„E dezastru. Și așa erau scumpe”. Prețurile medicamentelor au explodat în farmaciile din România. Ce spune Ministerul Sănătății

Data actualizării: Data publicării:
grămadă de pastile, medicamente
Noile tarife s-au aplicat deja de la 1 august. Foto: Profimedia

Prețul medicamentelor uzuale a explodat în farmaciile din România. Este vorba despre trei mii de medicamente al căror preț a fost majorat cu până la 14 la sută. Noile tarife s-au aplicat deja de la 1 august. De exemplu, prețul acidului folic, o substanță activă recomandată în perioada sarcinii, s-a dublat.

Acidul folic, substanță extrem de importantă în timpul sarcinii, e unul dintre medicamentele ale căror prețuri au explodat.

- Da, am remarcat chiar acum, da, mi-am luat rețeta de la medicul de familie și am constat acum că e o diferență de plată față de luna anterioară. Și așa erau scumpe! Mi se pare că sunt prea scumpe!

- Într-adevăr, s-a scumpit cu 20% aproape, față de cum erau înainte.

- E dezastru! Dar asta e, nu avem încotro, mergem mai departe!

Acidul Folic previne aproape 75-80% din aceste anomalii ale tubului neuronal care pot să apară în lipsa din creier a acidului folic.

Într-un răspuns pentru Digi24, Ministerul Sănătăţii spune că scumpirile sunt de până la 14%, la medicamentele, oricum, ieftine.

„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în Romania. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății mai spune că este o actualizare cu inflația, iar alta majorare este făcută la medicamentele care nu aveau înlocuitor.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri