E. Hurezeanu: Gorbaciov nu s-ar fi opus monarhiei în România, ci altcineva de la București

Data actualizării: Data publicării:
emil hurezeanu

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a relatat la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24 despre un episod care a avut loc la Madrid, în 1990, între regele Spaniei și Mihai Gorbaciov, ultimul conducător al URSS. Acesta din urmă nu s-ar fi opus revenirii României la monarhie, însă altcineva de la București s-a opus. „Și nu e Iliescu!”, a precizat Emil Hurezeanu.

România modernă împlinește 100 de ani. A fost mai mult monarhie decât republică și a fost republică, vai, 40 de ani, sovietică. Cu forța! În 1990, probabil liderii de atunci au considerat că starea populației nu este sigură și când s-a recurs la acel referendum pentru Constituție nu s-au gândit și la un referendum pentru republică sau monarhie. Noi am lăsat România în '47 la monarhie”, a spus Emil Hurezeanu, la Digi24.

Acum se întâmplă la fel, este o suferință decentă, dar este aceeași stare de frământare care a existat și atunci. Este o suferință a oamenilor, care își caută o formă de identificare, sigură, senină, în care cred necondiționat”, a adăugat el.

Emil Hurezeanu a mai spus că, în 2011, la discursul din Parlament, regele Mihai a vorbit „ca un călugăr țăran înțelept, așa cum a fost el mai tot timpul – un om simplu”.

A avut această simplitate. Istoria e deschisă! În 1992, întorcându-ne de la București, aveam încă forfota Bucureștiului în urechi, de care nu ne despărțeau decât două ore. La un moment dat a sunat telefonul, era la telefon regele Spaniei, care a felicitat-o pe regină, regina l-a chemat și pe rege, a venit și regina Spaniei la telefon, se auzeau replicile mai scurte și destul de jenate ale regelui, ca și cum haideți să nu exagerăm. S-a așezat la masă, și-a strâns șervetul modest și a zis: 'Familia, tot familie'. Adică verii noștri au spus că au văzut un miracol de Paște”, a mai povestit ambasadorul român.

Și atunci regina a spus ceva. O întoarcere la monarhie, după tot ce s-a întâmplat – erau întrebări firești, pe care le-am pus atunci – vă gândiți la asta? La un moment dat a venit Gorbaciov în vizită la Madrid, în 90. În 91 cade Uniunea Sovietică. Și regele Spaniei îl întreabă pe Gorbaciov: 'Înțeleg că România sunt tulburările astea și cum românii seamănă mult cu spaniolii – din relatarea reginei știu asta – poate că soluția ar fi și în România o revenire la monarhie. N-are rost să facă drumul prin război civil. Au fost liniștiți în monarhie, ați avea ceva împotrivă?' Și Gorbaciov – repet, reproduc relatarea reginei Ana – ar fi spus: 'Nu, noi n-avem nimic împotrivă'. Nu știu dacă era sincer. 'Se împotrivește altcineva'. Și aici trebuie să spun că acest altcineva nu este Ion Iliescu. (Era altcineva de la București?) Da! Care ar fi amenințat partea rusă că rezultatul revenirii la monarhie ar fi un război civil și conducerea de atunci a României nu putea risca acest lucru”, a relatat Emil Hurezeanu.

CITIȚI ȘI : Reacția lui Petre Roman, acuzat că s-a opus revenirii la monarhie în 1990

Videoclipul este din arhiva Digi24.

Urmăriți mai jos interviul complet al lui Emil Hurezeanu la „Jurnalul de seară”:

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri