat.

„Solicităm Primăriei Municipiului București să renunțe imediat la acțiunea de îngrădire a Pieței Victoriei și de amplasare a târgului de sărbători”, cere mișcarea Rezistența. Ea îndeamnă cetățenii la proteste ferme, dar pașnice. „Trebuie să oprim această încercare mișelească și rudimentară a Gabrielei Firea de a descuraja protestele într-o perioadă când acestea vor fi cruciale pentru viitorul acestei țări. Îi chemăm pe toți cei care ne urmăresc și care sunt în București să ni se alăture în Piața Victoriei pentru a ne exercita dreptul constituțional la protest. Ferm, dar pașnic!”, spune mișcarea în comunicatul pe care îl încheie cu #rezistenta #vavedem #neamunit.

ACTUALIZARE 13:00 Trei persoane din rândul protestatarilor au fost ridicate de jandarmi şi duse la audieri.  Între timp, numărul protestarilor din Piața Victoriei a mai crescut.

ACTUALIZARE 12:30 EXPLICAȚIILE JANDARMERIEI.  „Colegii mei au dorit să lamurească circumstanțele producerii unui incident. Un pic mai devreme, astăzi, o persoană în vârstă a fost lovită de o persoană din zona respectivă, de un protestatar, iar colegii mei s-au dus să-l invite la secție pentru lămurirea circumstanțelor în care s-a produs acest incident, moment în care, cum era de așteptat, probabil, cei care îl însoțeau pe protestatarul respectiv s-au opus acestei măsuri și a fost nevoie de o conducere forțată a persoanei la secția de poliție pentru lămurirea incidentului”, a declarat la Digi24 Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei.

„Vom sta atata timp cât va fi nevoie. Vreau să lămuresc un lucru: actele astea de violență, fie și simbolică, de dărâmare a unor garduri împrejmuitoare, nu rezolva deloc situația, cei care protestează am convingerea că au capacitatea de a înțelege că există căi legale prin care să își manifeste dezaprobarea față de o decizie administrativa, iar violența nu va rezola sub nicio formă nicio nemulțumire, ba din contra, poate duce la escaladarea unor conflicte inutile, iar prezența noastră acolo are rolul de a asigura acest echilibru”, a explicat Georgian Enache.

Citiți și:  Băsescu: Doamna Firea, lăsaţi cetăţenii să se manifeste!

Ludovic Orban: Piața Victoriei nu e Piața Dragnea!

ACTUALIZARE 12:15 Au loc noi incidente. Jandarmii, în număr destul de mare, i-au ridicat pe unii dintre protestatari și cel mai probabil vor fi duși la o secție de poliție. Totul a pornit după ce un protestatar ar fi lovit o persoană în vârstă care îi înjurase pe manifestanți, iar această persoană i-a acuzat pe jandarmi că nu au intervenit. Numai că, potrivit unor imagini care circulă pe rețelele de socializare, persoana în vârstă ar fi fost cea care a lovit mai întâi, cu un rucsac, un protestatar, pe care l-ar fi înjurat și spart telefonul, după ce acesta l-a întrebat ce părere are de proteste.

Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei a crescut sâmbătă la prânz, tensiunea fiind amplificată de montarea unui parapet de beton în zona in care ar urma să aibă loc Târgul de Crăciun.

Cele câteva zeci de persoane, unele aflate în piaţă încă de dimineaţă, scandează împotriva primarului Capitalei Gabriela Firea şi a PSD. „Nu vrem târg şi festival, vrem pe Dragnea-n tribunal!”, strigă cei aflaţi în piaţă.

ACTUALIZARE 11.00. Atmosfera este tensionată în Piaţa Victoriei. Cei care au venit să protesteze față de ideea Primăriei Capitalei de a organiza în Piața Victoriei, în fața Guvernului, un târg de Crăciun s-au îmbrâncit cu jandarmii și au reușit să blocheze pentru scurt timp bulevardul care trece prin fața Guvernului. În orice caz, au reușit să dea la o parte gardurile instalate de jandami și de reprezentanții Primăriei pentru a delimita locul unde va avea loc târgul de Crăciun, transmite corespondentul Digi24.

Târgul ar urma să fie deschis pe 5 decembrie, potrivit Primăriei.

Urmăriți mai jos o galerie foto cu imagini de la agenția Inquam Photos / George Călin:

171202_PROTEST_TARG_VICTORIEI_12_INQUAM_Photos_George_Calin
171202_PROTEST_TARG_VICTORIEI_12_INQUAM_Photos_George_Calin


piata victoriei - rezistenta tv
Foto: captură Rezistența TV

Lucrătorii au fost întâmpinaţi de câteva persoane cu steaguri tricolore şi cu portavoci, care scandau „Nu cedam Piaţa Victoriei!”, „Firea, nu uita, piaţa asta nu-i a ta!” şi „Vrem spitale, nu târguri penale!”, relatează News.ro.

Aceleaşi scandări au putut fi auzite şi la protestul desfăşurat cu o seară în urmă, la care au participat aproximativ 1.500 de persoane.

Primăria Capitalei a anunţat, marţi, că Târgul de Sărbători - Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă va fi deschis în perioada 5 - 17 decembrie, în Piaţa Victoriei. PMB a anunţat că în cadrul acestui eveniment vor cânta artişti precum: Maria Dragomiroiu, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Adrian Naidin, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Andra Gogan, precum şi Gaşca Zurli şi Orchestra Naţională Valahia.

Citiți și:  Lipan Ţăndărică refuză să cânte la Târgul din Piaţa Victoriei. Alți artiști confirmă prezența

Primarul Gabriela Firea a explicat, miercuri, decizia de a organiza un târg de sărbători în Piaţa Victoriei, locul tradiţional de întâlnire a celor care protestează faţă de legile justiţiei şi cer demisia Guvernului, afirmând că „accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, şi nu pe cele care ne dezbină”. Firea a respins acuzaţiile potrivit cărora ar încerca să blocheze manifestaţiile şi, făcând apel la spiritul Crăciunului, a îndemnat la bucurie în „luna darurilor, prieteniei, bunăvoinţei, solidarităţii şi altruismului”.

Imediat după apariţia informaţiei privind organizarea unui târg în Piaţa Victoriei, pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide" a apărut mesajul „NU plecăm din Piaţa Victoriei!”.

„Am aflat, astăzi, de intenţia Primăriei Capitalei de a organiza, în premieră, un Târg de Crăciun în Piaţa Victoriei, în condiţiile în care există unul similar, deja, în Piaţa Constituţiei. Interpretăm decizia Primăriei ca pe o nouă încercare de a îndepărta protestele de locul lor obişnuit şi o anunţăm pe doamna Gabriela Firea că, din punct de vedere legal, nu poate face acest lucru, potrivit Legii 60/1991, republicată”, au anunţat cele 10 organizaţii semnatare ale postării, Asociaţia Civică ProFest, Coruptia Ucide, Dăruieşte Viaţă, Evoluţie in Instituţie, Geeks for Democracy, Grupul Civic #Insist, Initiativa România, Institutul pentru Politici Publice, #Rezistenţa, România Vie.

Premierul Mihai Tudose a declarat joi că decizia primarului Capitalei de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei nu este cea mai inspirată, el motivând că, în primul rând, oamenii nu au pe unde să traverseze şi, în plus, este o decizie care se interpretează, dat fiind că acolo au loc proteste. Gabriela Firea a spus că nu vrea să comenteze afirmaţiile premierului, preferând să îşi canalizeze „gândul şi energia” către cinstirea eroilor şi identitatea naţională, în contextul zilei de 1 Decembrie.

Citiţi şi: Tudose: Un târg de Crăciun în Piața Victoriei „nu e cea mai inspirată decizie”. Reacția Gabrielei Firea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri