Bătrânul și cartea. Pe băncile facultății, la 81 de ani

Data publicării:
batranul

Ilie Uţă locuieşte în comuna Câlnic, la 20 de kilometri de Târgu Jiu. Face naveta zilnic până la facultatea de Inginerie din oraş, acolo unde a decis să îşi continue studiile. De-a lungul vieţii sale, Ilie Uţă a fost subinginer şi profesor la liceu, iar de 5 ani este văduv şi locuieşte singur. Au trecut mai bine de 50 de ani de când a terminat prima facultate şi e fascinat de tehnologie.

Ilie Uţă: „Știinţa şi tehnica au avansat pe parcurs. Pe timpul meu se făceau calculatoare, dar numai teoretic. Nu erau calculatoare, acum sunt laboratoare întregi de calculatoare”.

Profesorii sunt mândri că îl au elev. Spun că nu întârzie niciodată la ore şi învaţă foarte bine, ba chiar a obţinut o bursă de studii, de 400 de lei pe lună. A avut însă de trecut un obstacol atunci când s-a înscris la facultate.

Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu: „Am avut o oarecare dificultate în interpretarea mediilor de la bacalureat, deoarece dânsul are o diplomă foarte veche, în care rezultatele sunt consemnate în mod diferit”.

Alin Stăncioiu, profesor universitar: „Am fost surprins cand l-am văzut în bancă. La momentul admiterii am crezut că este aşa, o simplă dorinţă a dumnealui de a continua, dar ulterior nu va reveni pe băncile şcolii”.

Vecinii lui Ilie Uţă par a fi singurii care nu îl înţeleg. Vecină: „Eu nu văd scopul, om bătrân să mai facă facultate la vârsta asta”.

Pentru că este la cea de a doua facultate, este nevoit să o plătească - 2.900 de lei pe an. Pensia lui este de 1.300 de lei, dar primeşte ajutor şi de la cele două fiice ale sale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri